Home / Nieuws / Festivals / Nicholas Britell en Hildur Guðnadóttir vallen in de prijzen tijdens de 19de World Soundtrack Awards!

Nicholas Britell en Hildur Guðnadóttir vallen in de prijzen tijdens de 19de World Soundtrack Awards!

Hildur Guðnadóttir

Nicholas Britell, Hildur Guðnadóttir, Lady Gaga, Frédéric Vercheval, Michael Abels, John Powell en Pierre Charles zijn in de prijzen gevallen tijdens de 19de World Soundtrack Awards, een van de belangrijkste internationale prijzen voor filmmuziek. Frédéric Devreese en Krzysztof Penderecki ontvingen allebei een Lifetime Achievement Award.

Winnaar van de WSA Discovery of the Year 2017 Nicholas Britell viel dit jaar opnieuw in de prijzen. Hij werd tijdens de ceremonie gelauwerd als Film Composer of the Year voor de filmmuziek van If Beale Street Could Talk.

De prijs voor Television Composer of the Year gaat dit jaar naar Hildur Guðnadóttir, voor de muziek van de HBO-hitserie Chernobyl, waarmee ze recent ook al een Emmy in de wacht sleepte. Vorig jaar werd ze al genomineerd voor de Discovery of the Year Award voor Sicario: Day of the Soldado.

Ondertussen oogsten Britell en Guðnadóttir wereldwijd bijval met hun scores voor respectievelijk de HBO-serie Succession en Joker.

De prijs voor Best Original Song Written Directly for a Film gaat naar het nummer ‘Shallow’ uit de film A Star Is Born, een compositie van Lady Gaga, Andrew Wyatt, Anthony Rossomando en Mark Ronson, uitgevoerd door Lady Gaga en Bradley Cooper.

Discovery of the Year is de Afro-Amerikaanse componist Michael Abels voor zijn muziek voor Us van Jordan Peele. Abels en Peele werkten ook al samen voor de film Get Out.

Binnen de categorie Best Original Score for a Belgian Production gaat de prijs naar de Belg Frédéric Vercheval voor de filmmuziek bij Duelles van Olivier Masset-Depasse. De componist werd eerder vier keer genomineerd voor de Magritte Award voor Beste Originele Score voor Diamant 13 (2009), Krach (2010), Not My Type (2014) en Melody (2014).

De jonge Amerikaanse jazzpianist en componist Pierre Charles mocht de SABAM Award for the Most Original Composition by a Young International Composer in ontvangst nemen, terwijl de Public Choice Award uitgereikt werd aan John Powell voor zijn muziek voor Dean DeBlois’ How to Train Your Dragon: The Hidden World.

Lifetime Achievement Award

Zoals eerder aangekondigd, werd Krzysztof Penderecki tijdens het gala gelauwerd met een Lifetime Achievement Award. De Poolse componist heeft met zijn innovatieve en onconventionele muziek een heel grote impact gehad op de filmmuziekgeschiedenis. Hij werkte samen met wereldberoemde regisseurs zoals Stanley Kubrick (The Shining), David Lynch (Inland Empire, Twin Peaks), Martin Scorsese (Shutter Island) en William Friedkin (The Exorcist).

Ook Frédéric Devreese mocht een Lifetime Achievement Award in ontvangst nemen. Naar aanleiding van zijn 90ste verjaardag bracht Brussels Philharmonic hulde aan de Belgische componist. Devreese staat bekend voor zijn samenwerking met André Delvaux voor L’oeuvre au noir, maar ook voor de films Du bout des lèvres (Jean-Marie Degèsves) en Les noces barbares en Il maestro (Marion Hänsel).

Tijdens de uitreiking werden composities opgevoerd door Brussels Philharmonic onder leiding van Dirk Brossé, met bijbehorende filmfragmenten geprojecteerd op groot scherm. De centrale gast dit jaar was Marco Beltrami, vooral bekend van zijn horrorscores voor onder meer de Scream-franchise. Onlangs componeerde hij de muziek voor de box-officehit A Quiet Place, genomineerd voor een Golden Globe voor Best Score, Velvet Buzzaw voor Netflix en de Oscarwinnende documentaire Free Solo van National Geographic. Voor die laatste film werd hij bekroond met een Emmy Award.

Wie de World Soundtrack Awards heeft gemist, kan nog steeds genieten van de samenwerking tussen Marco Beltrami en Brussels Philharmonic. Naar jaarlijkse traditie werden enkele meesterwerken van de centrale gast met MotorMusic opgenomen in de legendarische Studio 4 van Flagey. Het resultaat daarvan is de cd ‘Marco Beltrami: Music for Film’. Het album bevat onder meer enkele unieke suites uit Snowpiercer, World War Z en A Quiet Place.

De winnaars van de 19de World Soundtrack Awards op een rij:

Best Film Composer of the Year
Nicholas Britell (If Beale Street Could Talk, Vice)
Best TV Composer of the Year
Hildur Guðnadóttir (Chernobyl, Ófærð)
Best Original Song Written Directly for a Film
Shallow (A Star Is Born). Muziek & tekst door Lady Gaga, Andrew Wyatt, Anthony Rossomando en Mark Ronson. Uitgevoerd door Lady Gaga en Bradley Cooper.
Discovery of the Year 2019
Michael Abels (Us)
Best Original Score for a Belgian Production
Duelles (Frédéric Vercheval)
SABAM Award for the Most Original Composition By a Young International Composer 
Pierre Charles
Public Choice Award
John Powell (How to Train Your Dragon: The Hidden World)

Het 46ste Film Fest Gent liep van 8 tot en met 18 oktober in Kinepolis Gent, Studio Skoop, Sphinx, Vooruit, Capitole en KASKcinema. Het volledige festivalprogramma is terug te vinden op www.filmfestival.be; alle info over de WSA is te vinden via www.worldsoundtrackawards.com.

Bekijk ook

Eerste Vlaamse Webserie voor kinderen!

Deze zomer springt iedereen op de fiets. In Cyclomax bedenken twee kinderen een game om …