Philippe Ravoet: “Stijn Coninx weet wat hij wil”

Vandaag werd bekend gemaakt dat ‘Niet Schieten’ al na twee weken in de bioscoop de kaap van 100 000 bezoekers haalde. Een mooie prestatie voor Stijn Coninx, maar er is nog een derde die hiervoor pluimen verdient: monteur én rechterhand Philippe Ravoet. Middenin het montageproces spraken wij hem over één van de meest uitdagende, maar tegelijk voldoenende projecten op zijn palmares.

Het is iets wat je er moet bijnemen als je voor het beroep van monteur kiest: de acteurs en regisseur krijgen de bloemen op premières, als monteur blijf je vooral verstopt achter je scherm. Toch klinkt ook Philippe Ravoet’s naam steeds meer als een klok: als monteur drukte hij onder andere zijn stempel op ‘De Premier’, ‘Sprakeloos’, ‘Marina’, ‘Loft’ en nog een hele reeks andere alom gelauwerde kaskrakers.

Opnieuw met Stijn Coninx waagde hij zich nu aan ‘Niet Schieten’, een huiveringwekkend drama over enkele slachtoffers van de Bende van Nijvel. Delicaat materiaal voor Ravoet, die constant moest schipperen tussen de complexe emoties in de film, en het spektakelgehalte van terreur. Het leidde tot heel wat intense discussies met Stijn Coninx, die zelf zeven jaar lang aan zijn scenario sleutelde. Kill your darlings, het is en blijft een moeilijk maar noodzakelijk motto voor monteurs en regisseurs. Over dat proces vertelt Ravoet ons meer in deze video.

Bekijk ook

Op de set van FOMO!

In april mochten we een bezoekje brengen op de set van FOMO, de film loopt …