Home / Nieuws / Festivals / Prijs Beste Fotografie voor ‘The Land of the Enlightened’ op Sundance

Prijs Beste Fotografie voor ‘The Land of the Enlightened’ op Sundance

PARK CITY/BRUSSEL, 31 januari 2016. Naast ‘Belgica’ is ook Pieter-Jan De Pue’s filmdebuut ‘The Land of the Enlightened’ vannacht in de prijzen gevallen op het Sundance Film Festival (21-31 januari). De film die er onder grote belangstelling in Wereldpremière ging, neemt de Prijs voor Beste Fotografie mee naar huis. Bekijk hieronder gewoon de trailer en u zult zien : terecht! Na Sundance trekt de film begin volgende week naar Rotterdam om er aan de vernieuwde Tiger Competitie van het Internationaal Filmfestival aldaar deel te nemen. Met twee prijzen, de Regieprijs voor Belgica en deze van Beste Fotografie voor ‘The Land of the Enlightened’, is deze editie van Sundance 2016 uitgegroeid tot de meest succesvolle voor de Vlaamse film.

‘The Land of the Enlightened’, waarbij De Pue zowel voor de regie als voor de fotografie tekende, schetst het relaas van Afghaanse kinderen die elk op hun eigen manier hun dagelijkse strijd voeren in een door oorlog verscheurd land. De Pue werkte ruim zeven jaar aan zijn debuut en verwerkte de 16mm-beelden die hij in verschillende regio’s in Afghanistan draaide tot een imposant poëtisch beeldverhaal.

 

“Ik ben zeer vereerd met deze prijs op één van de belangrijkste festivals ter wereld,” verklaarde Pieter-Jan De Pue in een eerste reactie. “We hebben er vijf jaar over gedaan om deze film in de meest onherbergzame en gevaarlijkste gebieden ter wereld te draaien, dus dit is een heel belangrijke bevestiging van wat ik heb willen bereiken.”

Op dinsdag 2 februari beleeft ‘The Land of the Enlightened’ zijn Europese Première op het International Film Festival Rotterdam waar de film meedingt voor de Tiger Award. ​Distributeur voor Nederland is Periscoop Film.

Bij ons brengt Dalton de film op 16 maart uit. De Belgische première staat voor 6 maart gepland in Bozar (tickets via bozar.be). Op 25 maart organiseert het Vlaams-Nederlands Huis deBuren in Brussel een exclusieve kijk achter de schermen van deze film met een prachtige reportage over de totstandkoming, gevolgd door een gesprek met deze talentvolle regisseur (www.deburen.eu/nl/).

Internationaal wordt de film vertegenwoordigd door UTA (voor de VS) en Films Boutique (wereldwijd, m.u.v. de VS).

‘The Land of the Enlightened’ is een productie van Savage Film (‘Rundskop’, ‘D’Ardennen’, ‘Galloping Mind’, ‘Tonic Immobility’, ‘Labyrinthus’) en kon rekenen op steun van het VAF.

Zie ook :

‘The Land of the Enlightened’ zeer enthousiast ontvangen op Sundance

De trailer van ‘The Land of the Enlightened’

‘The Land of the Enlightened’ beleeft Europese première op het Filmfestival van Rotterdam

Felix Van Groeningen wint prijs voor beste regie op Sundance

Vlnr : Pieter-Jan De Pue, Grégoire Verbeke en producent Bart Van Langendonck

Bekijk ook

Na honderd jaar wordt de regelgeving filmkeuring vernieuwd.

Vrijdag 15 januari heeft de Vlaamse Regering op voorstel van minister Sven Gatz haar goedkeuring …