Home / Nieuws / Peter De Maegd en zijn overpeinzingen bij de jaarwisseling (2019 – 2020)!

Peter De Maegd en zijn overpeinzingen bij de jaarwisseling (2019 – 2020)!

Peter De Maegd

Peter De Maegd richtte het productiehuis Potemkino op en produceerde tal van nationale en internationale films van klinkende namen als Bille August alsook de debuutfilm Welp van Jonas Govaerts, en series als The Spiral en recent Cold Courage.

Wat was het meest onvergetelijke moment van 2019?
In de Bozar op het podium staan voor meer dan 2.000 over enthousiaste bezoekers van het Brussels International Film Festival voor de premiere van Iron Sky: The Coming Race. Normaal heb ik geen podiumstress, maar het was wel even spannend toen mijn opsomming van het lijstje met sponsors tot een pittige golf van boegeroep leidde… . Blijkbaar -zo werd me erna uitgelegd- had één van hen zich net als sponsor van het festival teruggetrokken. Gelukkig had ik me goed voorbereid op de traditie dat iedereen die op dat podium komt een liedje moet zingen. En zo keerde het geroep en getier op 5 seconden om in een daverend applaus voor mijn wannabee-crooner uitvoering van de gepimpte Dirty Dancing theme song: “I head the time of my life and I owe it to the Belgian
En neen, geen verdere crooner-ambities.
En voor Potemkino was het ook onvergetelijk om met de kortfilm Klem van Ish Ait Hamou meer dan een half miljoen kijkers te halen. 

Peter De Maegd

Wat was volgens jou de beste Belgische film van het jaar?
Ik heb hem nog niet gezien want net uit wanneer ik dit antwoord, maar alleen al vanwege de trailer en de vibe zeg ik Yummy! Alle respect voor al het andere mooie werk, maar dat zo’n uitzonderlijke film op zo’n manier gemaakt wordt vind ik een verrijking voor onze sector. Not kidding.
In dezelfde lijn maar dan op een totaal anders: Bas Devos die scoort met twee films op 1 jaar. Het is net die diversiteit en dat lef die de cinema van hier definieert.
Slechts deels Belgisch, maar zeker bovenaan mijn lijst: Mustang

Wie waren voor jou de figuren van het jaar op filmvlak?
Matteo Simoni blijft verbazen met even diverse als krachtige rollen (die weliswaar pas in 2020 te zien zullen zijn). Zeker het regiedebuut van Lieven Van Baelen Rookie waarin Matteo een biker speelt, is een film waar ik echt naar uitkijk. En ik heb er vertrouwen in dat hij internationaal ook steeds sterker gaat scoren. Misschien kunnen we daar met de crime serie Cold Courage waarin hij een van de hoofdrollen speelt, een bescheiden bijdrage aan leveren.

Wie moeten we volgens jou in 2020 in de gaten houden?
We draaien in het voorjaar onze eerste webserie brak met Joke De Bruyn en Charlie Dewulf als drijvende creatieve krachten. Ik denk dat zij twee wel eens verrassend uit en authentiek uit de hoek gaan komen.

Wat zijn je filmplannen voor 2020?
Het nieuwe jaar start met de shoot van Cool Abdoul, het regiedebuut van Jonas Baeckeland en met Nabil Malat in de hoofdrol. De eerste Potemkino productie “based on true events”. We durven zeer ambitieus te zijn met deze film, want het scenario is een voltreffer en we hebben een topteam rond het project kunnen samenbrengen. Alles zit goed op de rails, al zijn we nog hard aan het vechten om wat extra financiering te vinden.
En ik kijk ook erg uit naar de première van de documentairefilm over en met filmlegende Ennio Morricone in een regie van Guiseppe Tornatore. Ik ga niet onder stoelen of banken steken dat wij fier zijn om daar als producer deel van uit te maken.

Wat is je nieuwjaarswens?
Diversiteit, innovatie en lef in ons filmlandschap. Daarvoor is een gezonde, dynamische cultuursector in zijn geheel voor nodig als soort van research departement waar vallen en opstaan mogelijk moet zijn.

Bekijk ook

Filmmakers brengen persoonlijke strijd in beeld!

Vier jaar lang filmde Thomas Maddens voor MyEndo de lijdensweg van zijn vrouw Ellen Andries. …