MOOOV filmfestival, van 23 april tot 5 mei

MOOOV opent het jaarlijkse filmfestival (23 april 5 mei) dit keer met een komische film, Tel Aviv On Fire, de derde speelfilm van Sameh Zoabi. Het festival gaat door in zeven steden: Brugge, Genk, Lier, Beringen, Lier, Sint-Niklaas, Roeselare en Turnhout. Op het programma staan 86 films, waarvan 70 langspeelfilms een 16 kortfilms. Het volledige programma vind je hier. Acht van die langspeelfilms en twee kortfilms hebben een directe link met België.

 

De openingsfilm Tel Aviv On Fire is een Belgische coproductie met Artemis Production
Regie: Sameh Zoabi
Palestina, 2018, 97 minuten
Tel Aviv On Fire is een Palestijnse soap-serie, die ook heel populair is in Israël. Salam is taaladviseur van de film, hij woont in Jeruzalem en  moet elke dag de grens over naar Ramallah waar de filmset is. Als aan de check-point de Israëlische commandant te weten komt dat Salam medewerker is van de serie, zet hij hem onder druk om aanpassingen te maken aan het verhaal. Via een Palestijnse soap worden hedendaagse actuele toestanden in Palestina en Israël door een satirische bril bekeken. Een originele en geestige satire.

Fatwa is een Belgische productie
Regie: Mahmoud Ben Mahmoud
Tunesië, 2019, 102 minuten
Brahim Nadhour, een Tunesiër die sinds zijn scheiding in Frankrijk woont, keert naar Tunis terug om er zijn zoon Marouane te begraven die omgekomen is bij een motorongeval. Hij ontdekt dat Marouane een militant was van een salafistische organisatie en besluit de personen die zijn zoon geïndoctrineerd hebben, op te sporen. Beetje bij beetje begint hij te twijfelen aan de omstandigheden van zijn dood.

Another Day of Life is een Belgische coproductie met Walking The Dog
Najaar 1975: Kapuscinski komt aan in Angola als oorlogscorrespondent van het Poolse persagentschap PAP. Het land staat in vuur en vlam. Twee Angolese legers – dat van de (socialistische) MPLA (gesteund door Cuba en de Sovjet Unie) en dat van de FNLA-UNITA (gesteund door de VS, de CIA en Zuid-Afrika) – vechten een bloedige burgeroorlog uit. Het lot van Angola zal worden bepaald door het leger dat vóór de Onafhankelijkheidsdag de overwinning weet te behalen. De datum staat al vast: 11 november 1975. De aftelling is begonnen.

Vent Du Nord is een Belgische co-productie met Helicotronc
Regie: Walid Mattar
Tunesië, 2017, 89 minuten
In Frankrijk wordt een schoenfabriek gesloten en overgebracht naar Tunesië. De oudere, afgedankte Hervé vindt geen andere job en maakt van zijn hobby zijn werk: zeevissen. De vis verkoopt hij illegaal. In Tunesië begint de jonge Foued tegen zijn zin te werken in de nieuwe vestiging van de fabriek.

By The Name Of Tania is een Belgische productie met Clin D’oeil
Regie: Mary Jimenez & Bénédicte Liénard
België, 2019, 85 minuten
De jonge Tania verlaat haar geboorteplaats om naar de goudmijnen te trekken. Ze wordt gevangengenomen en verplicht tot prostitutie. De documentaire getuigt op een ingetogen en poëtische manier van de pijn en het leed van Tania en tal van andere Peruviaanse meisjes die zich in illegale goudmijnen prostitueren. Ondanks de fascinerende en poëtische beelden blijft de horror die Tania meemaakte nog lang nazinderen.

On Air is een Belgische productie van Serendipity Films
Regie: Manno Lanssens
België, 2019, 90 minuten
Bob Rugurika leidt RPA, het populairste radiostation van Burundi. Als gedreven journalist is hij een voorvechter van de vrije meningsuiting. De RPA blijft het regime uitdagen en wordt staatsvijand nummer één. Zeker wanneer president Pierre Nkurunziza in 2015 vastbesloten is om een derde ambtstermijn aan te vangen en daarvoor de grondwet wil veranderen. Blijft Bob bereid om zijn leven te riskeren in zijn strijd voor persvrijheid?

Sakawa is een Belgische productie van Inti Films
Regie: Ben Asamoah
België, 2018, 81 minuten
Ghana is een straatarm land en de werkloosheid is er groot. Veel jongeren doen aan sakawa, een vorm van internetoplichting, om een centje bij te verdienen. Op dating sites worden nepadvertenties geplaatst om eenzame westerse mannen aan de haak te slaan. Nadat er een vertrouwensband geschapen is, sturen die geld op. De regisseur van Ghanese afkomst kon doordringen in een wereld die voor de westerling potdicht is.

Binti is een Belgische productie van Bullitproof Cupid
Regie: Frederike Migom
België, 2019, 98 minuten
Binti is een vlogster van 11 en samen met haar vader illegaal in het land. Dat blijft echter netjes verborgen in de vrolijke vlogs die het meisje maakt. Wanneer zij en haar vader op een dag op het nippertje aan de politie ontsnappen, botsen ze op Elias die dol is op okapi’s en die actie voert om ze te redden. Na wat aarzeling worden Binti en Elias vrienden.

De twee Belgische kortfilms in competitie zijn Mars, Oman  van Vanessa del Campo en Our Song To War van Juanita Onzaga.

Check Also

Vlaamse documentaires in de prijzen in Nyon!

Op het internationale documentairefestival Visions du Réel in het Zwitserse Nyon zijn gisteren de prijzen …