Zonde dat niet meer mensen haar langspeler ‘Le passé devant nous’ gezien hebben. Zelf kenden wij alleen tevreden klanten. Dat ze een uitstekende film gemaakt heeft, bleek in de loop van het jaar nog wel een paar keer, toen hij langs alle kanten prijzen bleef binnenhalen. Wij moeten in ieder geval niet meer overtuigd worden van haar talent. En verlangen naar meer fictie van Teirlinck. In afwachting waren we al blij dat ze onze nieuwjaarsvraagjes beantwoordde.
1. Waar hoop jij in 2018 op filmvlak mee bezig te kunnen zijn?
Allereerst popel ik om het scenario uit te werken voor mijn nieuwe film. Verder werk ik ook aan een adaptatie van Raymond Carver’s kortverhalen, een voorstelling als een film, zonder ook maar één camera te gebruiken!
2. Welke zijn de Belgische films waar jij naar uitkijkt?
Ik ben zeer benieuwd naar de eerste film van mijn kask-poulain Lukas Dhont.
3. Is er een Vlaamse filmmaker, acteur, actrice, D.O.P., setdesigner, of iemand anders uit de branche, die we speciaal in de gaten moeten houden?
Ik wil niet wollig doen maar elk crewlid van ‘Le passé devant nous’ moet voor mij in de gaten worden gehouden (maar niet te veel zodat ik ze allemaal nog terug bij mij krijg!)
Zoveel paardenkracht en overgave, zoveel talent.

5. Pierre Drouot zal vermoedelijk nog lang niet stoppen met werken, maar zijn taak als directeur-intendant van het VAF zit erop. Wat heeft hij volgens jou als directeur-intendant betekend voor de Vlaamse film?
Ik heb echt ons filmlandschap zien bloeien dankzij Pierre en zijn team en het wondere Flanders Image. Ze hebben de sector niet alleen geprofessionaliseerd maar ook durven inzetten op nieuw talent. Ze hebben een voedingsbodem gecreëerd waarin zowel grote als kleine films naast elkaar konden staan, zowel commerciële en artistieke films hun plaats vonden. Het resultaat van dit werk spreekt daarbij voor zich, de Vlaamse film werd warempel sexy bevonden en staat ook internationaal meer op de kaart dan ooit.
6. Heb jij tips voor de nieuwe directeur-intendant van het VAF?
Ik heb vertrouwen in Erwin en hoop dat de moed blijft bestaan om voor genoeg kwalitatieve èn eigenzinnige projecten te blijven kiezen. Ik ben me zeer bewust van de delicate evenwichtsoefening dat dit vereist maar ik geloof oprecht dat een sector alleen zo kan groeien en vernieuwen. Verder denk ik dat we goed moeten nadenken over hoe we onze films naar het publiek blijven krijgen. Middelen voor promo en visibiliteit zijn nodig maar maar eveneens moeten we ook onze huidige exploitatievorm herdenken. Hoe kunnen we via de cinema’s wel een ervaring en een belevenis bieden die de huiskamer overstijgt? En omdat we het kleine scherm toch niet kunnen ontkennen, hoe krijgen we onze films daar op de juiste manier.

7. Wie mag van jou de nieuwe master worden van het Filmfestival van Oostende?
Awel, dat mag eens Fien Troch of Caroline Strubbe zijn. En nee, niet omdat het vrouwen zijn maar omdat ik benieuwd ben welke prikkelende selectie zij op het scherm zullen toveren.
Zie ook :