Home / Nieuws / Overpeinzingen bij de overgang : Wim Geudens over het oude en het nieuwe filmjaar

Overpeinzingen bij de overgang : Wim Geudens over het oude en het nieuwe filmjaar

Wim Geudens gold al langer als een talent om in de gaten te houden.  Zijn vorige kortfilms waren eigenzinnig en gedurfd, en zijn nieuwste, die hij met Thomas Baerten maakte, ‘De Smet’, werd in Leuven zo goed ontvangen, dat 2014 misschien wel als het jaar van zijn doorbraak mag bestempeld worden.  Zeker in de filmwereld.  En zeker is ook dat iedereen die het kan weten, weet dat we nog van hem zullen horen.  Al is het maar omdat hij van ons part jaarlijks onze nieuwjaarsvraagjes mag beantwoorden.

1) Was 2014 een goed filmjaar voor u en voor de Belgische film en waarom of waarom niet? (hoogtepunten, laagtepunten…)

Het afgelopen jaar is er veel tijd en energie gekropen in de kortfilm “De Smet”. Maar de film werd op het kortfilmfestival van Leuven goed onthaald en dat was een grote opsteker. De selecties voor Clermont-Ferrand en Cinequest zijn nu ook een fijne duw in de rug richting het internationale festivalcircuit.

Veel Belgische films moet ik nog bekijken dus ik kan me niet echt uitspreken over de filmoogst van afgelopen jaar.
2) Wat zijn uw plannen voor 2015?

Er hebben zich enkele interessante fictie-projecten aangeboden om in het voorjaar aan te brainstormen/schrijven. Bovendien heeft het VAF ons (Thomas Baerten en den deze) geselecteerd om in het kader van het scenario-atelier de fictiereeks van “De Smet” verder uit te werken. Er komt dus misschien nog wel een vervolg op de kortfilm…
Tussen het schrijfwerk door hoop ik ook enkele leuke reclamespots te maken en meer met de hond te gaan wandelen.

3) Wie waren voor u de figuren van het jaar op filmvlak (Vlaanderen, België…)? (dat kunnen acteurs, producers, regisseurs, scenaristen, D.O.P’s, gaffers of om het even wie zijn uit de filmwereld)

Michaël Roskam met zijn straf Hollywood-debuut, Frank van den Eeden met de verdiende Vlaamse cultuurprijs, Shelter met hun tweede(!) Emmy, Adil El Arbi met zijn overwinning in “De Slimste Mens”,…


4) Wie worden voor u de figuren van volgend jaar? Wie moeten we in de gaten houden?

Vorig jaar had ik hem al op mijn lijstje staan maar ik blijf nog steeds met grote verwachtingen uitkijken naar ‘My First Highway’ (het langspeeldebuut van Kevin Meul). Verder ben ik ook zeer benieuwd naar ‘Belgica’ en ‘Café Derby’.
5) Het maandaat van Pierre Drouot, directeur-intendant van het VAF, loopt in 2015 ten einde. Hij zal dan 72 zijn. Drouot is sinds 2005 de grote baas van het VAF. De opvolgingskwestie zal niet simpel zijn. Wie moet hem volgens u opvolgen? En eventueel ook, waarom.

Geen flauw idee! Misschien moet Pierre Drouot dat zelf maar beslissen.

Zie ook : 

Wim Geudens over 2014

Anderen die onze nieuwjaarsvraagjes beantwoordden

Bekijk ook

Wereldpremière ‘Annapolis, Giant City: Dromen voor Linkeroever’ op online Docville festival!

Annapolis, Giant City gaat op 25 maart in wereldpremière op het online DOCVILLE festival op Dalton.be. …