Nog een betoverende Belgische Film

 

 

Als je in Cannes de gereputeerde nevensectie ‘La Quinzaine des Réalisateurs’ mag openen, dan beteken je iets in filmland. ‘La Fée’ is de derde langspeelfilm van het fascinerende trio Dominique Abel, Fiona Gordon et Bruno Romy die lijden aan een rijke verbeelding.

 

Sinds jaren toveren ze een heel eigen universum op de schermen, dat zelfs in de verste verte niet gelijkt op de werelden die hun collega filmmakers neerzetten. In ‘Iceberg’ et ‘Rumba’ liet de bende clowns (en dat is helemaal niet pejoratief bedoeld, wel integendeel !) al haar waarmerk achter: films waarin woorden schaars zijn en de lichamen alles zeggen, met onwaarschijnlijke choreografieën, wonderlijke kleuren, waanzinnige poëzie en heel veel liefde.  Altijd.  En hier nog meer dan in het verleden.

Dom is nachtwaker in een hotelletje in Le Havre.  Op een avond komt een ongewoon meisje zich aanmelden, zonder koffer, op blote voeten.  Ze heet Fiona, beweert een fee te zijn en ze laat Dom drie wensen doen. De volgende ochtend zijn twee van zijn wensen in vervulling gegaan en is Fiona verdwenen.  Maar Dom is natuurlijk nieuwsgierig en wil haar vinden.

In het echte leven is Dominique Belgisch en Fiona is een Canadese, geboren in Australië.  Ze hebben mekaar leren kennen in Parijs en wonen samen in Brussel.  Maar nationaliteiten spelen geen rol. Want de films van het Abel en Gordon spreken een universeel publiek aan, zoveel is duidelijk.  Wie menselijk is, wordt geraakt door wat ze doen.  De vertoningen beloven dan ook feeëriek te zijn !

In de UGC in Antwerpen zijn in het kader van de BNP Paris Fortis Film Days enkele vertoningen van de ‘De Fee’.  De film komt op 28 september over in België uit.

Bekijk ook

Dit zijn de winnaars van de competities van FFO23!

Tijdens de vijftiende editie van Filmfestival Oostende werden naar jaarlijkse gewoonte de winnaars binnen elke …