Nominaties bekendgemaakt van Les Magritte du Cinéma!

Deze langverwachte 11e editie van Les Magritte du Cinéma staat in het teken van de vernieuwing, want twee debuutfilms voeren de nominaties aan.

Een verfrissende opleving na twee moeilijke jaren in 2020 en 2021 voor de Belgische cinema in het bijzonder en de cinema in het algemeen, met de stopzetting van de opnames na de eerste lockdown en vervolgens de langdurige sluiting van de bioscopen gedurende 7 maanden op rij afgelopen winter en lente in België.

Les Magritte du Cinéma zijn voor Wallonië wat De Ensors voor Vlaanderen zijn en reiken dus de belangrijkste filmprijzen uit aan de beste Franstalige Belgische films. Maar er is ook een categorie voor beste Vlaamse film:

van Jeroen Perceval
van Teodora Ana Mihai
van Lieven Van Baelen

van Peter Brosens & Jessica Woodworth

Bij de nominaties voor beste actrice vinden we ook de Vlaamse Laura Verlinden voor Un Monde en Sam Louwyck voor Jumbo. Voor het beste camerawerk kan Ruben Impens beloond worden voor Titane, voor de beste muziek komt Daan in aanmerking voor Rookie.

Voor de hoofdprijzen is vooral Une vie démente, de eerste langspeelfilm van Raphaël Balboni en Ann Sirot, een grote kanshebber. Met niet minder dan 12 nominaties evenaart de film het record van Les Géants in 2013. Het duo is echter geen nieuwkomer bij de Magritte du Cinéma, want ze werden al drie keer genomineerd in de kortfilmcategorie, een prijs die ze in 2018 wonnen voor Avec Thelma.

Une vie démente is genomineerd in de voornaamste categorieën (Beste Film, Beste Regie, Beste Scenario), maar ook voor een aanzienlijk deel van de “technische” prijzen (geluid, decors, kostuums, montage). De cast van de film schittert ook in verschillende categorieën. Jo Deseure en Lucie Debay gaan allebei voor de Magritte voor Beste Actrice, Jean Le Peltier voor Beste Acteur, en Gilles Remiche voor Beste Mannelijke Bijrol.

Dit is bovendien de eerste nominatie voor de productiemaatschappij Hélicotronc in de categorie Beste Film, na zich in andere categorieën te hebben onderscheiden, met name in korte fictie, een Magritte die ze de afgelopen vijf (!) jaar op haar naam mocht schrijven, en waarvoor ze dit jaar opnieuw in de running is met twee films. Een mooie prestatie voor Hélicotronc en deze eerste speelfilm die tot stand kwam met de steun van het Centre du Cinéma et de l’Audiovisuel van de Fédération Wallonie-Bruxelles.

De andere film die voor deze 11e editie een hele resem nominaties binnenhaalde is ook een speelfilmdebuut: Un monde van Laura Wandel werd 10 keer genomineerd. De jonge Belgische filmmaakster werd ook in 2015 genomineerd voor een Magritte du Cinéma met haar kortfilm Les Corps Etrangers.

Haar overstap naar een langspeelfilm bracht haar direct op het hoogste niveau, want Un monde werd afgelopen juli geselecteerd voor het Filmfestival van Cannes, in de sectie Un certain regard, waar de film de Fipresci-prijs (internationale persprijs) won. Ook daar werd de film genomineerd voor Beste Film, Beste Regie en Beste Scenario, alsook voor Beste Cinematografie, Beste Geluid en Beste Montage. De film is ook in de running voor de Oscars.

Qua cast wordt de film met verbazingwekkende intensiteit gedragen door twee jonge kinderen, die logischerwijze in de categorieën “hoop” zijn opgenomen: Maya Vanderbeque voor Beste Vrouwelijke Hoop en Günter Duret voor Beste Mannelijke Hoop. De Vlaamse actrice Laura Verlinden dingt ook naar de Magritte voor Beste Vrouwelijke Bijrol.

Net als voor Hélicotronc is dit de eerste nominatie in deze categorie voor het productiehuis, Dragon Films.

De drie andere films die een gooi doen naar de Magritte voor Beste Film zijn van doorgewinterde auteurs die voor de Magritte du Cinéma geen onbekenden zijn.

Adoration, de zesde langspeelfilm van Fabrice du Welz, is genomineerd voor zes prijzen, waaronder die voor Beste Film maar ook Beste Regie. Het is de tweede keer dat de regisseur genomineerd is in deze categorie, na Alleluia in 2016. Vermeldenswaard is ook dat de film een zesde nominatie opleverde voor DOP Manu Dacosse, die al drie prijzen won, waaronder in 2016 voor Alleluia.

Voor Benoît Poelvoorde wordt het zijn zevende nominatie, ditmaal in de categorie Beste Mannelijke Bijrol. De jonge actrice Fantine Harduin uit Moeskroen, een echte revelatie in de film, zal in de running zijn voor de Magritte voor Beste Vrouwelijke Hoop, die ze in 2018 al voor Happy End van Michael Haneke probeerde in de wacht te slepen.

Joachim Lafosse dingt ook voor de derde keer naar Beste Film, Beste Regisseur en Beste Scenario, na Élève Libre in 2011, À perdre la raison in 2013 (waarvoor hij Beste Film en Beste Regie won) en L’Économie du Couple in 2017. Les Intranquilles, met Leïla Bekhti en Damien Bonnard in de hoofdrollen, maakte in juli deel uit van de officiële selectie van het Filmfestival van Cannes. Voor Stenola Productions is deze eerste samenwerking met de regisseur, die hen tevens een eerste nominatie in de categorie Beste Film oplevert, een mooie verwezenlijking.

Tot slot zal Filles de joie van Frédéric Fonteyne en Anne Paulicevich ook meedingen naar de prijs voor Beste Film (dit is de tiende keer dat Versus Production in deze categorie vertegenwoordigd is!), evenals die voor Beste Scenario, die eerder in 2014 reeds werd toegekend aan Anne Paulicevich voor Tango Libre, geschreven samen met Philippe Blasband.

Titane van Julia Ducournau, die de Palme d’Or won op het laatste Filmfestival van Cannes en in België werd geproduceerd door Frakas Production, is genomineerd voor 5 prijzen, uiteraard in de categorie Beste Buitenlandse Film in coproductie, maar ook voor de vele Belgische talenten die meewerkten aan het succes van de film.

Wat de actrices betreft, zullen zoals vermeld Lucie Debay en Jo Deseure, de heldinnen van Une vie démente, het opnemen tegen twee vaste waarden van de categorie. Lubna Azabal is genomineerd voor Adam van Mariam Touzani. Het is de zesde nominatie voor de actrice, die al 3 Magritteprijzen won, waaronder twee keer Beste Actrice voor Incendies in 2012 en Killers in 2019. Virginie Efira, die in 2017 won voor Victoria in dezelfde categorie, is op haar beurt genomineerd voor Adieu les cons van Albert Dupontel.

Bij de mannen vinden we, naast Jean Le Peltier voor Une vie démente, Arieh Worthalter, in de running voor Serre-moi fort van Mathieu Amalric. De acteur heeft reeds een stevig palmares van Magritteprijzen, want hij won al twee keer de prijs voor Beste Mannelijke Bijrol voor Girl in 2019 en Duelles in 2020. Bouli Lanners was vaak genomineerd, maar had nog nooit de Magritte voor Beste Acteur gekregen, tot hij vorig jaar gelauwerd werd voor zijn prachtige vertolking in C’est ça l’amour. Dit jaar is hij genomineerd voor Cette musique ne joue pour personne. Tot slot vinden we in deze categorie ook Jérémie Renier, voor zijn rol in Slalom. Hij won al twee Magritteprijzen voor Beste Mannelijke Bijrol (voor Potiche in 2012 en Saint Laurent in 2015), maar won nog nooit in deze categorie.

De volledige lijst van nominaties is hier te vinden.

De 11e ceremonie van de Magritte du Cinéma vindt plaats op 12 februari aanstaande. De wereld van de Magritte du Cinéma zal worden aangepast aan de huidige bijzondere omstandigheden. De exacte details van deze editie zullen begin februari worden meegedeeld.

Bekijk ook

Opnames J’aime La Vie gingen van start!

Mathias Sercu schrijft en regisseert eerste langspeelfilm J’aime la vie, een productie van Lunanime, in …