Home / Nieuws / Festivals / ‘Öndög’ en ‘Monos’ winnaars van 46ste Film Fest Gent!

‘Öndög’ en ‘Monos’ winnaars van 46ste Film Fest Gent!

Öndög van Gouden Beer-winnaar Wang Quan’an (Tuya’s Marriage) is op Film Fest Gent de winnaar geworden van de Grand Prix voor Beste Film. De Georges Delerue Prijs voor Beste Muziek en Sound Design gaat dit jaar naar de mysterieuze thriller Monos van Alejandro Landes, met muziek van Mica Levi en Lena Esquenazi. De jury gaf ook een Special Jury Prize for Best Director aan Pietro Marcello voor Martin Eden.

Met de Grand Prix voor Beste Film kaapt Öndög de hoofdprijs van het festival weg, goed voor een distributiepremie van € 20.000 ter ondersteuning van de Belgische release van de film en een mediacampagne van € 27.500, waarvan € 10.000 in De Morgen.

Öndög van Wang Quan’an is een film over de levenscyclus, zij het in omgekeerde volgorde. Een groots en majestueus project rond intimiteit en genegenheid, waarin de mensen soms slechts stipjes op een kleurrijk doek zijn. Het belangrijkste  hoofdpersonage van de film is misschien wel Binnen-Mongolië: vanaf het openingsshot heeft Wang veel aandacht voor het landschap.

De voorzitter van de jury Joachim Lafosse

De internationale jury, die dit jaar bestaat uit regisseur en voorzitter van de jury Joachim Lafosse, filmcriticus Guy Lodge, sound designer Midge Costin, regisseur Radu Jude en producers Fiorella Moretti en Dora Bouchoucha Fourati, hadden veel lof voor deze excentrieke contemplatie over leven en dood op de Mongoolse steppe.

Muziekprijs

Monos van Alejandro Landes, dat vorige week al de grote prijs won op het BFI London Film Festival, wordt gelauwerd met de Georges Delerue Prijs voor Beste Muziek en Sound Design. De score werd verzorgd door sound designer Lena Esquenazi en door de Britse muzikant Mica Levi, die met haar collectief Curl ook nog aantreedt op 18 oktober in Vooruit tijdens VIDEODROOM, het samenwerkingsproject tussen Film Fest Gent en Vooruit. Aan de Georges Delerue Prijs is naast een distributiepremie van € 10.000 ook een mediacampagne van € 12.000 verbonden, waarvan € 5.000 in De Morgen.

Mica Levi over de prijs: “Bedankt voor deze prijs. Ik ben heel trots dat ik aan Monos heb mogen meewerken, ik ben fier dat ik gevraagd werd voor dit project. Ik ben blij om te zien dat de film mensen raakt, want ook op muzikaal vlak hebben we er allemaal veel werk ingestoken. Mijn speciale dank aan Bridget Samuels, Alejandro Landes, Lena Esquenazi en Leandro de Loredo.”

Special Jury Prize

Daarnaast besliste de jury om Pietro Marcello te huldigen met een Special Jury Prize for Best Director voor zijn Martin Eden, de verfilming van de gelijknamige roman uit 1909 van de Amerikaanse auteur Jack London, over een zeeman die de literaire toer opgaat om te kunnen trouwen met een vrouw van hogere stand.

Kortfilmprijzen

Binnen de kortfilmcompetities werden de prijzen al op zondag 13 oktober uitgereikt. De Belgische kortfilmjury, bestaande uit regisseur Jayro Bustamante, filmcriticus Neil Young en artdirector Amira Daoudi, kende de Prijs voor Beste Belgische Studentenkortfilm ter waarde van € 5.000 toe aan hier. van Joy Maurits (Luca School of Arts). De film is een portret van de onbevangenheid van meisjes en jongens, elk met hun eigen verhaal, die samenkomen en verbinding zoeken. De ACE Image Factory + The Fridge Publieksprijs ging net als in 2016 naar Anthony Nti, ditmaal voor Da yie. Vytautas Katkus won met Community Gardens de internationale competitie.

Op 17 oktober reikt de jongerenjury ook nog de Explore Zone Award uit, op 18 oktober volgen de World Soundtrack Awards. Ook de North Sea Port Publieksprijs wordt nog bekendgemaakt.

Het 46ste Film Fest Gent loopt van 8 tot en met 18 oktober in Kinepolis Gent, Studio Skoop, Sphinx, Vooruit, KASKcinema en Capitole. Meer informatie vind je hier.

Bekijk ook

Eerste Vlaamse Webserie voor kinderen!

Deze zomer springt iedereen op de fiets. In Cyclomax bedenken twee kinderen een game om …