Peter Bouckaert en zijn overpeinzingen bij de overgang van ’17 naar ’18

© Bart Baevegems

Zoals ieder jaar, wanneer we de sector onze nieuwjaarsvraagjes voorschotelen kunnen we rekenen op de antwoorden van Peter Bouckaert. Al jaren de drukste en meest succesvolle producent van Vlaanderen en België. Zeker nu een concullega van hem, Dirk Impens, de handdoek in de ring geworpen heeft. Een blik op zijn cv en je ogen vallen op titels als ‘Het tweede gelaat’, ‘Dode hoek’, ‘Achter de wolken’, ‘Brabançonne’, ‘De Behandeling’, ‘Het Vonnis’, ‘Marina’, ‘Tot Altijd’, coproducties als ‘Le fidèle’, ‘La fille inconnue’, ‘D’Ardennen’ en ‘Deux jours, une nuit’ en tv-series als ‘De Bunker’, ‘De Ridder’, ‘Eigen Kweek’ en ‘Vermist’...   Peter maakt ieder jaar echt werk van onze vraagjes. En dat appreciëren ten zeerste.  Ook omdat hij er een gewoonte van maakt om tal van onderwerpen op te werpen — zoals nu : de kwetsbaarheid van de sector, de rol van een producent en de oproep om na te denken over vertoningsmodellen — en tegelijk keer op keer weer een stevig pakket aan nieuwe projecten aan te kondigen. Dames en heren, het woord is aan de producent van

1. Waar hoop jij in 2018 op filmvlak mee bezig te kunnen zijn?

In de eerste jaarhelft werken we de nieuwe film van Stijn Coninx af: ‘Niet Schieten’. De film vertelt het verhaal van de slachtoffers van de Bende van Nijvel, hoe zij tot op vandaag in de steek worden gelaten door onze rechtstaat. Hopelijk komt de waarheid rond de daders en hun achterliggende motieven naar boven tegen dat de film in de zalen komt, op 24 oktober 2018. Zolang dat niet gebeurt, moeten we ons als burger heel ernstig zorgen (blijven) maken over de werking van justitie, politie en onze democratie.

© NyklyN

Daarnaast zullen we hard werken om 3 nieuwe films op de rails te krijgen : ‘Ritual’ is een nieuwe verfilming van de Britse auteur Mo Hayder. Met Scenarist Carl Joos en Regisseur Hans Herbots brengen we het team van ‘De Behandeling’ terug samen om opnieuw een heel sterke, donkere psychologische thriller te maken die het publiek op het tipje van hun bioscoopzetel zal kluisteren.

‘Red Sara’ wordt de nieuwe film van Jan Verheyen, in de lijn van ‘Het Vonnis’, rond een controversieel maar maatschappelijk zeer relevant thema dat niemand onberoerd zal laten. Het wordt de eerste samenwerking van Jan met zijn vrouw Lien Willaert, die met hem meeschrijft aan het scenario en die ook bepaalde onderdelen van de regie voor haar rekening zal nemen.

Tot slot zijn we heel hard bezig met ‘Zeppos’, geschreven door Wouter Van Haever en geregisseerd door Douglas Boswell. Dit wordt een spannende, actievolle en grappige avonturenfilm voor de hele familie. De ‘Kapitein Zeppos’ uit de vorige eeuw krijgt een heel eigentijdse invulling in een straf verhaal, gebaseerd op echte historische gebeurtenissen en met een heel actueel thema op de achtergrond. En voor wie het zich afvraagt : ja, we hebben onze Zeppos-acteur gevonden. En wat voor één 😉

2. Welke zijn de Belgische films waar jij naar uitkijkt?

Ik ben heel erg benieuwd naar “patser” van Adil El Arbi en Bilall Fallah. Hun energie spat uit hun films, en ik verwacht van deze niets anders.

3. Is er een Vlaamse filmmaker, acteur, actrice, D.O.P., setdesigner, of iemand anders uit de branche, die we speciaal in de gaten moeten houden?

Ik ben er van overtuigd dat Jan Decleir met zijn vertolking in ‘Niet Schieten’ evenveel indruk zal maken als hij 25 jaar geleden deed met ‘Daens’. Grote klasse, van de eerste tot de laatste minuut.

4. Wie breekt er nationaal en internationaal door?

Dit zou wel eens het jaar van Veerle Baetens kunnen worden. Ze is reeds bekend in het buitenland, vooral in Frankrijk, maar ik heb zo’n vermoeden dit ze dit jaar ook aan de overkant van de Oceaan zal opgemerkt worden. Terecht, al hoop ik dat we haar nooit zullen verliezen om hier prachtige dingen te blijven maken.

5. Pierre Drouot zal vermoedelijk nog lang niet stoppen met werken, maar zijn taak als directeur-intendant van het VAF zit erop.  Wat heeft hij volgens jou als directeur-intendant betekend voor de Vlaamse film?

© Bart Baevegems

Als voormalig producent was Pierre vertrouwd met alle aspecten van het filmmaken en was hij gefocust op het samenbrengen van mensen om projecten te realiseren. Dat is zijn grootste verdienste geweest. Hij is er in geslaagd om een hele sector samen te brengen achter de uitbouw van een professionele culturele industrie, het opzetten van een performant werkend fonds dat deze hele sector ondersteunt, in dialoog en samenwerking met de verschillende ministers van cultuur en media die we de afgelopen 15 jaar hebben gekend.

Zoals in vele andere sectoren zijn middelen altijd schaars. Het heeft geen zin om de schaarste van middelen aan te grijpen om verdeeldheid te zaaien. Onze sector heeft nood aan positieve dynamiek en samenwerking. We zijn gebaat bij successen, zowel bij het brede publiek als op relevante fora in het buitenland. Daarmee bewijzen wij onze relevantie en bestaansreden. Onze audiovisuele producties (zowel in de bioscoop, op televisie, als op nieuwe platformen), in alle genres, hebben een enorme impact op onze cultuur, onze identiteit, ons maatschappijbeeld. Het is ontzettend belangrijk dat we onze creativiteit, inventiviteit, intelligentie en talrijke talenten blijven ondersteunen en stimuleren om onze audiovisuele sector verder uit te bouwen. Het is een arbeidsintensieve sector met veel tewerkstelling en met veel toekomstmogelijkheden. Maar het is nog steeds een relatief jonge sector die nog heel kwetsbaar is.

6. Heb jij tips voor de nieuwe directeur-intendant van het VAF?

Met Erwin Provoost krijgt het VAF opnieuw een zeer ervaren kapitein op het schip en in woelige wateren is dat zeer waardevol. Het zal er op aankomen om de stevige basis die is opgebouwd aan professionalisering, creatief talent, etc… niet te laten afbrokkelen maar de audiovisuele sector verder te ondersteunen in de enorme uitdagingen die voor ons staan. Er is nog nooit zoveel film & televisie gekeken als nu, nog nooit hebben kijkers toegang gehad tot zo’n breed aanbod met voor elk wat wils. Maar tegelijkertijd staan vrijwel alle business- en vertoningsmodellen onder druk. Welke pistes er ook bewandeld worden, het in stand houden van een sterke thuismarkt zal cruciaal zijn voor om het even welke internationale toekomst.

Enkele concrete aandachtspunten : het aanpakken van het zwaar onderschatte probleem van piraterij (cfr Duitsland), de verdere uitbouw van het Mediafonds om definitief door te kunnen breken op internationaal niveau, samenwerken met alle spelers op onze markt om ons fragiele eco-systeem gezond te houden en zoeken naar continuïteit voor producenten, regisseurs en scenaristen die samen de creatieve drijvende motors van onze hele sector zijn.

7. Wie mag van jou de nieuwe master worden van het Filmfestival van Oostende?

Ex-producent Dirk Impens. Hoog tijd om eens een producent als master aan te stellen. De rol van een (goede) producent is relatief onbekend bij een breed publiek, of wordt  vaak verkeerd ingeschat. De producent is degene die samen met de regisseur en scenarist een gemeenschappelijke visie ontwikkelt op wat de film (of reeks) in zijn finaliteit kan worden en het vervolgens mogelijk maakt om die visie te realiseren door het samenbrengen van het best mogelijke team en de nodige financiering. Dirk Impens realiseerde als producent een heel eclectisch en eigengereid filmpalmares. Ik ben benieuwd hoe zijn selectie voor FFO er zou uitzien.

Zie ook : 

Anderen die ook vooruitblikken bij de overgang

Peter Bouckaert en zijn overpeinzingen bij de overgang van 16 naar 17

Zijn overpeinzingen bij de overgang van 15 naar 16

Zijn overpeinzingen bij de overgang van 14 naar 15

Zijn overpeinzingen bij de overgang van 13 naar 14

Zijn overpeinzingen bij de overgang van 12 naar 13

Bekijk ook

VTM GO-reeks Vloglab krijgt een film!

De populariteit van de VTM GO-reeks Vloglab kent geen grenzen. De serie ging in première …