Films met zicht op de wereld, vanuit je woonkamer. MOOOV Filmfestival 2.0 schotelt 2 weken lang online 30 films voor die normaal in de knusse stoeltjes van de festival-filmzalen te zien gingen zijn. Van IRL (In Real Life) naar URL (Uniform Resource Locator) dus.
Veerkracht
Een woord dat op een dag als vandaag heel zichtbaar wordt, onder andere in en door het werk van de vele werkkrachten in de zorgsector, is veerkracht. We kunnen het coronavirus niet meer weglachen. Gelatenheid of boosheid zijn ook geen optie, overal lees en hoor je over de noodzaak aan veerkracht: ondernemers, werknemers, ouders, jongeren en ouders,… Iedereen heeft dit vermogen! Laten we het toeval noemen: ook het centrale thema van de komende editie van MOOOV Filmfestival is veerkracht.
“We willen tonen hoe mensen wereldwijd het anders aanpakken, opstaan, niet bang zijn,… De films van MOOOV hebben niet de bedoeling om alleen maar troost te brengen. Neen, ze tonen ook hoe complex de wereld is, gelaagder en meerduidiger. Misschien doen de films ons ook wel wat twijfelen. Misschien dagen ze ons uit met sterke verhalen van mannen en vrouwen wereldwijd die dat vermogen van veerkracht, ondanks alles, laten zien in volle glorie.” zegt artistiek directeur Marc Boonen.
Competitie
Het kloppend hart van MOOOV Filmfestival is de competitie, het is dan ook belangrijk dat deze online in de versie 2.0 kan blijven doorgaan. De 3 verschillende jury’s zullen gedurende de twee festivalweken net als anders naar de 8 competitiefilms kijken, alleen doen ze dat nu niet samen in de bioscoopstoeltjes maar net als iedereen vanuit hun zetel thuis. Ook het jury-overleg en de deliberatie gebeurt deze keer via videochat. Op 4 mei worden door de internationale jury, de jongerenjury en de studentenjury van de Universiteit van Antwerpen de Canvas Award, de Youth Award en de University of Antwerp Award uitgereikt. De prijsuitreiking, waar ook de Sembène Award wordt overhandigd aan de Beste Wereldfilm van het afgelopen jaar, zal tijdens de laatste avond van MOOOV Filmfestival online uitgezonden worden op de social media kanalen van MOOOV.
Sembènecinema
Elk jaar verschijnen een heleboel films uit Azië, Latijns-Amerika en Afrika op onze Vlaamse schermen. Met Sembènecinema willen we het ganse jaar zoveel mogelijk aandacht geven aan deze films. Tijdens MOOOV Filmfestival tonen we ook een selectie van deze films, zo krijgt de bezoeker de kans om op het festival de beste wereldfilms (ofte ‘sembènefilms) te (her)ontdekken.
Ook staan er films op het online programma die geschikt zijn voor jong en minder jong, om samen met het hele gezin van te genieten dus!
Ondanks de tijden waar bioscopen nog een hele tijd gesloten zijn, fantastisch om films een kans te kunnen blijven geven om alsnog bekeken te worden. Gelukkig staan online platforms sinds een paar jaar volop in bloei en wordt hier vandaag ook veelvuldig mee geëxperimenteerd. “We leren niet alleen thuis te werken en online te vergaderen, maar ook hoe je online een filmfestival organiseert en een community bij mekaar brengt. Toch kijkt MOOOV er naar uit weer zo snel mogelijk het licht uit te zien gaan in de vertrouwde bioscoopzalen en samen met ons fijn publiek te kunnen genieten van films op het grote scherm.”, zegt Marc Boonen.
MOOOV Filmfestival 2020 gaat van 21 april – 04 mei door in een online omgeving, het volledige programma en meer info zijn te vinden op www.mooov.be
De overige selectie van het oorspronkelijke programma ‘MOOOVED’ naar een later moment. Zo zijn er 37 films die nog te zien zijn in de bioscoop, op Film Fest Gent 2020, Filmfestival Oostende 2021 of MOOOV Filmfestival 2021 (20 april – 03 mei 2021).