NTGent-films bij je thuis!

NTGent en Cinema bij je thuis bieden enkele theaterfilms aan.

Ook het stadstheater NTGent kon tijdens de corona crisis geen voorstellingen spelen, maar bracht wel enkele films uit ondertussen. Enkele daarvan zijn The New Gospel, Yellow, Just Asking: de film, en Orestes in Mosul – The Making of, die zijn te bekijken zijn via Cinema bij je thuis.

Artistiek directeur Milo Rau vindt dat live theater cruciaal blijft, maar ook nieuwe distributiekanalen nodig heeft om een breder publiek te bereiken. Distributeur Lumière is trots dat ze de NTGent-producties via Cinema bij je thuis tot in de huiskamer kunnen brengen.

In The New Gospel verfilmt Rau op zijn manier het leven van Jezus en werpt hij een blik achter de schermen van de sociale strijd die woedt in de stad. Christelijke mythologie, Europees toerisme, kapitalisme en uitbuiting clashen in deze film over armoede, strijd, geloof en het recht op waardigheid. Wat zijn de christelijke waarden vandaag nog waard in Europa? Voor wie zou Jezus vandaag vechten?

Met Orestes in Mosul maakte de artistiek directeur misschien wel één van zijn belangrijkste en internationaal bejubelde werken. Cameraman en documentairemaker Daniel Demoustier, gespecialiseerd in conflictzones, volgde de regisseur en zijn ploeg tijdens het repetitieproces in Irak en maakte daarvan een documentaire met o.a. actrice Marijke Pinoy.

Yellow is dan weer een deel van de trilogie The Sorrows of Belgium, waarin theaterregisseur Luk Perceval drie donkere passages uit de Belgische geschiedenis belicht: de exploitatie van Congo onder Leopold II in Black, de collaboratie met de Duitse bezetter tijdens Wereldoorlog II in Yellow en de terroristische aanslagen in ‘hellhole’ Brussel in Red. 

Yellow is een meertalig koor dat de grimmige tijdsgeest van de jaren 1930 evoceert, live ondersteund door de muziek van componist en multi-instrumentalist Sam Gysel. Auteur en dramaturg Peter van Kraaij introduceert een Vlaamse familie in de oorlog, sommigen lid van de Dietse Militie-Zwarte Brigade en andere dan weer van het Vlaams Legioen aan het Oostfront. Hun getuigenissen worden afgewisseld met andere stemmen, zoals die van een jonge Joodse vrouw en een soldaat aan het Oostfront, een Belgische oprichter van een fascistische beweging en een gelauwerd officier bij de Waffen-SS.

In Just Asking: de film trokken Peter Seynaeve en Oscar Van Rompay op een mooie dag de straat op met de tekst van de voorstelling die ze niet konden spelen. Ze kwamen terug een theaterfilm van een uur, die in één take werd opgenomen in Gent. Omdat vragen stellen belangrijker is dan antwoorden geven, vuren ze een batterij vragen af op de kijker. Alleen maar vragen. Geen antwoorden.

Je kan de films hier bekijken.

Bekijk ook

Bekijk La dernière tentation des Belges!

La dernière tentation des Belges van enfant terrible Jan Bucquoy is nu beschikbaar op myLum. …