(c) Harry Gruyaert - Magnum Photos

Patrick Duynslaegher over ‘Harry Gruyaert’

‘Harry Gruyaert’ is de naam van een fotograaf, maar is nu ook een film.  En die film gaat in wereldpremière op het 45ste Film Fest Gent. Regisseur is Gerrit Messiaen. Patrick Duynslaegher selecteerde de film voor het Film Fest Gent en legt uit waarom hij de film in zijn programmatie opname.

‘Harry Gruyaert’ is het verhaal van de 75-jarige Magnumfotograaf Harry Gruyaert, wiens leven werd gered door kleur. Harry groeide op in een streng katholiek gezin in Vlaanderen. Van zijn vader, die werkt bij Agfa Gevaert, mag hij geen fotograaf worden omdat dat zondig zou zijn. En dus besluit Harry om het huis te verlaten en te gaan reizen. Verstikt door zijn grijze, beklemmende achtergrond, ontdekt hij plots een wereld van licht en kleur. Gedreven door een liefde-haatverhouding en de onweerstaanbare drang om fotograaf te worden, groeit Harry Gruyaert uit tot de Europese pionier van de kleurenfotografie.

Het verhaal van Gruyaert werd ingeblikt door Gerrit Messiaen, die eerder ook al de documentaire ‘Lucien Hervé: photographe malgré lui’ draaide over de inmiddels overleden Franse architectuurfotograaf.  Cameraman Jimmy Kets draaide op zijn beurt met ‘OdysSea’ eerder een documentaire over Carl De Keyzer.

zie ook:

Patrick Duynslaegher over ‘Girl’ van Lukas Dhont

Bekijk ook

Dit zijn de winnaars van de competities van FFO23!

Tijdens de vijftiende editie van Filmfestival Oostende werden naar jaarlijkse gewoonte de winnaars binnen elke …