Home / Nieuws / Festivals / MOOOV Filmfestival 2020 opent met ‘For Sama’!

MOOOV Filmfestival 2020 opent met ‘For Sama’!

Op 21 april opent MOOOV Filmfestival met For Sama van Waad Al-Kateab, een broodnodige injectie empathie die lang zal blijven nazinderen. Waad Al-Kateab wordt verliefd op een arts midden in het Syrische conflict. Vijf jaar lang legt ze hun bestaan vast op camera. Het alledaagse leven wordt afgewisseld met de gruwelen van de allesverwoestende oorlog. 

Hoewel wat je te zien krijgt je tot op het bot raakt en je meermaals stompen in de maag geeft, is dit in de eerste plaats een film over hoop en liefde. Waad trouwt met haar man en ze krijgen een prachtige baby. Deze film is bedoeld voor haar, voor Sama. Een intiem en hoopvol verhaal waarin liefde het haalt van de allesvernietigende kracht van oorlog.

Ondanks alle kommer en kwel zorgen vriendschap en liefde steeds opnieuw voor positiviteit. Dat zien we ook in de slotfilm van MOOOV Filmfestival: Rocks van Sarah Gavron, opnieuw een vrouwelijke regisseur.  De Brits-Nigeriaanse Rocks is vijftien jaar. Haar vader is overleden en haar moeder is plotseling vertrokken om ‘haar hoofd vrij te maken’. Het is niet de eerste keer dat Rocks en haar kleine broertje Emmanuel er alleen voor staan. Maar helemaal alleen is Rocks gelukkig niet: ze heeft haar vriendinnen. Een sociaal-realistisch portret balancerend tussen drama en humor, vol leven en hoop.

“Precies dat is waar MOOOV Filmfestival dit jaar het accent wil leggen”, zegt artistiek directeur Marc Boonen. “Ondanks alle tegenslagen en ellende, zitten de personages in de films vol veerkracht.”

Where Can I Find a Horse in Cambodia

Het campagnebeeld dit jaar is van de hand van Viktor Van Hoof, een beloftevolle fotograaf van 24 jaar uit Brugge. Voor zijn masterproef aan KASK in Gent bracht hij de reeks ‘Where Can I Find a Horse In Cambodia’ tot stand. Het werk uit deze reeks is samengesteld tijdens reizen naar Phnom Penh tussen 2017 en 2019 en herbeeldt elementen uit een ontbrekend archief van de gouden eeuw van de Cambodjaanse cinema (1960-1975). De reeks is opgebouwd uit re-enactments en interpretaties van orale overblijfselen, omdat veel van de films uit die periode werden vernietigd en acteurs en regisseurs werden vermoord door de Rode Khmer kort daarna. Een fanfictie die bestaat op het grensgebied van mythe, geschiedenis en collectieve herinneringen. De foto toont een fictief personage uit het verhaal.

Het rode kader werd toegevoegd als knipoog naar TIME Magazine en zijn Belgische tegenhanger Knack. MOOOV brengt net als hen ‘berichten uit de wereld’, geen flitsende nieuwsfeitjes maar wel diepgravende verhalen van mensen uit de hele wereld die evengoed nieuwswaarde met zich mee dragen én onze blik verruimen.

MOOOV Filmfestival loopt van 21 april tot 4 mei 2020 in Beringen (The Roxy Theatre), Brugge (Cinema Lumière), Genk (Euroscoop), Lier (CC Vredeberg & Cinema Variétés), Sint-Niklaas (Siniscoop), Turnhout (UGC), en voor de eerste keer ook in Zaventem (CC De Factorij). Het volledige programma wordt bekendgemaakt op 30 maart.

Bekijk ook

Adil en Bilall gestart met opnames nieuwe serie!

De opnames van de nieuwe Vlaamse VIER-fictiereeks Grond zijn opgestart in Brussel. De regisseurs zijn …