Nabil Ben Yadir maakt Vlaamse film met Jan Decleir

Nabil Ben Yadir is de regisseur van ‘Les Barons’. Zijn tweede langspeler heet ‘La Marche’ en is een Franse film gebaseerd op een protestmars tegen racisme en voor gelijkheid.  Een mars die werd opgezet door een Frans-Marokkaanse jongeman die zonder reden werd neergeschoten door de politie in Lyon.  Bij wijze van vreedzaam protest stapte hij in 1983, precies dertig jaar geleden dus, met gelijkgestemden van Marseille naar Parijs en zag zijn protestmars eindigen in Parijs met liefst 100.000. deelnemers.  Nabil Ben Yadir zette dit heel ambitieuze project zelf op poten, nadat één van de acteurs uit ‘Les Barons’,  Nader Boussandel, met het script kwam aanzetten dat door een Franse vriendin, de scenariste Nadia Lakhdar, was geschreven. Ook de Belgische Lubna Azabal en Olivier Gourmet  spelen belangrijke hoofdrollen in de film.  Danny Elsen, eerder onder meer D.O.P. van ‘Loft’ en ‘Tot Altijd’, stond net als bij ‘Les Barons’ achter de camera.  En in de volgende film van Nabil Ben Yadir spelen de Vlamingen een nog belangrijker rol.

Met dezelfde energie en goesting waarmee Nadil Ben Yadir zijn ‘Les Barons’ uit de grond stampte, zette hij nu de heel ambitieuze productie ‘La Marche’ in het getouw.  Een sympathieke film waar hier vol verwachting naar wordt uitgekeken, maar die voor het Franse publiek nog een veel belangrijker betekenis heeft. De Brusselse regisseur mocht zijn film trouwens al gaan tonen op het Elysée aan de Franse president François Hollande en zijn vrouw Valérie Trierweiler.  Hij stelde hen meteen voor om zijn film voortaan tot verplicht kijkvoer te maken aan de Franse scholen.  In ieder geval, de carrière van Nabil Ben Yadir lijkt gelanceerd in Frankrijk. Maar net nu blijft hij bij zijn eerdere voornemen om een film over Vlaanderen te gaan draaien. En dan meer bepaald over wat hij zelf omschrijft als een film over het D-gevaar. De Wever, Dedecker, Dewinter en hun goeroe Dalrymple.

 

‘Dode Hoek’, geproduceerd door Entre Chien et Loup, is een gespierde thriller die zich voornamelijk in Vlaanderen afspeelt. Jan Decleir speelt een oude, racistische en gewelddadige commissaris die op het punt staat met pensioen te gaan en een lijsttrekkersplaats op te nemen voor een extreemrechtse partij in Antwerpen. Een man vol zekerheden en haat die een enorme klap in het gezicht zal krijgen wanneer zijn laatste onderzoek hem naar Charleroi brengt. Op papier doet ‘Dode Hoek’ zeker denken aan Belgische successen zoals ‘De Zaak Alzheimer’ en ‘Dossier K.’ Het is dan ook geen verrassing dat Eyeworks België aan de basis staat van dit 100% Belgische project. Kan Nabil Ben Yadir, na zijn al erg populaire ‘Les Barons’, de eerste Franstalige Belgische regisseur zijn die in Vlaanderen de kassa doet rinkelen?

 

 

Bekijk ook

De soundtrack van De Patrick op vinyl!

Wat een jaar was het voor het uitbrengen van vinyl, na de aankondiging van Bullhead, …