‘Nono, het Zigzag Kind’ van Vincent Bal beste jeugdfilm van Europa!

Zowat een uurtje geleden werden in het Duitse Erfurt de EFA Young Audience Awards uitgereikt. En onze landgenoot Vincent Bal mocht daar het podium betreden om er de prijs voor de beste jeugdfilm van het jaar in ontvangst te nemen. Zijn film, ‘Nono, het Zigzag Kind’, is een Nederlandse film die voor een groot deel in België gedraaid is en met Prime Time van Antonino Lombardo ook een Belgische co-producent heeft. Isabella Rosselini speelt één van de hoofdrollen. Naast ‘Nono, Het Zigzag Kind’ waren het Franse ‘Le Magasin des Suicides’ en het Duitse ‘Upside Down’ genomineerd.

Dit gebeurde nadat 12 tot 14-jarigen in negen Europese landen hun stem mochten uitbrengen voor één van de drie genomineerde jeugdfilms. ‘Nono’ kwam daarbij als absolute favoriet uit de bus en ging in elk land met de hoogste score lopen. Het is de tweede keer dat de Europese prijs wordt uitgereikt. Vorig jaar ging de Young Audience Award ook naar een Nederlandse film. Toen won ‘Kauwboy’ van Boudewijn Koole de prijs.

Al bij de eerste puntentelling in Kopenhagen lag ‘Nono’ op kop in de ranking. Ook tijdens de verdere stemrondes in Erfurt, Izola, Londen, Riga, Sofia, Turijn, Valletta en Wroclaw bleef de film zijn eerste plaats behouden, waardoor hij uiteindelijk ook de Young Audience Award in de wacht sleepte.

Gebaseerd op het gelijknamige boek van David Grossman, vertelt ‘Nono, het zigzag kind’ het verhaal van de 13-jarige Nono. Zijn moeder overleed toen hij één jaar oud was en zijn vader, inspecteur Feierberg, is de beste politieman ter wereld. Nono doet hard zijn best om zoveel mogelijk op zijn vader te lijken, maar geraakt steeds opnieuw in de problemen. Daarom stuurt zijn vader hem twee dagen voor zijn bar mitswa naar zijn oom Sjmoel in de hoop om eindelijk volwassen te worden. Maar onderweg in de trein wacht Nono een mysterieuze opdracht die zijn leven helemaal zal veranderen.

Thomas Simon, Fedja van Huêt en Burghart Klaussner nemen de hoofdrollen voor hun rekening. Het scenario werd geschreven door Vincent Bal en Jon Gilbert. Walther Van den Ende tekende voor de fotografie. Voor ‘Nono, het zigzag kind’ regisseerde Vincent Bal o.a. ‘Man van staal’, ‘Minoes’ en de animatiereeks ‘Kika & Bob’ (in co-regie met Colette Bothof). 

’Nono, het zigzag kind’ werd geproduceerd door het Nederlandse BosBros en N279 Entertainment in coproductie met Antonino Lombardo van het Brusselse productiehuis Prime Time (‘Kid’, ‘Little Black Spiders’). De film werd mede mogelijk gemaakt door het VAF.

De EFA werd in 1988 opgericht om de Europese filmindustrie te stimuleren. De academie verenigt meer dan 2800 regisseurs, producenten en acteurs.

zie ook :

Vincent Bal over ‘Nono’

Bekijk ook

Streamz Academy zoekt aanstormend schrijftalent!

Streamz daagt iedereen met een kriebelende pen uit om zich in te schrijven voor de …