‘Pulsar’ : gelukkig is de dvd nu uit

We zeiden het hier vorige week al toen ook ‘Beyond the Steppes’ op dvd uitkwam : gelukkig dat er dvd’s zijn om het onrecht recht te zetten. In het geval van ‘Pulsar’ is dat onrecht misschien zelfs nog groter.  Ten eerste kreeg de film veel te weinig kansen in de bioscoop, ten tweede werd hij ook nog eens straal genegeerd door de jury van de Vlaamse Filmprijzen.  Pas toen het kalf al verdronken was, gingen bij ons velen aan het denken.  Kalf ja.  Het was in het land waar het Gouden Kalf wordt uitgereikt dat de film eind augustus uitkwam en overal werd bejubeld.  In de recensies zwierden ze de sterren naar het hoofd van Alex Stockman.  De Filmkrant, NRC Handelsblad en meer van die gerenommeerde publicaties plakten er 3 of 4 sterren op.  Wil zeggen : zeer goed tot nog beter. En inderdaad, nu we de film zelf nog eens bekeken, moeten we zeggen dat er wel iets te zeggen valt voor de mening van die Nederlanders.   Het is een film die ergens over gaat, die er goed uitziet, waarin er zeer sterk geacteerd wordt en die klinkt zoals Vlaamse films zelden klinken. En ook dat laatste bedoelen we positief.

ONZICHTBARE VIJAND

Alex Stockman kwam op het idee voor zijn film toen hij op het internet een reclame zag voor ‘Wifi Blocking Paint’, een soort verf die dient om electromagnetische stralen tegen te houden. Meer had hij niet nodig om een scenario te bedenken over iemand die een gevecht aangaat met een onzichtbare vijand.  Zijn hoofdpersonage heet Samuel Verbiest.  Hij is koerier voor een farmaceutisch bedrijf, maar zijn werk doet hij louter om zijn brood te verdienen.  Zijn ware passie ligt bij de fotografie. Niet helemaal toeval, want in het echte leven is de vader van Alex fotograaf.

ROMANTISCHE THRILLER

De film is een thriller.  Een romantische thriller.  Een filmgenre dat wij niet bedacht hebben.  En ook Alex Stockman is niet verantwoordelijk voor de term.  Het is zijn hoofdrolspeler Matthias Schoenaerts die de film zo heeft getypeerd.  Lijkt ons in ieder geval een heel toepasselijke naam voor het genre waarin de film zich beweegt.

Eigenlijk is het een verhaal over hoe de technologie ons aan het domineren is.  Samuel woont alleen in een appartement.  Beneden woont een vrouw van het soort dat je kent van bij de bakker : een mens dat te veel tijd heeft omdat ze geen leven heeft. En dat gebrek aan leven wil ze delen met anderen.  Een rol die Sien Eggers op het lijf is geschreven.

NIET ALLEEN MATTHIAS SCHOENAERTS, OOK TINE VAN DEN WYNGAERT

De levenspartner van Samuel is Mireille.  Maar zij is op reis.  Ze is stage gaan lopen bij een architectenbureau in New York.  Oorspronkelijk wou Stockman de film beginnen met het afscheid.  Dat had hij ook gedraaid.  Die scène kan je zien in de extra’s, meer bepaald in het fijne interview met Stockman dat je daar kunt bekijken. Een mooie scène : Mireille, die op een tedere en zachte manier afscheid neemt van de man van haar leven.  Ze gaat omdat ze weet dat ze moet gaan. Maar ze weet ook dat ze zeker terugkeert.  Dit is de man met wie ze haar dagen wil slijten.  Ze nemen zich plechtig voor om op alle mogelijke digitale manieren contact met elkaar te houden.  Zij wordt gespeeld door de mooie, toffe, geestige, innemende Tine Van den Wyngaert, een actrice die we heel graag veel vaker op het grote scherm zouden willen zien.  U kent haar van ‘Het Geslacht De Pauw’, toen ze aan Tom Waes vastzat.  Maar ze deed in het verleden ook al een hele goeie kortfilm met Stockman, ‘Eva Reste Au Placard Les Nuits de La Pleine Lune’, die trouwens ook als extra op deze dvd staat.  Maar we waren bij ‘Pulsar’ en Samuel, die alleen achterblijft in zijn appartement.  Ze zullen contact houden, hij en Mireille.  Maar hij krijgt al vlug  problemen met zijn computer.  De verbinding lukt niet meer.  ‘Uw netwerkinstellingen werden gewijzigd door een andere gebruiker’ krijgt hij te lezen.  Het begin van veel ellende, van de thriller, van zijn paranoia, van een film waar u geboeid blijft naar kijken.

SOUNDSCAPE GETEKEND VAN NUETEN

Een belangrijk aandeel in de sfeer komt van Guy Van Nueten, de klassiek geschoolde componist die als uitvoerder en/of arrangeur te horen was op opnamen van Deus, Daan, Admiral Freebee, Tim Vanhamel en Magnus.  Bij de rockliefhebber is hij bekendst van zijn dubbele live-cd die hij opnam met Tom Barman. Hij componeerde ook de muziek voor ‘Eva Reste Au Placard…’ en voor producties van ‘Les Ballets C. de la B.’ De klankband is heel belangrijk in deze film.  Een zeer boeiende en warme soundscape.  Een dialoog tussen electronische en akoustische muziek.  En daar zijn goeie redenen voor.

BEWONDERING VOOR SCHOENAERTS

Alex Stockman vertelt het u zelf in het  eerder vermelde interview dat u op de dvd vindt. Boeiende en mooie reportage.  Stockman vertelt daarin onder meer waarom hij Matthias Schoenaerts zo’n fantastisch acteur vindt. Zijn gezicht is een landschap, zegt hij.  En je ziet hem niet werken. Mooie uitleg. En een heel andere uitleg dan de lofrede die hij afstak toen wij hem enkele maanden geleden vroegen waarom Matthias rijp was voor Hollywood.  Wisten wij toen veel dat hij even later ook in Frankrijk aan de slag zou gaan, met de regisseur waar iedere acteur vol bewondering staat : Jacques Audiard.  In ieder geval, dit is wat Alex toen zei over Matthias : Lees het hier

GEVOELIGE FILM

De liefde was wederzijds.  Al begon alles met het scenario.  “Ik was meteen ontroerd door wat ik las, toen Alex me het half afgewerkte script opstuurde,” zegt Matthias Schoenaerts in het interview dat in de extra’s op de dvd te zien is.  “Alex heeft een heel gevoelige pen, door de dingen die zijn personages zeggen, maar ook door wat ze niet zeggen.”  Al was het niet uitsluitend die gevoelige pen van Alex die Schoenaerts wist te overtuigen.  Hij werd ook en vooral gegrepen door het thema van de film  : de impact van de nieuwe media op ons leven en ons geestelijk welzijn.  En hij hanteerde zelf de camera voor bepaalde beelden in die in de film te zien zijn.  Als u wilt welke, haal dan nu vooral de dvd in huis. U zult er geen spijt van hebben.

 

Bekijk ook

Future Shocked in première!

Op 3 juni gaat Future Shocked in première, een Belgische documentaire over een voortdurend veranderende …