‘Noordzee Texas’ geselecteerd voor Filmfestival van Rome

Na de prijzenregen in Montréal wordt de film ‘Noordzee Texas’ van Oostendenaar Bavo Defurne nu ook uitgenodigd op het Internationaal filmfestival van Rome, een groots festival dat van 27 oktober tot 4 november plaatsvindt in de eeuwige stad. Acteur Richard Gere zal er dit jaar de carrière-prijs ontvangen.

De internationale première van ‘Noordzee Texas’ op het Festival des Films du Monde in Montréal eind augustus was meteen een schot in de roos. De film won er immers twee prijzen in de Wereldcompetitie voor Eerste Films: de Zilveren Zénith voor het beste debuut en de prestigieuze  Fipresci Prijs van de Internationale Filmkritiek.

In Rome is ‘Noordzee Texas’  geselecteerd voor de zogenaamde Alice nella Città competitie, waarin slechts 14 films meedingen. Met dit luik wil het festival speciale aandacht geven aan films met een meerwaarde voor de jongeren van nu. Een jury van adolescenten kiest de beste film. Er is ook een voorstelling van de film op de filmmarkt van het festival, de ‘Business Street’, die distributeurs en programmatoren uit hele wereld aantrekt. Vlaamse films zijn geliefd bij  Alice nella Città, vorig jaar viel ‘Adem’ van Hans Van Nuffel er nog in de prijzen.

‘Noordzee Texas’ gaat over twee verliefde knapen die hun wederzijdse aantrekkingskracht proberen te overwinnen: Pim, de dromerige blonde zoon van een accordeonspeelster, en Gino, zijn stoere buurjongen die op motorfietsen kickt. Vanaf de eerste minuten valt de typische Defurne-signatuur op: een melancholische atmosfeer, een verhoogd bewustzijn voor stille tienerhunkeringen en een diepdoordachte look.

De hoofdrollen in de film worden vertolkt door de jonge Jelle Florizoone en Mathias Vergels, met verder onder meer Eva Van der Gucht, Katelijne Damen en Luk Wyns. Een deel van de cast zal in Rome de rode loper-voorstelling van ‘Noordzee Texas’ bijwonen.

Regisseur Bavo Defurne werd door het weekblad Humo “het best bewaarde geheim van de Belgische filmwereld” genoemd. Op internationale festivals viel hij met zijn kortfilms al meermaals in de prijzen. ‘Noordzee Texas’ is zijn eerste langspeelfilm. Het is de verfilming van ‘Nooit gaat dit over’, een jeugdroman van André Sollie voor lezers vanaf 13 jaar.

“Noordzee Texas is een film over echte liefde. Ik heb deze film gemaakt voor iedereen…” stelt Defurne, “…dus zeker ook voor jongeren. Sommigen vinden de film ongeschikt voor jongere kijkers omdat het thema te controversieel zou zijn. Daarom koos men in Vlaanderen ook voor een ‘brave’ affiche, zonder de verliefde jongens. Ook schoolvoorstellingen komen er hier niet wegens ‘te fragiel’. Ik vind dat onzin, we zijn 2011, pubers zijn echt wel klaar voor mijn film. Ik ben erg blij dat dat nu bevestigd wordt door de selectie voor een van de meest gereputeerde jeugdfilm-competities ter wereld.”

‘Noordzee Texas’ is gebaseerd op het boek ‘Nooit gaat dit over’ van André Sollie (Uitgeverij Querido). World Sales worden verzorgd door Wavelength Pictures, London. Verdeler voor België is KFD. De film is een productie van Yves Verbraeken voor Indeed Films en kwam tot stand met steun van o.a. VRT/één, Mollywood en het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF).

In het voorjaar wordt ‘Noordzee, Texas’ op DVD uitgebracht.

Ook dichter bij huis kan je de film nog meepikken:
– Euroscoop Genk op donderdag 6-10 om 19h30 en zondag 09-10 om 11h00
– Siniscoop Sint-Niklaas op donderdag 13-10 om 14h30u ,  zondag 16-10 om 11h00 en dinsdag 18-10 om 20h00

Klik hier om de trailer van de film te zien

Bekijk ook

Eva Cools en Hyun Lories verkozen tot beste regisseur en scenarist!

Sabam for Culture koos vanavond op DOCVILLE de beste regisseur en scenarist van 2020. Eva …