Nieuw: Cineflagey!

Als antwoord op de talrijke uitdagingen binnen de audiovisuele sector komt Flagey naar buiten met een nieuwe naam en een nieuw partnerschap voor het filmaanbod.

Na vele jaren van gezamenlijk programmeren, schrijven de historische partners CINEMATEK en Flagey aan een nieuw hoofdstuk, dankzij een krakend verse samenwerking met Kinograph, vanop de gekende, emblematische locatie op het Flageyplein. Het merk (en het logo) Cineflagey versterkt zo de zichtbaarheid en de leesbaarheid van het Flagey-filmaanbod bij de Brusselse bioscoopbezoeker.

Flagey is verheugd te melden dat ook zijn andere trouwe partners Brussels Short Film Festival, Anima, Film Fest Gent on Tour en Brussels Nature Days zich vervoegen bij deze nieuwe dynamiek.

 

Kinograph x CINEMATEK x Flagey: een tripartiete samenwerking, een gedeeld enthousiasme

Vanaf 1 september gaan de partners CINEMATEK en Flagey een nieuwe tripartiete samenwerking aan met Kinograph voor de uitbating van Studio 5 (in 2019 omgedoopt tot Studio 5 – Agnès Varda). De coöperatieve pop-up bioscoop Kinograph zag in 2019 het licht in de voormalige Kazernes van Elsene (See U). Eerder dit jaar moesten ze tijdelijk de deuren sluiten voor verbouwingen; nu vinden ze een nieuwe thuis bij Flagey.

«Voor het Kinograph-team is de co-programmering in Flagey een unieke kans om zijn filmcuratorschap verder te zetten, met het oog op publiekswerking- en uitbreiding, en dit op een centrale plek in het Brusselse culturele leven!

Bruggen slaan tussen erfgoed en nieuwe releases is essentieel in de filmwereld. Laat dàt nu net de kracht zijn van het filmaanbod van Flagey, hand in hand met CINEMATEK. De promotie van Belgische film en documentaires is daarnaast ook een belangrijke doelstelling van onze gedeelde programmatie.

Deze samenwerking heeft in onze ogen een onmiskenbaar potentieel. Een kwaliteitsbioscoop als deze, die genres en tijdperken creatief afwisselt, is en blijft ontegensprekelijk een vaste waarde in de levendige Flageywijk. De Brusselse cinema heeft nu een nog mooiere toekomst in het vooruitzicht.» – Clara Léonet en Thibaut Quirynen (Kinograph)

« Studio 5 – Agnès Varda is sinds jaar en dag een uitzonderlijke ontmoetingsplaats voor cinefielen, een tempel voor de cinématografie in het prachtige Flagey-gebouw.

Een van de doelstellingen van de studio is het valoriseren en bewaren van het filmerfgoed uit binnen- en buitenland voor de toekomstige generaties. Daarnaast stond de studio altijd open voor nieuwe Belgische documentaires, educatieve activiteiten, diepgaande discussies en exclusieve ontmoetingen, die zich zowel binnen als buiten de filmstudio afspelen.

Want filmgeschiedenis en hedendaagse filmontwikkelingen voeden en versterken elkaar. Flagey wil deze dialoog tussen gisteren en vandaag bevorderen en is verheugd om via de samenwerking met haar partners Kinograph en CINEMATEK de -nu al bijzonder levendige- filmcultuur in België verder te kunnen verrijken. Deze nieuwe samenwerking, gebaseerd op de essentie van film in al zijn glorie, zal een nieuwe collectieve ruimte bieden voor ontdekking, experiment en creativiteit. Welkom!» – Gilles Ledure (Flagey)

« Studio 5 – Agnès Varda is de enige repertoirebioscoop in Brussel waar de hedendaagse cinema en de grote geschiedenis van de cinema dagelijks met elkaar in dialoog komen. Het is dan ook een genoegen om een nieuw hoofdstuk te schrijven in onze lange samenwerking met Flagey. Ik ben er vast van overtuigd dat de ontmoeting tussen deze drie partners een fascinerende dynamiek teweeg zal brengen. Ik kijk er alvast naar uit om die te zien ontvouwen…» – Thomas Leyers (CINEMATEK)

Dankzij deze tripartiete samenwerking bestrijkt de wekelijkse programmering van Flagey (woensdag tot zondag) straks het volledige spectrum binnen de filmindustrie: van klassiekers – op film of in gerestaureerde versies – tot de nieuwste fictie- en documentairefilms, en niet te vergeten: de ‘nooit eerder vertoonde’ films die Flagey nauw aan het hart liggen.

De nadruk ligt op het redactionele en evenementgerichte karakter van het filmaanbod (gasten, evenementen, speciale avonden, enz.), zodat filmliefhebbers kunnen genieten van een rijke ervaring, in een gebruikersvriendelijke zaal. Flagey zal ook blijven bijdragen aan de reflexie rond en de thematische keuzes bij de programmatie.

In september biedt Cineflagey, naast nieuwe documentaires en ficties, de klassiekers La Maman et la Putain van Jean Eustache en Nobody Knows van Hirokazu Kore-eda in gerestaureerde versie aan. Maar er is ook aandacht voor David Bowie, ter gelegenheid van de release van de buitengewone documentaire Moonage Daydream op 14 september.

Voor deze gelegenheid presenteert Cineflagey in één adem een hele selectie films waarin David Bowie als acteur optreedt, waaronder must-sees als Labyrinth en The Prestige, maar ook Velvet Goldmine, een cultfilm van Todd Haynes, waarvan het hoofdpersonage rechtstreeks geïnspireerd is door Ziggy Stardust.

Ontdek hier het volledige programma voor de maand september

Still uit ‘La Nuit Du 12’ van Dominik Moll, openingsfilm bij Cineflagey

Op donderdag 1 september opent Cineflagey zijn programma met een van de meest langverwachte films van dit seizoen: de thriller La Nuit Du 12 van Dominik Moll, gepresenteerd in de Officiële Selectie van Cannes. De regisseur tekent voor de gelegenheid present en na de filmvertoning is er een borrel om de lancering van deze nieuwe samenwerking te vieren.

PROGRAMMA Studio 5 – Agnès Varda

Van woensdag tot zondag staan -onder de vleugels van Kinograph x CINEMATEK x Flagey- vooral nieuwe releases en filmerfgoed op het programma. Daarnaast nodigen de partners van Cineflagey je maandelijks uit voor een exclusieve preview in samenwerking met Film Fest Gent on Tour en een animatiefilm voor kinderen in samenwerking met Les Samedis d’Anima. Tenslotte host Cineflagey ook jaarlijkse evenementen zoals het Anima Festival(in februari) en het Brussels Short Film Festival (BSFF) (in april), evenals een selectie van de beste wildlife documentaires bekroond op het Internationale Natuurfestival in Namen in het kader van de Brussels Nature days (in mei).

 

DAGELIJKSE FILMVERTONINGEN KINOGRAPH X CINEMATEK X FLAGEY

Van woensdag tot zondag 

Normaal tarief : 8,50€

-26,65+, werkzoekende en mindervaliden : 7€

-12 jaar: 5€

Artikel 27: 1,25€

Paspartoe (contant statuut): 2,00€

Kaart Cineflagey: 30€, niet op naam, geldig voor 5 sessies, gedurende 6 maanden

Pas Cineville: te koop op de website van Cineville

 

MAANDELIJKSE AFSPRAAK

Anima Zaterdagen : een zaterdag per maand voor de kleinsten, uitgezonderd in februari

Film Fest Gent on Tour : een avant-première per maand

 

FESTIVALS

Februari : Anima Festival
April : Brussels Short Film Festival in april
Mei : Brussels Nature Days

TOEGANG

Via de ticketshop van Flagey :

Heilig-Kruisplein – 1050 Elsene (net naast de hoofdingang)

NIEUWTJE

Voor een nòg gezelligere avond zijn er tijdens de wekelijkse filmvertoningen voortaan ook drankjes en snacks te koop, die in de zaal kunnen worden genuttigd.

Bekijk ook

Baghdad Messi maakt indruk op het Filmfestival van Oostende!

Zaterdag 28 januari ging Baghdad Messi feestelijk in première in aanwezigheid van de voltallige cast …