My Uncle Tudor in de prijzen op de European Film Awards!

Zaterdag werden voor de 34ste keer de EUROPEAN FILM AWARDS uitgereikt, Nanu Tudor is één van de gelukkigen.

Meer dan 4.200 leden van de European Film Academy – filmmakers uit heel Europa – hebben gestemd voor de 34e European Film Awards. Gemodereerd door de Duitse actrice, moderator en schrijfster Annabelle Mandeng, werden op de ceremonie van zaterdagavond de winnaars in alle categorieën bekendgemaakt.

My Uncle Tudor (Nanu Tudor) van Olga Lucovnicova, heeft de European Short Film Award gewonnen. De korte documentaire was haar afstudeerproject, in het Doc Nomads-masterprogramma van LUCA School of Arts. Ze werd geproduceerd door Frederik Nicolai (Borderline).

In Nanu Tudor reist de filmmaakster na 20 jaar stilte terug naar het huis van haar overgrootouders in Moldavië, waar ze als kind een diepgeworteld trauma opliep.

Olga Lucovnicova won in december 2020 een VAF Wildcard op het Internationaal Kortfilmfestival Leuven met haar eindwerk. In maart van dit jaar werd Nanu Tudor gelauwerd met de Gouden Beer op het Internationaal Filmfestival van Berlijn, waardoor de film nog steeds in de running is voor de Oscar voor Beste Kortfilm in 2022.

De European Film Awards zijn de belangrijkste prijzen voor de Europese filmindustrie. De voorbije weken konden de meer dan 4100 leden van de European Film Academy de genomineerde films bekijken en hun stem uitbrengen.

Johan Heldenbergh in Quo Vadis, Aida?

De prijs voor beste film ging naar het drama Quo Vadis, Aida?, met o.a. Johan Heldenbergh, over de massamoord in Srebrenica. De maakster daarvan, Jasmila Zbanic, werd ook gekozen tot Beste regisseur en hoofdrolspeelster Jasna Duricic als Beste actrice. Anthony Hopkins kreeg de prijs voor Beste acteur, voor zijn rol in The Father.

Meer informatie over de andere winnaars van de European Film Awards vind je hier.

Bekijk ook

Opnames gestart voor Noise!

De opnames van Netflix’ nieuwe psychologische thriller Noise zijn gestart. De Belgisch-Nederlandse film is geschreven door …