Home / Nieuws / Binnenkort / Namen Noemen

Namen Noemen

Nee, we gaan geen Namen noemen, niemand is er schuldig aan dat we aan beide kanten van de taalgrens te veel naar onze navel staren, maar het moet maar eens duidelijk zijn dat er zoiets bestaat als ‘De Belgische Film’.  ‘Les Géants’ van Bouli Lanners — niet toevallig met muziek van de Vlaming Bram Van Parys ofte The Bony King of Nowhere — is daar het beste voorbeeld van.  Het gevoel dat van de films van Lanners uitgaat, is evenzeer Vlaams. En dat zeggen we niet alleen omdat zijn film een winner is. Gewonnen in Cannes jawel.  Een hele reservoir aan prijzen.  En de sluitingsfilm van ‘Le Quinzaine des Réalisateurs’.  En mag nu het 26ste FiFF openen.  FiFF, jawel, geen foef.  Het FiFF is het Festival International du Film Francophone.

Niet dat ze daar fanatiek Franstalig zijn in Namen.  Neenee, ze tonen er films uit Franstalige landen.  Dat kunnen evengoed Duitsgesproken films uit Zwitserland zijn als Engelstalige films uit Canada.  En dus ook Nederlandstalige films, gaande van ‘Hasta La Vista’ over ‘Swooni’, tot ‘Hector’ zelfs en een heleboel goeie kortfilms, zoals ‘Bento Monogatari’, ‘Now/Here’ van David Williamson, ‘Paroles’ van Gilles Coulier en natuurlijk ook de winnaar van de prijs van de jury in Cannes, ‘Badpakje 46’.

Maar het zou stom zijn natuurlijk om als Vlaming naar Namen te rijden en daar Vlaamse films te gaan bekijken.  Je moet er natuurlijk in de eerste plaats zijn voor de Franstalige film.  Er zijn twee Belgische producties die mogen meedingen naar de prijzen.  Dat is ‘Les Géants’ en ook ‘Territoire Perdu’, een documentaire van Pierre-Yves Vandeweerd, een Waalse cineast die meestal in Mauretanië draait.

‘L’Exercice de L’Etat’ is ook geselecteerd voor de competitie en daarin speelt Olivier Gourmet de hoofdrol.  Hij speelt een Franse minister die de hele tijd wordt gevolgd.  Michel Blanc is één van zijn tegenspelers.  Gourmet is natuurlijk bekend als één van de fetisjacteurs van de gebroeders Dardenne en Les Films de La Fleuve, het productiehuis van het bekende Luikse filmduo, is dan misschien ook niet helemaal toevallig één van de producenten van de film.  Een andere van die fetisjacteurs van de Dardennes is Jérémie Renier.  Diens broer is ook acteur : Yannick Renier.   Hij zit in een andere competitiefilm, ‘De Bon Matin’. Marie Gillain is dan weer te zien aan de zijde van Vincent Lindon in ‘De Toutes Nos Envies’ van grootmeester Philippe Lioret.

MOETEN ER BELGISCHE FIMPRIJZEN KOMEN???

Nu maar duimen dat er een Belg prijzen wint.  Want we hebben graag dat de Belgen prijzen winnen.  Aan het eind van het Festival van Oostende, bij de uitreiking van de Vlaamse Filmprijzen, gingen wij aan enkele bekenden vragen of er toch weer geen Belgische Filmprijzen moeten komen.  De meningen daarover waren nogal verdeeld.  Maar iedereen was het erover eens : we moeten mekaar aan beide kanten van de taalgrens beter leren kennen.  Want de Walen kennen onze films niet, de Vlamingen kennen de Franstalige films niet.  Kijk zelf wat de mensen erover te zeggen hadden.  Klik gewoon op de items hieronder.

Michael Roskam, Charlotte Vandermeersch, Lieve Blancquaert en Gust Van den Berghe

Johan Heldenbergh

Hans Van Nuffel

 

Maar het Festival van Namen beperkt zich natuurlijk niet alleen tot prijzen en bekroningen.  Neen, films dus.  Zoals de slotfilm, ‘Mon Pire Cauchemar’, waarin Benoit Poelvoorde tegenover Isabelle Huppert staat.  En ook ‘Fils Unique’ van Miel Van Hoogenbemt.  Nog een beetje Vlaams op dat Francofone Festival. Want Miel is de perfect tweetalige regisseur van ‘Man Zoekt Vrouw’ en kan het even goed in het Nederlands uitleggen als in het Frans.  Voor ons deed hij het al. Klik hieronder en bekijk het uitgebreide interview met Miel.

Miel Van Hoogenbemt

 

(foto ‘Les Géants’ – copyright Patrick Muller)

Bekijk ook

Win de dvd van Ensor-winnaar De Patrick!

Gisteren werden de Vlaamse Oscars uitgereikt in Oostende, De Patrick was de absolute winnaar van De …