Home / Nieuws / Peter Van den Begin zegt ‘ja’ tegen Frits.

Peter Van den Begin zegt ‘ja’ tegen Frits.

‘Frits en Franky’ wordt de nieuwe film van Marc Punt

 

Eigenzinnigheid hoeft niet nefast te zijn voor succes.  Er lopen weinig filmmakers in Vlaanderen rond die zo anders zijn dan de anderen als Marc Punt.  Hij gaat zijn eigen weg, lijkt zich van niemand iets aan te trekken en oogst nog succes ook. Jarenlang was hij de zakelijke partner van Jan Verheyen. Samen runden ze het bedrijf Independent Films.  Ze verdeelden films die ze aankochten en ze produceerden ook hun eigen films.   Als verdeelhuis scheerden ze hoge toppen en ook als producent deden ze het lang niet slecht.  Al konden ze zelden of nooit de critici overtuigen met films als ‘Boys’, ‘Dief’ en ‘She Good Fighter’.

Ook Erik Van Looy zette onder hun vleugels zijn eerste stappen als regisseur toen hij ‘Ad Fundum’ voor hen draaide.  Toen ze hun verdeelhuis overlieten aan Polygram Films en Jan voor die firma naar Engeland verhuisde, terwijl Marc de kantoren in België en Nederland beheerde, groeide het tweetal stilaan uit mekaar.  Jan ging zijn weg en Marcbegon onder meer series voor de tv te schrijven en te produceren, zoals ‘Diamant’, ‘Dennis’ en  ‘Matroesjka’s’.  Hij leek een nieuwe partner gevonden te hebben in de persoon van Guy Goossens, die voor de vorm zorgde bij de projecten waar Marc de inhoud leverde.  Guy regisseerde heel uiteenlopende projecten voor Marc, zoals de serie ‘Matroesjkas’s’, maar ook de Nederlandse kinderfilm ‘Limo’ en ‘Frits en Freddy’.  Marc schreef de scenario’s, deed de productie en af en toe stond hij eens zelf achter de camera, wanneer er een serie werd gedraaid.  Daarnaast bleef hij films verdelen in België en vooral in Nederland.  Onder het Independent-label, want Polygram was al lang opgedoekt na een overname door Universal.   Marc bleef koppig zijn eigen weg gaan en liet zich niet afschrikken door mogelijke obstakels.  Toen het VAF niet bereid bleek om ‘Frits en Freddy’ van subsidie te voorzien, financierde hij de hele film zelf.

Hij liet wel zijn ongenoegen blijken en liet aan iedereen die het wilde horen weten dat hij 350.000. toeschouwers nodig had om niet in de rode cijfers te belanden.  Hij slaagde in de opdracht, want zijn film lokte bijna een half miljoen kijkers.  Dat de critici niet mals waren, maakte niets uit.  Tot zijn groot genot.  Want Marc heeft het niet voor recensenten.  Gespuis dat op kosten van de filmbranche de films zoveel mogelijk schade tracht toe te brengen.  Zolang hij succes blijft oogsten, is hij natuurlijk degene die laatst lacht.  Recent kondigde hij aan dat er een vervolg op ‘Frits en Freddy’ komt.  Hij schrijft zelf weer het scenario, maar zijn regisserende rechterhand is er niet meer bij.  Geen spoor van Guy Goossens en ook Tom Van Dyck geeft verstek.  Die is met de andere Tom van Woestijnvis een serie aan het maken die ervoor moet zorgen dat de nieuwe VT4 straks een vlammende start neemt.

Marc doet het bijgevolg allemaal zelf.  Hij schrijft, produceert en regisseert de film.  Intussen is het wel haast 15 jaar geleden dat hij zelf een langspeelfilm heeft ingeblikt. Acteren doet hij gelukkig niet zelf.  Dat laat hij over aan Peter Van den Begin, die in tegenstelling tot Tom Van Dyck wel terugkeert.  En hij krijgt een nieuwe partner :  Sven De Ridder (Franky). De sequel wordt opnieuw geproduceerd zonder steun van het Vlaams Audiovisueel Fonds. Dit keer is hij simpelweg geen steun gaan vragen. De opnames starten in augustus. Op 6 februari 2013 komt de film uit in de zalen.

Wij vroegen aan Peter Van den Begin of hij meteen ‘ja’ heeft gezegd toen Marc Punt hem vroeg.  En hier is zijn antwoord : KLIK HIER VOOR HET ANTWOORD

 

Bekijk ook

Schilders op Docville!

Ook dit jaar strijden er weer tien documentaires op DOCVILLE voor de titel van Beste …