Nico Leunen als eerste Belg ooit toegelaten tot de prestigieuze American Cinema Editors (ACE) vereniging!

(foto copyright Christophe De Muynck)

De Brusselse monteur Nico Leunen is als eerste Belg ooit toegelaten tot de toonaangevende American Cinema Editors (ACE) gilde.

ACE is erevereniging van filmmonteurs die worden toegelaten via stemrondes, op basis van strenge voorwaarden, de kwaliteiten van hun werk, hun opleiding van anderen en toewijding aan montage. Nico Leunen reageert op zijn toelating tot de gilde: “Deze unieke erkenning motiveert me meer dan ooit om een waardig ambassadeur te zijn van dit mooie maar onzichtbare beroep.”

American Cinema Editors (ACE) is in 1950 opgericht als een professionele vereniging. Twee monteurs van Paramount Studios kwamen op het idee en verzamelden meer dan 100 van de beste monteurs uit de branche voor de charterbijeenkomst. Naast het netwerk onderhouden, houdt ACE ook seminaries en rondetafelgesprekken over topics in de branche, sturen ze monteurs naar filmscholen en publiceert het tijdschrift Cinema Editor. De associatie organiseert ook jaarlijks de Eddie Awards in Los Angeles om prijzen voor het beste montagewerk uit te reiken.

Als je in een film de naam van een monteur gevolgd door “ACE” ziet, betekent dit dat ze lid zijn van de gilde. Men kan niet zomaar de contributie betalen en een ACE-monteur worden. Je moet gesponsord en uitgenodigd zijn door andere leden en je moet voldoen aan de lidmaatschapsnormen van ACE. Het is uitzonderlijk dat niet-Amerikaanse leden worden toegelaten als actieve leden, door de strenge vereisten. Bekende actieve leden zijn onder andere Oscarwinnende en -genomineerde monteurs Joe Walker (‘Dune’), Michelle Michelle Tesoro (‘The Queens Gambit’), Mikkel E.G. Nielsen (‘Sound of Metal’) en Yang Jinmo (‘Parasite’).

Nico Leunen (°1974) studeerde in 1998 af aan LUCA School of Arts in Brussel als meester in de audiovisuele kunsten. Ook al stuurde hij nooit montage an sich, leerde hij het vak van de peetvader van de Belgische filmmontage Ludo Troch.

Hij is de vaste monteur van Felix van Groeningen, Fien Troch en Koen Mortier en monteerde o.a. Steve + Sky, Een ander zijn geluk, Dagen zonder lief, De helaasheid der dingen, The Invader, The Broken Circle Breakdown, Kid, Un Ange en Home.

In 2007 werd hij voor de eerste keer genomineerd voor de Vlaamse Cultuurprijs voor Film. In 2013 ontving hij op het Filmfestival van Oostende zowel de Vlaamse Cultuurprijs voor Film 2012-2013, als de Ensor voor Beste Montage voor The Broken Circle Breakdown. In 2016 kreeg hij de Knack Focus Jo Röpcke Award 2016 voor “de manier waarop hij beeldend verhalen kan vertellen, structureren en ritmeren en voor zijn bemeten visie op cinema buiten de montagekamer”.

Het geheime wapen van de Vlaamse film werd al snel internationaal ingeschakeld. Zo werkte hij aan Ryan Goslings regiedebuut Lost River en Ad Astra van James Gray met Brad Pitt in de hoofdrol en monteerde hij twee series voor de hoog aangeschreven Amerikaanse betaalzender HBO: Betty en I know this much is True. Momenteel is hij verbonden aan Koen Mortiers nieuwe langspeelfilm Skunk en Le otto Montagne van Felix van Groeningen en Charlotte Vandermeersch.

Bekijk ook

Mathijs Scheepers over The art of lying!

Vorig weekend kon je op Canvas kijken naar The art of lying, de kortfilm is …