Home / Nieuws / Op de set / Piet Sonck draait zijn eerste langspeelfilm met cast vol ervaren pro’s
© Gypsy Productions

Piet Sonck draait zijn eerste langspeelfilm met cast vol ervaren pro’s

“Ik ben wellicht de oudste debutant uit de geschiedenis van de Vlaamse film,” zegt Piet Sonck, die met ‘Superette Anna’ zijn eerste langspeler aan het draaien is in Zomergem.  Of dat zo is, willen we nog betwijfelen.  Maar dat is werk voor een latere studie.  De film van Sonck speelt zich grotendeels af in een klein, landelijk supermarktje op 6 maart 1987, de dag dat de Herald of Free Enterprise zinkt.  Een feit dat in het geheugen gegrift staat, maar wat zich op die dag in ‘Superette Anna’ afspeelt, zal voor de betrokkenen wellicht nog veel ingrijpender herinneringen opleveren.  Of de film even gedenkwaardig zal zijn, valt nog af te wachten. Makkelijk wordt het niet. Want ‘Superette Anna’ is een low-budget film waarvoor Sonck naast zijn eigen centen wat fondsen uit taxshelter, crowdfunding en lokale subsidie heeft verzameld.

En hij heeft met David CantensWarre Borgmans, Loes Van den Heuvel, Kim Hertogs, Bert Haelvoet, Kimke Desart en Victor Peeters, en in de bijrollen Line Pillet, R Kan AlbayBarbara Sarafian ook een prachtige cast vast.  Sonck met het met weinig draaidagen stellen, maar neemt zijn film op, zoals hij dat ook met eerdere kortfilms deed, in long takes. Lange opnamen waarin de camera mee beweegt met de personages.  Eigenlijk zijn al zijn scènes bewegingen van rond de 10 minuten waarin niet geknipt wordt. En zo kregen we gisteren alle hoeken van de superette en enkele aanpalende kamertjes te zien.

‘Superette Anna’ is een productie van Gypsy Productions.  DOP is Pieter-Jan Neyrinck, de steadicam is het werk van Bert Temmerman, terwijl Michiel Vermaercke aanvullend camerawerk en montage voor zijn rekening neemt.

Warre Borgmans baat in ‘Superette Anna’ een plaatselijk supermarktje uit samen met zijn vrouw Anna, die gespeeld wordt door Loes Van den Heuvel (foto KVdm – Cinevox)

Warre Borgmans met Kim Hertogs over zijn schouder (foto KVdm – Cinevox)

(Bert Haelvoet – foto KVdm – Cinevox)
Bert Haelvoet (foto KVdm – Cinevox)
David Cantens en in de achtergrond DOP Pieter Jan Neyrinck (foto KVdm – Cinevox)

Piet Sonck en Loes Van den Heuvel (foto KVdm – Cinevox)
Piet Sonck en Bert Haelvoet. In de achtergrond Bert Temmerman (foto KVdm – Cinevox)
Loes Van den Heuvel en 1st AD Wouter Wiggeleer (foto KVdm – Cinevox)

Bekijk ook

Startschot voor ‘Mijn vader is een saucisse’ is gegeven!

Vandaag werd het startschot gegeven voor Mijn vader is een saucisse, het langspeelfilmdebuut van Anouk …