Nieuw concept wil perspectief bieden aan Vlaamse filmsector!

Normaal zou van 15 tot en met 23 januari 2021 de eerste wintereditie van Filmfestival Oostende (FFO) plaatsvinden. De onduidelijkheid over de heropening van de festivallocaties inspireert Filmfestival Oostende tot een nieuw concept: FFO Nights 2021.

De voorbije maanden werkte Filmfestival Oostende noodgedwongen aan een hybride editie, waar een online filmaanbod een offline festival met beperkte zaalcapaciteit zou ondersteunen. De onzekerheid over een tijdige heropening van de festivallocaties (Kinepolis Oostende, CC De Grote Post, Kursaal Oostende) gooit nu roet in het eten.

Een andere piste met een volledig online programma werd al snel verlaten, gezien dit niet strookt met het inclusieve, publieksvriendelijke en sfeervolle karakter van het festival. Daarom bedacht het FFO team een nieuw concept voor haar festivaleditie 2021.

Geen negen dagen in januari, maar een festival doorheen het jaar, wanneer het kan en wanneer het mag. Filmfestival Oostende zal haar activiteiten spreiden én aanpassen in functie van de Belgische filmreleases en de coronamaatregelen.

Koen De Bouw, die de rol als master in januari 2021 zou opnemen, zal zijn titel voor twee jaar dragen om zowel de FFO Nights als FFO22 te ondersteunen. Red Sandra, de film van Lien Willaert en Jan Verheyen die het festival zou openen op 15 januari, wordt alvast één van de hoogtepunten.

Tijdens Film Fest Gent eind oktober was directeur Peter Craeymeersch nog volop aan het nadenken over de eerste wintereditie:

Craeymeersch vult nu bij deze bekendmaking verder aan met: “Filmfestival Oostende is sinds haar oprichting, intussen 14 jaar geleden, het festival geweest dat talent van eigen bodem ondersteunt. Het is nu meer dan ooit van belang dat we er zijn voor onze filmsector. Daarom hebben we een formule bedacht waarmee we Vlaamse (co-)producties kunnen ondersteunen. We wilden tevens alle bioscoopexploitanten een hart onder de riem steken door de FFO Nights in heel Vlaanderen en Brussel ter beschikking te stellen.”

Met deze nieuwe formule wil Filmfestival Oostende de Belgische makers, filmdistributeurs en bioscopen bijstaan om een doorstart te maken na deze moeilijke corona-periode en dit met één duidelijke boodschap: Ga opnieuw naar de bioscoop en steun ons lokaal talent!

Zoals de naam FFO Nights doet vermoeden zal Filmfestival Oostende een glamoureuze filmavond organiseren met veel aandacht voor Vlaamse films en talent van eigen bodem. Het festival mikt voor deze FFO Nights vooral op zaterdagen met als hoofdevenement een avant-première van een Vlaamse film in aanwezigheid van cast & crew.

Alle Vlaamse bioscopen kunnen intekenen op de streaming van het rode loper event, live vanuit Kinepolis Oostende, om aansluitend de film in avant-première te vertonen. Zo hebben alle filmliefhebbers toegang tot exclusieve nieuwe content, en belangrijker, een extra reden om zich opnieuw naar de dichtstbijzijnde cinema te begeven. De datum en het programma voor de eerste FFO Night worden begin 2021 bekendgemaakt.

Bij elke FFO Night hoort natuurlijk een voorprogramma, waarin ruimte gegeven wordt aan nieuwe filmreleases, Vlaamse series en industry events. Ook de huidige jaarwerking van Filmfestival Oostende krijgt een facelift. Onder de noemer Cinema Storck organiseert FFO normaliter enkele dagen per week een arthouse programma in Kinepolis Oostende. De huidige werking wordt uitgebreid met extra vertoningen en vooral meer evenementen rond nieuwe filmreleases en (cult)klassiekers.

Het festival in januari verdwijnt natuurlijk niet volledig. De uitreiking van De Jamies (de Vlaamse online video awards) en De Ensors (de Vlaamse filmprijzen) vinden dan plaats. Beide uitreikingen worden uitgewerkt onder alternatieve formats, waarbij de organisaties inzetten op een zo breed mogelijk bereik.

Op 22 januari worden De Jamies online gestreamd via verschillende kanalen, je kan daarvoor hier je stem uitbrengen. De uitreiking van de Ensors op 23 januari zal te volgen zijn via Canvas. 

Check Also

Luc Vrydaghs over ‘Thank God For The Gift’!

In zijn documentairefilm ‘Thank God For The Gift’ gunt Luc Vrydaghs ons via een geweldige …