New Pigs on the Block in de zalen vanaf 15 juni!

Met zijn nieuwe project neemt regisseur Jimmy Kets (OdysSea, Harry Gruyaert) ons mee naar de wereld van Luc, Anja en Mia, drie jonge varkens. Om hun vertrouwen te winnen transformeert hij zich in het vierde varken.

New Pigs on the Block is een teder confronterende film, die op ongeziene wijze de ambigue relatie belicht tussen mens en dier. In de documentairefilm richt filmmaker Jimmy Kets de camera op drie varkens: Luc, Mia & Anja. Zij spelen de hoofdrol in een sociaal buurtproject. Op een met elektrische draad afgebakend stukje niemandsland, tussen een spoorweg en een kleine parking, verwerken de varkens de voedseloverschotten van restaurants en winkels uit de buurt. Een nobel opzet.

De film start dan ook in een ogenschijnlijk aards paradijs, waar ze kunnen eten naar believen en waar ze warmte en vriendschap krijgen van de buurtbewoners. Maar langzaam kantelt het. De buitenwereld verstoort steeds vaker en steeds harder hun vredige bestaan. De zomer gaat intussen over in de herfst, hun plek raakt in verval, de sfeer tussen de varkens wordt grimmiger en hun vertrouwen in de mens ebt weg. De camera brengt ons niet alleen op ooghoogte van Luc, Mia en Anja, hij kijkt vandaar ook met hen mee naar de mens.

Het vierde varken

Het was tijdens een zomeravondwandeling in 2018 dat Jimmy Kets vlak bij zijn woning op drie jonge varkens botste. Voor Kets was het liefde op het eerste gezicht. Gefascineerd door hun manier van bewegen en communiceren, voelde hij de onweerstaanbare drang om zijn camera te richten op het drietal. Het werd een obsessie. Vier maanden lang volgde hij elk doen en laten van Luc, Mia en Anja.

Van bij het begin koos Jimmy Kets er resoluut voor om het verhaal te vertellen vanuit het perspectief van de varkens. Élk beeld moest dus worden genomen op hún ooghoogte, en élk shot moest in de weide zelf zijn gemaakt. Er kwam geen enkele zoomlens aan te pas, want Kets wilde absolute betrokkenheid met zijn onderwerp volgens de beste humanistische traditie. Voor een close-up van een oog was er zo amper 10 cm afstand tussen de camera en het varken. Er zat met andere woorden niets anders op dan mee varken te worden met de varkens. Jimmy Kets werd het met plezier en overtuiging. Dit is een film die zonder de zo kenmerkende overgave en vastberadenheid van zijn maker nooit had kunnen worden gemaakt.

© Anneke D’Hollander

Over de regisseur

Jimmy Kets (°1979) studeerde Grafisch ontwerp en illustratie aan het Sint-Lucas in Antwerpen. Voor zijn afstudeerproject maakte Kets een fotoserie over straatkinderen in Kathmandu. Na zijn studies begon Kets te werken als persfotograaf voor De Morgen en De Standaard. In twintig jaar evolueerde Jimmy Kets naar een erkende Belgische fotograaf met een unieke stijl en visie. Hij won verschillende fotografieprijzen voor zijn werk.

Naast zijn carrière als persfotograaf maakte Kets verschillende fotoboeken en stelde hij zijn werk tentoon in ontelbare exhibities in België en het buitenland. Kets’ stijl wordt vaak gekarakteriseerd door een vlaagje humor en surrealisme, een sterk gevoel voor kleur en betekenisvolle details. De thema’s die hij fotografeert maken vooral deel van mensen hun vrije tijd.

In 2010 begon Kets met het filmen van video’s voor korte tv-documentaires. Drie jaar later debuteerde Kets met zijn documentairefilm OdysSea, die hij filmde en regisseerde. De film is een intiem portret van de wereldbekende Magnumfotograaf Carl De Keyzer. OdysSea werd vertoond in verschillende cinemzalen en op festivals. Sindsdien evolueerde zijn carrière als cameraman heel snel. Hij maakte verschillende tv-documentaires en kortfilms. In 2018 kwam de documentaire Harry Gruyaert. Photographer uit, waar hij de DOP van was. In 2018 begon hij met zijn documentairefilm New Pigs on the Block.

De wereldpremière van New Pigs on the Block vond plaats op FIPA DOC, in België ging de film in première op DOCVILLE. De film komt uit in de Belgische zalen op 15 juni, onder andere in Sphinx Cinema (Gent), Cinema Lumière Brugge, Cinema Lumière Mechelen, Cinema Lumière Antwerpen, Cinema ZED Leuven, Cinema ZED Hasselt, Cinema Storck (Kinepolis Oostende) en Kunstencentrum BUDA (Kortrijk).

Bekijk ook

A Parked life vanaf 14 december in de zalen!

Eerder dit jaar was A Parked life van Peter Triest geselecteerd voor DOCVILLE, binnenkort kan …