Home / Nieuws / Ook Daniel Lambo is weer een langspeelfilm aan het inblikken…

Ook Daniel Lambo is weer een langspeelfilm aan het inblikken…

Wat een jaar.  Nooit voordien kwamen zoveel Vlaamse films uit als er dit jaar op de releasekalender staan en aan het tempo af te leiden waarop nieuwe producties worden ingeblikt, wordt het volgend jaar misschien nog wel drukker.  Filip Peeters, Vanja D’Alcantara, Cecilia Verheyden waren al bezig, Christophe Van Rompaey en Kevin Meul beginnen er straks aan, en in Antwerpen is ook Daniel Lambo weer in actie geschoten.  Misschien wel de drukste regisseur van het Vlaamse filmlandschap.  ‘De figurant’ wordt na ‘Booster’, ‘Los Flamencos’, ‘Traumland’ en ‘Dry Branches of Iran’ zijn vijfde langspeler in 3 jaar tijd. Het verhaal van zijn nieuwste is gebaseerd op een verhaal van Fikry El Azzouzi, van wie pas is bekend gemaakt dat hij de Arkprijs 2015 ontvangt.

De film gaat over Thabo, een crimineel met acteerambities, die uit het misdaadmilieu tracht te stappen maar zo in de illegaliteit belandt.

Junior Sephunyane Mthombeni

‘De figurant’ is een samenwerking tussen Lambo Films en Sin Collectief. Twee stichtende leden van het Sin Collectief staan aan de basis van deze film: schrijver Fikry El Azzouzi schrijft het scenario; acteur Junior Mthombeni speelt de hoofdrol. Ook andere leden verbonden aan het collectief zullen aan de film meewerken waaronder nederlander Sabri Saad al Hamus, directeur van De Nieuw Amsterdam en Michael De Cock, die ook al verantwoordelijk is voor het scenario van ‘Achter de Wolken’, de film die Cecilia Verheyden momenteel aan het draaien is. Daniel Lambo is de regisseur en co-scenarist van ‘De figurant’.

Na intense casting vonden we de acteurs en crew tussen niet- professionele allochtonen en mensen zonder papieren uit Iran, Irak, Afghanistan, Koerdistan, Senegal, Colombia.

De hoofdlocaties voor deze film zijn Antwerpen 2060, Hoboken, Berchem. We willen ook de lokale bewoners betrekken bij de realisatie van de film. Theehuizen, pitazaken en wassalons vormen de achtergrond.

Fikry El Azzouzi is geboren en getogen in het Waasland. Geïnspireerd door zijn verwondering en ergernis over de actualiteit schreef en schrijft hij kortverhalen, columns en reportages voor o.a Kif Kif en De Morgen. In april 2010 presenteerde hij zijn debuutroman ‘Het Schapenfeest’, uitgegeven door Van Gennep.
Naast columns en romans schrijft Fikry El Azzouzi ook theaterstukken en maakt hij deel uit van theatercollectief SIN. Met zijn theaterstuk ‘Troost’ won hij in 2013 de auteursprijs voor podiumkunsten. In september 2014 kwam zijn derde boek ‘Drarrie in de nacht’ uit. Hiermee won hij de Arkprijs 2015 Dit boek belandde in de top 10 van beste boeken 2014 van het weekblad Humo. Zijn laatste wapenfeit is het omstreden theaterstuk ‘Reizen Jihad’.

Bekijk ook

Matthias Schoenaerts getipt voor de Oscars, Tim Mielants en Patrice Toye voor Cannes!

Als we Rolling Stone Magazine mogen geloven, dan komt Matthias Schoenaerts in 2020 in aanmerking …