Prins Laurent op het openingsfeest van JEF!

Copyright: Faye Wolfs

Zaterdag werd het JEF festival feestelijk geopend in Kinepolis Antwerpen met de Vlaamse première van de animatiefilm Ook muizen gaan naar de hemel. Naast festivalambassadeurs Ben Segers en Jean Janssens, de cast en crew van de film, Nabilla Ait Daoud (schepen van cultuur van Antwerpen), kwamen ook Prins Laurent en Prinses Claire kijken. Het openingsfeest is meteen de aftrap voor een krokusvakantie (26 februari t.e.m. 6 maart) van de beste jeugdfilms, nieuwste audiovisuele installaties, games en exclusieve events in Antwerpen, Brugge, Gent, Kortrijk, Leuven, Roeselare en Hamme.

Prins Laurent woonde al meermaals de opening van het JEF festival in Antwerpen bij. Festivalambassadeurs Ben Segers en Jean Janssens verwelkomden de twee zalen met in totaal meer dan 650 aanwezigen in Kinepolis Antwerpen. Samen keken ze in première naar de animatiefilm Ook muizen gaan naar de hemel, in aanwezigheid van de Tsjechische regisseurs Denisa Grimmová en Jan Bubeníček en de stemacteurs van de hoofdpersonages, Leonoor Koster en Martijn Claes. De film had eerder al een wereldpremière op het Annecy International Animated Film Festival. Sindsdien won de film al meerdere prijzen op internationale filmfestivals, o.a. in Shanghai, Anifilm, Lucas Film Festival en Kids Kino. Ook muizen gaan naar de hemel is vanaf 23 februari te zien in de Vlaamse bioscopen en op de verschillende festivallocaties.

Zondag 20 februari vindt het openingsfeest van de – al uitverkochte – peutercinema plaats, in Zuiderpershuis (Antwerpen). Bezoekers kunnen wel nog op de locatie terecht om in primeur te experimenteren en spelen in het XL medialab (een speeltuin van vier ruimtes met nieuwste games en installaties).

Na het openingsweekend volgt een week vol schoolvertoningen. Vanaf de krokusvakantie, van 26 februari t.e.m. 6 maart, kunnen families in maar liefst 7 steden in Vlaanderen terecht voor een gigantisch aanbod aan jeugdfilms, masterclasses en workshops (om zelf films en games te maken), en media- en gamelabs.

Geen festival zonder gasten
Ook op deze editie kan je terecht om interessante filmmakers, acteurs, filmmakers, of vaksprekers te spotten.

Zo is acteur Spencer Bogaert op 1 maart te gast bij de vertoning van de film Do not hesitate in Antwerpen. Als hoofdrolspeler vertelt hij meer over dit beklemmende internationale oorlogsdrama van de regisseur Shariff Korver.

Bij de documentaire Hallo wereld gaan Wel Jong-Woordvoerder en influencer Daniël Marië in gesprek met het publiek: hoe voelt een coming-out voor een tiener? In de documentaire volg je drie jaar lang de levens van vier tieners die als eersten openlijk queer zijn op hun school. Een coming-of-age verhaal over wat tieners ervaren de eerste jaren nadat ze hun grote geheim hebben prijsgegeven.

Illustrator Jeroen Van Zwol (bekend als Zwoltopia) komt in Gent, Brugge en Antwerpen een inleiding doen bij één van zijn favoriete films: Frankenweenie. Na The nightmare before Christmas en Corpse bride, maakt cultregisseur Tim Burton opnieuw een film in de ambachtelijke stopmotiontechniek. Ideaal om kinderen een unieke animatiefilm te presenteren.

Cast en crew van de film Shadow game beantwoorden na de vertoning de vragen uit het publiek. Drie jaar lang volgden de regisseurs Eefje Blankevoort en Els van Driel jonge vluchtelingen op hun tocht door Europa. Het resultaat is tegelijk een coming of age-verhaal en een avontuurlijke reis, met pubers als gidsen. Aansluitend is er een fototentoonstelling in Antwerpen en Brugge.

Ook voor de kleinsten is het feest. Zo komen Pim en Pom – de twee beroemdste poezen uit de collectie Fiep Westendorp – langs tijdens enkele filmvertoningen van De avonturen van Pim & Pom in het museum. Kinderen kunnen hun leukste festivalherinnering op beeld vastleggen door samen op de foto te gaan.

De compilatiefilm Katten hier, katten daar, katten overal, brengt je oog in oog met heel uiteenlopende kattenbeesten. Actrices Aminata Demba en Helle Vanderheyden (bekend van Prinsessia) spreken hiervoor live de stemmen in van de personages. Een unieke ervaring die niet te missen is.

Ook ontdek je Laura’s ster, de verfilming van het gelijknamige boek uit 2004, op een verrassende manier: De acteur uit de recent Vlaamse film De Gebroeders Schimm, Eva Luna Van Hijfte, komt Laura’s ster live inspreken in Antwerpen en Brugge.

Dit alles en zoveel meer ontdek je op het JEF festival t.e.m. 6 maart in Antwerpen, Gent, Brugge, Kortrijk, Leuven, Roeselare en Hamme. Online kijk je kortfilms tot aan de paasvakantie.

Tickets & info vind je op www.jeffestival.be.

Bekijk ook

Bioscooprelease: Duty of Care!

In deze bewogen klimaattijden brengt Nic Balthazar met Duty of Care een fris en hoopvol verhaal over een dame die …