Home / Nieuws / Peter Bouckaert en zijn overpeinzingen bij de jaarwisseling (2019 – 2020)!

Peter Bouckaert en zijn overpeinzingen bij de jaarwisseling (2019 – 2020)!

Als producent draait Peter Bouckaert al vele jaren mee. Op zijn palmares staan films van regisseurs als Nic Balthazar, Jan Verheyen, Stijn Coninx, Michaël R. Roskam, Kaat Beels, Adil El Arbi en Bilall Falah, Douglas Boswell, Hans Herbots, Vincent Bal, Stany Crets, Wim Vandekeybus, Robin Pront, Cecilia Verheyden, de gebroeders Dardenne, Nabil Ben Yadir en Tim Mielants. Daarnaast produceerde hij ook tal van series, zoals Grenslanders, De Twaalf, De Infiltrant, Zie Mij Graag, De Bunker, De Ridder, Vermist… 

Wat was het meest onvergetelijke moment van 2019?
De première van Yummy in Bobbejaanland zal mij nog een tijdje bijblijven. Niet alleen omdat het de eerste keer was dat ik een zombie-film in een zaal ben gaan zien (OK, eerlijk toegegeven: het was de allereerste keer dat ik überhaupt een zombiefilm heb uitgekeken), maar ook omdat ik aansluitend op de film de Yummy-horror attractie van het pretpark heb bezocht. Lang geleden dat ik zo blij was om ergens terug buiten te zijn!

Wat was volgens jou de beste Belgische film van het jaar?
Dat waren twee Vlaamse films die eind vorig jaar in de zalen kwamen en nog een tijdje hebben doorgelopen in 2019: Girl van Lukas Dhondt en Niet Schieten van Stijn Coninx.

Wie waren voor jou de figuren van het jaar op filmvlak?
Kobe Van Steenberghe en Hendrik Verthé, de producenten van Torpedo en Yummy die met veel branie en inventiviteit alweer hebben gezorgd voor stuntwerk in de Vlaamse film. De manier waarop Torpedo in sommige media is onderuit gehaald, was een beetje onder de gordel. Los van de inhoudelijke analyse van de film verdienden alle betrokken makers en acteurs wel wat meer erkenning voor hun inventiviteit en talent om het onmogelijke mogelijk te maken.

Wie moeten we volgens jou in 2020 in de gaten houden?
Ik kijk erg uit naar All of Us, de film van Willem Wallyn die straks het nieuwe Vlaamse filmjaar in gang zal duwen.

Wat zijn je filmplannen voor 2020?
Wij hopen de financiering nog rond te krijgen voor Zeppos, Het Mercator Spoor van Douglas Boswell. Het wordt een ambitieuze actie/avonturenfilm voor een breed familiepubliek. De financiering van films staat enorm onder druk. Het wordt geen evidentie om deze film te kunnen maken, maar we hopen te kunnen draaien in de zomer van 2020, voor een release in februari 2021.
Na de zomer draaien we ook Ritueel, de nieuwe film van Hans Herbots. De Behandeling heeft de carrière van Hans op internationaal vlak gelanceerd. Momenteel is hij nog in Bangkok voor The Serpent, een reeks voor BBC en NetFlix. Na heel wat buitenlandse producties keert Hans naar Vlaanderen terug voor een nieuwe film gebaseerd op een boek van Mo Hayder, geschreven door Carl Joos. Het wordt een hedendaagse en heel intense thriller die zich afspeelt in Brussel, gesitueerd tegen onze donker koloniaal verleden in Kongo. De opnames zijn gepland in september & oktober 2020, voor een release in het najaar van 2021.
Maar momenteel zijn we vooral bezig met de afwerking van Red Sandra, de nieuwe film van Jan Verheyen en het langspeelfilmdebuut van Lien Willaert, die samen co-regisseren. Net zoals Het Vonnis destijds, is deze film ontstaan vanuit verontwaardiging en maatschappijkritiek. Het hallucinante is dat de realiteit ons leek in te halen terwijl we aan het draaien waren en de hele actie rond ‘Baby Pia’ losbrak. Er waren dagen dat we ’s avonds op het nieuws bijna letterlijk de scènes zagen afspelen die we overdag hadden gedraaid. Gelukkig is het verhaal van Pia goed afgelopen. Het verhaal van Sandra Massart was evenwel nog veel hallucinanter en slingerde de ouders in een emotionele rollercoaster die overging in een ware thriller, een verhaal van David tegen Goliath dat elke verbeelding tart. Red Sandra komt in de bioscoop in oktober van volgend jaar.

Is er een vraag die je aan iemand uit de Vlaamse filmwereld zou willen stellen? Zo ja, welke?
Aan de voltallige Vlaamse Regering wil ik graag vragen wat hun visie is op de creatieve industrieën en welk beleid ze willen voeren om de audiovisuele sector, die qua tewerkstelling en toegevoegde waarde in Vlaanderen één van de sterkst groeiende sectoren van de afgelopen 10 jaar is, verder te stimuleren.

Wat is je nieuwjaarswens?
Ik wens het ons allen toe dat de rede terugkeert en dat de negatieve spiraal van polarisering en kortzichtige retoriek omslaat in meer aandacht voor de langere termijn en het samenbrengen van mensen rond gemeenschappelijke projecten. We zijn een beetje uit het oog aan het verliezen dat er meer zaken zijn die ons allen verbinden dan zaken die ons verdelen.

Bekijk ook

D’Ardennen, met Kevin Janssens en Veerle Baetens, op je tv!

Een brutale homejacking gaat hopeloos fout. Dave, één van de twee overvallers, moet z’n broer …