Home / Nieuws / Varia / Op 1 oktober gaat de FilmClub van start

Op 1 oktober gaat de FilmClub van start

BRUSSEL, 3 september 2018. Op maandag 1 oktober gaat De FilmClub officieel van start in aanwezigheid van Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz. De FilmClub is een initiatief van de Vlaamse overheid dat kwaliteitsfilm dichter bij jonge mensen wil brengen. Minister Gatz zal de eerste vertoning op een school in Brussel bijwonen. Ook Spencer Bogaert, acteur en hoofdrolspeler van de openingsfilm voor het lager onderwijs, zal op het lanceringsmoment aanwezig zijn.

Sint-Lukas Basisschool en Sint-Lukas Kunsthumaniora gaan dit schooljaar van start met De FilmClub voor kleuters, kinderen en jongeren. Samen met heel wat andere jonge filmfans in Vlaamse en Brusselse scholen zullen de leerlingen van Sint-Lukas vanaf oktober elke week buiten de lesuren samenkomen om films te kijken.

Het filmaanbod bestaat uit drie selecties op maat van de jonge doelgroepen en is samengesteld door professionals uit de audiovisuele sector. Het resultaat is een brede waaier aan titels: kortfilms, documentaires, animatiefilms en fictiefilms uit de hele wereld. Meer recente titels krijgen een plaats naast echte filmklassiekers. De allerkleinsten krijgen in de eerste week ‘Rintje’ (2016) te zien. Kinderen uit het lager onderwijs kijken naar de Vlaamse film ‘Labyrinthus’ (2014) van Douglas Boswell en jongeren uit de derde graad secundair krijgen de musicalhit ‘La La Land’ (2016) te zien. Het volledige aanbod van films is te vinden op de website van De FilmClub.

Jeugdfilmorganisatie JEF en het Vlaams Audiovisueel Fonds coördineren het project, in samenwerking met verschillende Vlaamse filmorganisaties. Met De FilmClub willen ze investeren in de toekomst van film en cinema, door in te zetten op een nieuwe generatie filmliefhebbers. Het project is geïnspireerd op een gelijkaardig initiatief uit het Verenigd Koninkrijk, dat in korte tijd uitgroeide tot een gemeenschap van maar liefst 11.000 filmclubs verspreid over het land.

Zie ook:

Spencer Bogaert over ‘Labyrinthus

Spencer Bogaert vertelt het verhaal van ‘Labyrinthus’

Spencer Bogaert vertelt wat er zo speciaal is aan ‘Labyrinthus’

Spencer over zijn personage, Frikke

Spencer Bogaert stelt zichzelf voor

De Cinevox Happening pakt uit met ’Labyrinthus’ : een verslag

Het bioscoopjournaal met Douglas Boswell

Het bioscoopjournaal met Tine en Spencer

De acteurs over werken met de blue key

Een enthousiast publiek

Felix Maesschalk stelt zich voor

Ivan Pecnik speelt een vagebond

Felix en Spencer vertellen het verhaal

De trailer van ’Labyrinthus’

De film was een hit op het Filmfestival van Cannes

 

Bekijk ook

‘De Patrick’, het langspeelfilmdebuut van Tim Mielants, werd goed ontvangen op het filmfestival in Karlovy Vary!

De Patrick, het langspeelfilmdebuut van Tim Mielants, werd goed ontvangen op het Tjechisch filmfestival in …