Op de set van docu over Arno!

Charlatan, de documentaire over het leven van Arno Hintjes, is vanaf 20 april op Canvas te zien.

Arno Hintjens, die al ruim een halve eeuw muziek maakt met songs als O la la la c’est magnifique en Les yeux de ma mère, is ondertussen nationaal erfgoed geworden. Eind 2019 kreeg de zanger te horen dat hij pancreaskanker heeft. Daarom vond regisseur en vriend Dominique Deruddere de tijd rijp om het levensverhaal te vertellen van de Oostendse Brusselaar.

Wij brachten enkele maanden geleden een bezoekje op de set van de documentaire: Charlatan, het leven van Arno Hintjens. Le Coq in Brussel mocht uitzonderlijk de deuren opendoen, omdat daar de interviews plaatsvonden met o.a. acteur Josse De Pauw, regisseur/schrijver Marc Didden en theatermaker Jan Decorte. Het café is een iconische plek voor Arno en zijn vrienden.

Het verhaal begint in Oostende, waar de kleine Arnold graag voetbalt en zwemt, maar even vaak ‘nee’ als ‘ja’ zegt. Tot een jonge leraar hem wat bluesplaten in de hand stopt. Tante Fabienne van den Kieboom, broer Peter Hintjens en muze Sonja Vanhee vertellen over een gast met lang haar, die altijd op stap was. Muzikant Paul Decoutere legt uit waarom hij in hem wél de zanger zag die niemand vermoedde. En hoe ze samen Tjens Couter boetseerden uit hompen blues, Oostendse zeelucht en veel eigenzinnigheid.

Met Charlatan, het leven van Arno Hintjens, wil regisseur Dominique Deruddere een andere kant van Arno laten zien. Het kind dat van zijn grootmoeder Marie-Louise een grote fantasie en het talent om te dromen erfde. De jonge man die een goedbetaalde baan in de horeca liet staan om te zingen, en van TC Matic een buig of barst-project maakte. De auteur die in songs als Lonesome Zorro in zijn eenzame ziel laat kijken. De kwetsbare mens, die zijn gevoelens maar heel zelden en aan weinig mensen laat zien.

“Ik heb het er soms moeilijk mee gehad, omdat het over een vriend gaat die ziek is”, zegt Deruddere, die in de jaren tachtig dik bevriend raakte met Arno in het Brusselse nachtleven. Arno zelf noemt Charlatan zijn testament, dat hij samen maakte met z’n vrienden zoals Dominique Deruddere, Josse De Pauw als verteller, Lou Berghmans als cameraman en Peter Vantyghem als interviewer.

© VRT

Arno onderging ondertussen drie keer chemotherapie en na de derde sessie, op 20 januari 2020, speelde hij nog de pannen van het dak in de Ancienne Belgique in Brussel. Op 11 februari 2020 stond hij voor de laatste keer op het podium, want enkele dagen later moest hij onder het mes. De zanger was enkele weken buiten strijd, maar zou ondertussen goed hersteld zijn van de operatie.

Begin dit jaar goot Arno de nummers Solo Gigolo (uit 2002) en Quelqu’un a touché ma femme (uit 2010) in een gloednieuw jasje. Op z’n nieuwe album zou Arno nog verschillende andere nummers herwerken. Meer details over die plaat worden binnenkort bekendgemaakt.

Charlatan is vanaf dinsdag 20 april te zien om 21.20 u op Canvas en VRT NU.

Bekijk ook

Baghdad Messi maakt indruk op het Filmfestival van Oostende!

Zaterdag 28 januari ging Baghdad Messi feestelijk in première in aanwezigheid van de voltallige cast …