Overpeinzingen bij de overgang : Wouter Bouvijn over het oude en het nieuwe filmjaar

Wouter Bouvijn studeerde een paar jaar geleden af met een indrukwekkende kortfilm, ‘Tweesprong’, die meteen brons haalde op de uitreiking van de Oscars voor de Studentenfilms in Los Angeles.  Wij vroegen ons af waar hij momenteel mee bezig is.  Geen betere manier om dat te weten te komen dan hem onze nieuwjaarsvraagjes voor te leggen.

 

1) Was 2014 een goed filmjaar voor u en voor de Belgische film en waarom of waarom niet? (hoogtepunten, laagtepunten…)

Ik denk niet dat ik alle Belgische films gezien heb. Wie ik wel graag vermeld is Benny Vandendriessche met zijn visuele parel ‘Drift’! De film is waarschijnlijk van 2013 maar ik zag hem dit jaar. Heel eerlijke cinema en een meer dan verdienstelijk debuut. Ook de gebroeders Dardenne hebben mij niet teleurgesteld met ‘Deux jours, une nuit’. Van Welp heb ik ook enorm genoten, Jonas Govaerts mag er dus gerust nog één maken! ‘Eau Zoo’ van Emilie Verhamme heeft me ontroerd. ‘Violet’ van Bas Devos heb ik jammer genoeg gemist. Zelf ben ik dit jaar voornamelijk bezig geweest met worstelen, schrijven en het maken van ‘Inside, Outside’ een Canvas docu over de totstandkoming van Novastars nieuwe plaat, een fijne leerschool.

2) Wat zijn uw plannen voor 2015?

Verder schrijven en graven aan mijn debuutfilm om hopelijk zo snel mogelijk te kunnen aankloppen bij het VAF om het scenario en de film hopelijk verder te ontwikkelen. Ook staat er een tof project op til die ik samen met vriend-collega-fotograaf Titus Simoens aan het ontwikkelen ben, ik kan daar nog niets meer over vertellen, in ieder geval, het wordt een zoektocht naar de essentie.

Als er geen veranderingen meer gebeuren, regisseer ik normaal gezien ook twee afleveringen van ‘Vermist’.

3) Wie waren voor u de figuren van het jaar op filmvlak (Vlaanderen, België…)? (dat kunnen acteurs, producers, regisseurs, scenaristen, D.O.P’s, gaffers of om het even wie zijn uit de filmwereld)

De mensen die ik bij vraag 1 antwoordde + Nicolas Karakatsanis. DOP Maximiliaan Dierickx bracht ‘Voor wat, hoort wat’ in beeld, de nieuwe reeks van Christophe Van Rompaey, daar ben ik benieuwd naar. Een andere DOP is David Williamson die ‘Bevergem’ van Gilles Coulier in beeld bracht.

Ook de kortfilmwereld mogen we niet vergeten. Met Raphaël Crombez’ ‘Perdition County’, Lukas Dhont, Nathan Horemans, Wannes Destoop die Leuven kort divers en mooi hebben gemaakt.

4) Wie worden voor u de figuren van volgend jaar? Wie moeten we in de gaten houden?

Robin Pront die zijn debuutfilm gaat draaien. Ook heel benieuwd naar Gilles Couliers nieuwe reek ‘Bevergem’! Twee jonge talenten die zullen verrassen.

5) Het mandaat van Pierre Drouot, directeur-intendant van het VAF, loopt in 2015 ten einde. Hij zal dan 72 zijn. Drouot is sinds 2005 de grote baas van het VAF. De opvolgingskwestie zal niet simpel zijn. Wie moet hem volgens u opvolgen? En eventueel ook, waarom.
Dit laat ik over aan de kenners. Maar als ik dan iemand mag aanduiden kies ik Christian De Schutter.

 

Zie ook :

Wouter Bouvijn over 2014

Anderen die onze nieuwjaarsvraagjes beantwoordden 

Bekijk ook

Jonas Hollevoet over Arme jongen zo ver van huis!

Arme jongen zo ver van huis maakte onlangs nog deel uit van de Competitie voor …