Ode aan alle vrouwen in de filmindustrie op Internationale Vrouwendag!

Vandaag is het Internationale Vrouwendag en daarom zetten wij graag onze vrouwelijke filmmakers in de kijker!

Het is geen geheim dat de Vlaamse filmindustrie een mannelijke dominantie kent, maar gelukkig komen er steeds meer vrouwelijke filmmakers bij. Wij vestigen de aandacht op getalenteerde en inspirerende vrouwelijke regisseurs waar wij enorm fier op zijn. Ook geven we veel liefde aan alle vrouwen op én achter het scherm.

Kato De Boeck en Flo Van Deuren, de makers van de hitserie Roomies, bewijzen met vier Ensors in hun achterzak dat vrouwen absoluut niet hoeven onderdoen. Dat weten we natuurlijk al langer dan vandaag door regisseurs als Fien Troch, die ook meermaals genomineerd en gelauwerd is. Patrice Toye, Dorothée Van Den Berghe, Kaat Beels en Nathalie Basteyns, Eva Cools, Caroline Strubbe, Cecilia Verheyden, Teodora Ana Mihai, Nathalie Teirlinck, Anke Blondé, Lenny Van Wesemael, Frederike Migom,… en ga zo maar verder. Stuk voor stuk vrouwen die sterk in hun schoenen staan.

Na Hilde Van Mieghem zien we ook steeds vaker onze vrouwen van het witte doek naar de regisseurstoel verhuizen. Denk bijvoorbeeld maar aan Veerle Baetens, Charlotte Vandermeersch en Maaike Neuville. Daarnaast zijn er ook steeds meer scenaristen, zoals Sarah-Malin Gozin en Sanne Nuyens, die de laatste jaren hun stempel op het televisielandschap hebben gedrukt.

Laten we ook niet vergeten dat de prijs voor “Beste Film Aller Tijden”, van het filmblad Sight and Sound van het British Film Institute naar wijlen onze landgenote Chantal Akerman is gegaan voor haar befaamde film Jeanne Dielman, 23, quai du Commerce, 1080 Bruxelles (1975). De film is te bekijken in De Studio op 16 maart, tickets vind je hier. Je kan hem ook bekijken op Sooner of MyLum.In 2019 riep het Amerikaans vakblad IndieWire de regisseuse trouwens uit tot “Beste Vrouwelijke Regisseur Aller Tijden”.

Chantal Akerman

Maar ook achter de schermen zijn er een hoop getalenteerde mensen. Perscontacten zoals Gudrun Burie, Riema ReybrouckValerie Depreeuw en Isabelle Couvreur zorgen er mee voor dat onze actrices en regisseurs kunnen schitteren. En ook producenten zoals Annemie Degryse, Eurydice Gysel, Lize Lefaible en Sarah Marks zetten we graag in de bloemetjes voor hun harde werk. En natuurlijk alle andere vrouwen op elke belangrijke plek in de keten, van Stylist tot D.O.P. en van Casting Director tot Geluid.

Hoewel er nog steeds een mannelijk overgewicht is, zijn er gelukkig ook organisaties die wat tegengewicht proberen te bieden. Een voorbeeld hiervan is WIFTM (Women In Film, Television and Media) België, zij verenigen de vrouwen en geven ze zo extra kansen om hun carrières te laten groeien. Ze sluiten zich aan bij de strijd voor gendergelijkheid en gelijke rechten voor vrouwen in het film-, televisie-, en medialandschap. Een ander initiatief is WANDA Collectief. Zij willen een aanspreekpunt zijn voor alle regisseuses en ondervertegenwoordigde groepen in het filmlandschap. WANDA wil op een open en laagdrempelige manier dialoog en debat mogelijk maken en streeft naar een inclusief filmlandschap, waarin alle stemmen, alle genres en alle verhalen een volwaardige plaats krijgen.

Laten we vandaag alle vrouwen in de spotlights zetten, ze verdienen het.

Beeld: WIFTM

Wegens enkele berichten van mensen die zich uitgesloten voelen na deze post, voeg ik er graag nog deze boodschap aan toe:

Aan alle vrouwen in de sector:

De ode van vandaag was voor iedereen, ook voor jou! Ookal sta je niet op de collage, ben je niet getagd of vernoemd.

Het spijt me als dat niet zo overkwam, als je je uitgesloten voelt. Dat was uiteraard nooit de bedoeling.

Het noemen van namen was misschien een ongelukkige keuze, maar ik dacht dat het duidelijk was dat het maar enkele voorbeelden waren. Iedereen vernoemen is helaas onmogelijk.

I came in peace en hoop jullie allemaal nog een andere keer in de spotlights te kunnen zetten. Alle liefs,

Joke Sluydts – Hoofdredacteur.

P.S.: Keep up the good work y’all!

Bekijk ook

Niet te missen op DOCVILLE!

DOCVILLE gaat van start op 22 maart met een spetterende 19e editie. Tot en met …