Home / Nieuws / Interviews / Tentoonstelling geopend over Nicole van Goethem!

Tentoonstelling geopend over Nicole van Goethem!

Vorige week opende de tentoonstelling Nicole van Goethem – Tekeningen, animatie en een Oscar. We spraken met de producent die de trofee ooit in ontvangst mocht nemen.

Producent Willem Thijssen werkte verschillende keren samen met Nicole van Goethem en ontving voor die samenwerking de enige Oscar die België ooit won. Hijzelf won er echter nog eentje voor Father & Son, en kon deze dus wel even missen.

Als graficus en cineaste ontwikkelde Nicole van Goethem een uitgebreid oeuvre. Met thema’s zoals feminisme, activisme, sociale zekerheid, pensioenen en kinderrechten is van Goethems werk maatschappijkritisch en humoristisch, hedendaags en brandend actueel.

In Een Griekse Tragedie toont van Goethem met zachte humor begrip voor de menselijke zwakheden: drie kariatiden ondersteunen al eeuwenlang een tempel en doen al het mogelijke om het gebouw stabiel te houden, maar de verder afbrokkelende tempel maakt hun werk steeds zinlozer.

In 1986 verscheen Vol van gratie, dat meteen werd genomineerd voor de Gouden Palm voor beste kortfilm op het Filmfestival van Cannes. Haar laatste animatiefilm, L.A.T., werd twee jaar na haar overlijden afgewerkt door haar partner Rudi Renson.

De tentoonstelling toont een selectie uit de schenking van Sonia Renson. Het is haar wens  om een duurzame bestemming te vinden voor het archief dat ze via haar broer Rudi Renson, de partner van van Goethem, erfde. De schenking omvat een driehonderdtal ingekaderde tekeningen, ontwerpen, originele tekeningen op cellofaan, personalia, publicaties, knipsels, visueel beeldmateriaal (films en video’s) en cartoons. Het Oscarbeeldje dat Nicole van Goethem in 1986 won, bevindt zich bij de producent en wordt in bruikleen gevraagd voor de tentoonstelling.

In samenwerking met De Cinema wordt ook een programma van haar kortfilms en interviews uitgewerkt.

Nicole van Goethem – Tekeningen, animatie en een Oscar is een samenwerking tussen het M HKA, Vera Claes (Zij-kant), Josse Van Steenberge (ere-rector UAntwerpen) en RoSa (Kenniscentrum voor gender en feminisme).

Boek hier je bezoek aan de tentoonstelling.

Bekijk ook

Film Fest Gent was een rollercoaster!

Van 13 t.e.m. 24 oktober ging Film Fest Gent door, een editie die nog meer …