Opnames Skunk gaan van start!

Koen Mortier start met de opnames van boekverfilming van Geert Taghons Skunk.

Op maandag 18 oktober 2021 zullen Koen Mortier en CZAR Film met de filmopnames beginnen van Skunk. Mortiers vierde langspeler is een verfilming van het gelijknamige boek van Geert Taghon. Het boek en de film zijn gebaseerd op waargebeurde feiten die kinderen en hun ouders pleegden.

De topcast van de film zal bestaan uit nieuwkomer Thibaud DoomsNatali Broods (Over Water), Boris Van Severen (Baptiste), Dirk Roofthooft (De bende van Jan de Lichte), Sarah Vandeursen (De Ideale Wereld), Colin H. van Eeckhout (Amenra), Janne Desmet (Albatros) en Dolores Bouckaert (De Dag). Nicolas Karakatsanis (Un Ange) is de Director of Photography van de film en Nico Leunen (Home) staat in voor de montage. De opnames zullen doorgaan in zowel Vlaanderen als Wallonië.

Natali Broods, Boris Van Severen, Thibaud Dooms, Dirk Roofthooft (Copyright v.l.n.r. Saskia Smet, Marnik Boeckerts, Koen Mortier & Stefan Vanfleteren)


Skunk
vertelt het verhaal van Liam, een verwaarloosde tiener in een gezin waar alchohol, geweld en seks de hoofdrol spelen. We volgen hem in de vochtige en donkere kelder waar hij moet slapen en als kind steeds opnieuw naar dezelfde gewelddadige indianenfilm kijkt. De school waar hij voortdurend gepest wordt, wordt al snel ingeruild voor een gesloten instelling. Daar kent Liam allesbehalve een rooskleurig bestaan, het leven is er bikkelhard en ook al vindt hij troost bij zijn begeleiders, een nieuwe vriend en de paarden van de instelling, toch blijft het verleden hem achtervolgen…

Skunk is voor mij een verhaal dat urgent is en verteld moét worden. Als dit verhaal maar één persoon die misbruikt, kan bekeren of de vele sociale werkers en tieners in moeilijke situaties kan steunen dan heeft het zijn doel bereikt. Als dit verhaal de publieke opinie en het politiek geweten wakker schudt dan zal ik een gelukkig cineast zijn.” aldus regisseur Koen Mortier over het project.

Mortier verfilmde eerder in de langspeelfilm Un Ange het boek Monoloog van iemand die het gewoon werd tegen zichzelf te praten van Dimitri Verhulst. Zijn debuut Ex Drummer (2007) is eveneens een verfilming, van het gelijknamige boek van Herman Brusselmans.

Auteur van het boek Geert Taghon over de verfilming: “Elke jongere heeft recht op zijn verhaal. Vandaar mijn overtuiging dat het verfilmen van dit boek ook een stuk recht geeft aan al deze jongeren hun verhalen. Maar ik vreesde dat niemand dit zou durven verfilmen. Als ik er ooit aan dacht om het toch te proberen, dan dacht ik dat er maar één iemand was die het zou doen, en dat was Koen Mortier.”

Geert Taghon, de schrijver, heeft jarenlange ervaring als coördinator van de Patio, een gesloten instelling voor jonge delinquenten met een psychiatrische problematiek onder toezicht van de jeugdrechtbank. ‘Skunk’ wordt dan ook gebruikt als studiemateriaal voor mensen die iets in deze sector willen betekenen en/of begeleider willen worden van delinquente jongeren. Het is begin 2019 heruitgebracht vanwege de grote vraag uit de sociale sector. Taghons boek is een samenraapsel van verschillende, reële verhalen van jongeren die bij hem in behandeling waren (er werd wel op gelet dat noch de slachtoffers, noch de daders zichzelf kunnen herkennen).

Skunk is een productie van Eurydice Gysel en Koen Mortier voor CZAR Film, in coproductie met BALDR Film. De film kon rekenen op de steun van het VAF/Filmfonds van Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon, Het Nederlands Filmfonds en Streamz en werd mede mogelijk gemaakt door BNP Paribas Fortis Film Finance dat instond voor de financiering via de Belgische Tax Shelter maatregel. September Film zal de film in de Benelux uitbrengen.

Bekijk ook

Opnames Holy Rosita afgerond!

Deze week werden de opnames van het langspeelfilmdebuut van Wannes Destoop (Albatros) afgerond, dat kondigt het …