Home / Nieuws / Festivals / ‘Our Song to War’ van Juanita Onzaga mag ook naar de Quinzaine in Cannes

‘Our Song to War’ van Juanita Onzaga mag ook naar de Quinzaine in Cannes

PARIJS/BRUSSEL, 17 APRIL 2018. ‘Our Song to War’ van Juanita  Onzaga is geselecteerd voor de 50ste editie van de Quinzaine des Réalisateurs tijdens het Internationaal Film Festival van Cannes (8 – 19 mei). De selectie werd bekendgemaakt tijdens de Quinzaine-persconferentie in Parijs vanmorgen. De film is een productie van Rana Films en De Chinezen. 


De hybride documentaire ‘Our Song to War’ is de tweede kortfilm van de Colombiaans-Belgische Juanita Onzaga. Haar eerste kortfilm ‘The Jungle Knows You Better Than You Do’ werd vorig jaar geselecteerd voor het Internationaal Filmfestival van Berlijn, waar het de Juryprijs voor Beste Kortfilm in de selectie ‘Generation 14plus’ won. “Naar Cannes gaan is altijd al een droom geweest. Ik voel me dus meer dan vereerd dat mijn tweede kortfilm geselecteerd werd voor de Quinzaine des Réalisateurs. Ik ben iedereen enorm dankbaar die geholpen heeft om deze films mogelijk te maken”, aldus Onzaga. “Het hele proces was een avontuur vol verbeelding en moed.”

‘Our Song to War’ is opgenomen in het emblematische dorp Bojaya, Colombia. Bojaya is een Afro-Colombiaans dorp dat tijdens de Colombiaanse oorlog het grootste bloedbad heeft gekend. In deze tijden van politieke turbulentie in Colombia komt de kortfilm als een gedicht van verzoening tussen de wereld van de levenden en die van de doden – de verloren zielen en geesten die gedurende 50 jaar oorlog over de Colombiaanse landschappen hebben gevolgen. Het is een roep naar de overgang van herinneringen aan de oorlog naar iets anders, naar magisch-realistische verhalen en mythes. Een visie over een mystieke dialoog tussen leven en dood, die een manier kan zijn om een nieuw evenwicht te vinden na zo’n lange oorlog. “Het is volgens mij erg belangrijk om juist met de dood om te gaan. We moeten kunnen vergeven en verdergaan. De mensen in Bojaya hebben de hel meegemaakt en leven nu zo vredig en kalm, zoiets is echt uitzonderlijk. Die wedergeboorte na de oorlog wou ik graag vastleggen.”

Synopsis
Krokodil-mannen, een mystieke rivier, kinderen die graag vissen en een oorlog die op z’n einde loopt, delen allemaal hetzelfde stuk Colombiaans land, het dorp Bojaga. De dorpelingen houden er een vreemd geloof op na en vieren de dood met het “Novenario”-ritueel. Dat alles zou wel eens het begin kunnen zijn van een erg lang verhaal waarin geesten en mensen elkaar ontmoeten om te ontdekken wat het leven na de oorlog te bieden heeft.

Over de regisseur
Juanita Onzaga is een Colombiaans-Belgische regisseur en cinematograaf. Ze studeerde Film in Brussel, waar ze een Bachelor in Regie en Fotografie behaalde aan het IAD en een Master in Filmregie aan de LUCA School of Arts. Ze werkte als regisseur en DOP voor verschillende kortfilms, documentaires en muziekvideo’s. In 2017 won haar kortfilm ‘The Jungle Knows Better Than You Do’ de Juryprijs voor Beste Kortfilm tijdens het Internationaal Filmfestival van Berlijn in 2017 in de categorie ‘Generation 14plus’. De film ontving bovendien de presitgieuze VAF Wildcard en werd geselecteerd voor filmfestivals over de hele wereld zoals dat van San Sebastián, São Paulo Reykjavík, Vilnius en Cartagena. Op dit moment werkt Onzaga aan haar eerste langspeelfilm ‘The Landscapes That You Seek’ in het Torino Script Lab.

Zie ook : 

VAF-Wildcardwinnaar bekroond in Berlijn

VAF Wildcard-winnaars

Bekijk ook

Workshops op Point Of U-festival!

Drie dagen lang kan je tijdens Point of U in De Studio terecht voor Talks, …