Home / Nieuws / Festivals / MOOOV filmfestival brengt zwart-versie van ‘Parasite’!

MOOOV filmfestival brengt zwart-versie van ‘Parasite’!

Tijdens het Internationaal Film Festival Rotterdam (IFFR) was Bong Joon-ho te gast. Hij presenteerde er de unieke zwart-wit versie van zijn bejubelde en veelbekroonde meesterwerk Parasite. De film viel enorm in de smaak en won er de Publieksprijs. Na wereldwijde interesse verschijnt deze nieuwe versie voor het eerst ook in ons land: de film zal zowel in zijn originele versie als in zwart-wit te zien zijn tijdens MOOOV Filmfestival (21 april – 04 mei).

“Het is misschien een beetje ijdel, maar als ik aan de klassiekers denk, zijn ze allemaal in zwart-wit”, zegt de Zuid-Koreaanse regisseur. “Dus ik had het idee dat wanneer ik mijn film in zwart-wit zou veranderen, het een klassieker zou kunnen worden.”

Wat die status betreft zit het al wel goed. Want dat Parasite dé film van 2019 is, daar moeten we niet meer over twijfelen. De film schreef geschiedenis als eerste niet-Engelstalige film die de Oscar voor Beste Film won, en haalde naast 3 andere Oscars nog een hele reeks awards binnen.

Over de zwart-wit versie van zijn knap gestileerde zwarte komedie, die zowel sociale satire als groteske thriller is, zegt Bong Joon-ho: “Ik ben er zeker van dat iedereen een andere opvatting zal hebben over deze versie. Zelf heb ik hem twee keer gezien en twee keer kreeg ik een ander gevoel. Ik vind dat alle personages er in grijstinten nog pathetischer uitzien, en dat het onderscheid tussen de drie verschillende ruimtes waar de families verblijven nog tragischer is.”

Het is niet de eerste keer dat Bong, die met zijn cameraman Hong Kyungpyo liefde voor de klassieke cinema koestert, een kleurenfilm in zwart-wit uitbrengt. Ook van Mother (2009) maakte hij een speciale zwart-wit versie.

 MOOOV Filmfestival loopt van 21 april tot 4 mei 2020 in Beringen (The Roxy Theatre), Brugge (Cinema Lumière), Genk (Euroscoop), Lier (CC Vredeberg & Cinema Variétés), Sint-Niklaas (Siniscoop), Turnhout (UGC), en voor de eerste keer ook in Zaventem (CC De Factorij). Het volledige programma wordt bekendgemaakt op 30 maart.

Bekijk ook

D’Ardennen, met Kevin Janssens en Veerle Baetens, op je tv!

Een brutale homejacking gaat hopeloos fout. Dave, één van de twee overvallers, moet z’n broer …