Peter Ghesquière en zijn overpeinzingen bij de overgang (2016 – 2017)

Wij zijn al lang overtuigd van het talent van Peter Ghesquière.  Niet dat we daar prat op moeten gaan. Wie niet ziet dat deze man het heeft, heeft gewoon geen ogen in zijn kop. Vandaar ook dat de twee kortfilms die hij jaren geleden maakten meteen onder de prijzen en prestigieuze selecties bedolven werden.  Waarna hij zich jarenlang ging toespitsen op zijn werk als eerste regie-assistent. Zonder zijn visie en organisatietalent zouden films als ‘Offline’, ‘D’Ardennen’, ‘Black’ en ‘Le Ciel Flamand’ niet geweest zijn wat ze zijn.  Lange tijd leek het alsof hij zijn eigen regieambities opgeborgen had, maar op het recentste kortfilmfestival van Leuven bleek wel degelijk het tegendeel.  ‘Downside Up’ ging met tal van prijzen aan de haal en Ghesquière hield er een klein leger van fans aan over, die allemaal vol ongeduld uitkijken naar die eerste langspeler van hem.  We legden hem ook onze nieuwjaarsvragen voor, in de hoop dat hij ons zou verklappen of we mogen hopen op die eerste langspeler van hem.

1) Was 2016 een goed filmjaar voor u en voor de Belgische film en waarom of waarom niet? (hoogtepunten, laagtepunten…)

Van het afgelopen jaar onthoud ik vooral dat ik eindelijk een nieuwe kortfilm heb gedraaid. Omdat ik de laatste jaren vooral als regie-assistent werk, was dat veel te lang geleden.

2) Wat zijn uw filmplannen voor 2017?

Ik hoop tussen de andere projecten door vooral wat tijd te maken om verder te schrijven aan die eerste speelfilm.

3) Wie waren voor u de figuren van het jaar op filmvlak (Vlaanderen, België…)? (dat kunnen acteurs, producers, regisseurs, scenaristen, D.O.P’s, gaffers of om het even wie zijn uit de filmwereld)

Ik was erg onder de indruk van ‘Le passé devant nous’ van Nathalie Teirlinck.
En als regie-asssistent van ‘D’Ardennen’ vond het natuurlijk jammer dat Robin Pront niet nog wat verder geraakt is in de Oscar-race. De film heeft natuurlijk wel al een schoon parcours afgelegd.

4) Wie worden voor u de figuren van volgend jaar? Wie moeten we in de gaten houden?

Op Leuven kort zag ik ‘Boi’ van Anthony Nti en Chingiz Karibekov. Van die gasten wil ik wel meer zien. Daarnaast zijn er zoveel mensen van wie ik er overtuigd van ben dat ze nog veel knappe dingen kunnen laten zien, maar is de vraag vooral wie nog de kans zal krijgen…

 

6) Is er een vraag die je aan iemand uit de Vlaamse filmwereld gesteld zou willen zien? Zo ja, welke?

Toen ik Robrecht Heyvaert 2 jaar terug vroeg voor mijn kortfilm stelde ik hem de vraag welke stijl hij eigenlijk heeft. Hij lachte me uit en zei dat hij elke stijl wilde uitproberen. Ik wil ondertussen wel eens vragen welke stijl hij eigenlijk niet beheerst.

Zie ook :

Anderen die onze nieuwjaarsvragen beantwoordden

 

Bekijk ook

Niet te missen op DOCVILLE!

DOCVILLE gaat van start op 22 maart met een spetterende 19e editie. Tot en met …