Home / Nieuws / Festivals / Pop-upcinema’s bij Gentse handelaars brengen Film Fest Gent tot in de stad!

Pop-upcinema’s bij Gentse handelaars brengen Film Fest Gent tot in de stad!

Film Fest Gent breekt voor de komende 46ste editie uit de cinemazaal. Vandaag/woensdag zijn zes pop-upcinema’s opgedoken bij verschillende Gentse winkels en horecazaken. In aanloop naar en tijdens het festival kunnen stads- en festivalbezoekers zo een maand lang genieten van een kortfilmparcours van bekroonde Belgische kortfilms.

Film Fest Gent slaat voor dit project de handen in elkaar met het Gentse handelsnetwerk PuurGent. Zo kunnen mensen van 18 september tot 18 oktober tijdens het shoppen, een horeca- of bibliotheekbezoek genieten van een originele Belgische kortfilm.

De Film Fest Gent Pop-up Cinema’s tonen de sterkste kortfilms die de laatste jaren op het filmfestival in première gingen. De geselecteerde films zijn de winnaars van de ACE Image Factory & The Fridge Publieksprijs voor Beste Belgische Studentenkortfilm van de afgelopen zes jaar. Jong talent voor en achter de camera dus.

De kortfilms worden in loop getoond tijdens de openingsuren van de handelaars of bibliotheek. Met een koptelefoon op het hoofd kunnen bezoekers zo spontaan kennismaken met Film Fest Gent.

Met deze samenwerking brengen Film Fest Gent en PuurGent film tot in de stad, creëren ze een unieke filmbeleving bij Gentse handelaars en worden jonge filmmakers ondersteund.

Sofie Bracke, schepen van Economie en voorzitter van PuurGent: “Het doel van deze samenwerking is om de handelaars te betrekken bij het intussen wereldvermaarde festival en het op die manier in het hart van de Stad te brengen.”

Marijke Vandebuerie, algemeen directeur Film Fest Gent: “Met de pop-upcinema’s gaan wij zelf naar het publiek met de studentenkortfilms die de voorbije zes edities de publieksprijs wonnen. Mooie, verrassende films van jonge makers die aan het begin van hun carrière staan en die elk jaar het Film Fest Gent-programma delen met de grote namen. Het is een project ook dat onze samenwerking illustreert met Puur/De Stad Gent, ons partnership met de locaties in de kijker zet en Film Fest Gent dichter naar de Gentenaar brengt.”

Hans Vannetelbosch, filmmaker: “De Publieksprijs op Film Fest Gent heeft veel deuren geopend. Daarom zal ik de selectie van toen ook altijd een beetje beschouwen als de start van mijn carrière. Niet alleen het festival, maar ook de mensen erachter, hebben voor altijd een warme plek in mijn hart veroverd. Toen ze mij vroegen om mijn kortfilm ‘Sons of No One’ opnieuw te vertonen in één van de pop-upcinema’s was ik zeer verheugd om weer deel te mogen uitmaken van – in mijn ogen – het beste filmfestival van België.”

_________________

Dit is het overzicht van de kortfilms per locatie:

Provence – Kato De Boeck 2018 | 22’
VERHAAL Tijdens de zomervakantie verkennen de elfjarige Camille en haar oudere broer Tuur hun nieuwe kampeerbestemming in de Provence. Wanneer ze twee Nederlandse meisjes ontmoeten, verandert Camilles bewondering voor haar grote broer in jaloezie.
OVER DE FILM ‘Provence’ van Kato De Boeck kende meer dan dertig festival selecties en verzilverde twaalf prijzen, waarvan vier op het Internationaal Kortfilmfestival in Leuven.
LOCATIE Julia June

Sons of No One – Hans Vannetelbosch 2017 | 21’
VERHAAL In een gesloten instelling voor jongeren probeert opvoedster Eva te vechten voor wat zij gelooft juist te zijn. Na een verdacht incident tussen een bewaker en één van de jongens begint ze de bewakers kant van het verhaal in vraag te stellen.
OVER DE FILM Hans Vannetelbosch’ ‘Sons of No One’ won na zijn wereldpremière op Film Fest Gent niet alleen een VAF Wildcard, maar raakte ook op de shortlist van de Oscars.
LOCATIE The Manufactory

Boi – Anthony Nti 2016 | 15’
VERHAAL Twee jonge Bulgaarse broers moeten werken voor hun oom die metaalschroot verzamelt in België. Tijdens een werkdag wordt hun relatie getest.
OVER DE FILM ‘Boi’ won niet alleen de publieksprijs in 2016 op Film Fest Gent, maar ook de juryprijs. Dit jaar staat zijn eindwerk ‘Da Yie’ ook op het festival. Een nieuw prijzenbeest?
LOCATIE Shelter

Drôle d’oiseau – Anouk Fortunier 2015 | 17’
VERHAAL Zoë wordt na een schooldag opgepikt door haar bipolaire vader, Pierre. Gewapend met haar fantasie, tracht ze de problemen waarmee haar vader dagelijks kampt, te verzachten.
OVER DE FILMMAKER Anouk Fortunier won met haar afstudeerfilm een VAF Wildcard. Momenteel werkt ze aan haar eerste langspeelfilm ‘Mijn vader is een Saucisse’, met Johan Heldenbergh.
LOCATIE De Post

Perdition County – Raphaël Crombez 2014 | 25’
VERHAAL Desmond, een militair, laat zijn groep schedelverzamelende pelgrims achter. Hij begint een avontuurlijke reis naar vrijheid, langs de eindeloze landschappen van een fictief land. En probeert zo zijn menselijkheid terug te winnen.
OVER DE FILMMAKER ‘Perdition County’ werd bekroond met een Wildcard van het VAF, waarmee Raphaël Crombez vier jaar later voor productiehuis Colonel de kortfilm ‘Blight’ maakte.
LOCATIE Omnia Travel

De weg van alle vlees – Deben Van Dam 2013 | 26’ VERHAAL Tibo kampt met een ernstig probleem: verveling. Hij werkt als verpleger op de afdeling palliatieve zorgen, maar denkt de laatste tijd enkel nog aan geld. OVER DE FILMMAKER Deben Van Dam won een VAF Wildcard met ‘De weg van alle vlees’, waarmee hij het sterke ‘Remise’ maakte. Het afgelopen jaar was hij bezig met seizoen 2 van ‘Over Water’.
LOCATIE De Krook

Bekijk ook

Jongerenjury gezocht!

Filem’On – het Internationaal Filmfestival voor Jong Publiek – zoekt juryleden. Het Brussels festival is …