Raf Reyntjens en zijn Overpeinzingen bij de overgang van ’17 naar ’18

Raf Reyntjens was al geen onervaren man meer toen hij enkele jaren geleden uitpakte met ‘Paradise Trips’, zijn eerste langspeler. Een film waar Gene Bervoets een Ensor voor de beste mannelijke hoofdrol aan overhield, en Reyntjens zelf het vertrouwen in zijn kunnen bevestigd zag met stapels goeie kritieken. Waardoor het er naar uitziet dat hij erin zal slagen het selecte clubje te vervoegen dat na een veelbelovend debuut ook een tweede langspeler kan maken en daarmee misschien vertrokken is voor een lange carrière als filmregisseur. Gelukkig staat hij nu eventjes niet op de set en had hij tijd en zin om onze nieuwjaarsvraagjes te beantwoorden. Waarvoor heel veel dank.

1. Waar hoop jij in 2018 op filmvlak mee bezig te kunnen zijn? 

We zitten volop in de ontwikkelingsfase van mijn tweede speelfilm ‘Leven na Zoro’, geproduceerd door Xavier Rombaut voor Bulletproof Cupid. Buiten dat Zoro een hond is en dat het project er veelbelovend uitziet, ga ik er nog niet teveel over zeggen. We zijn er nu volop mee bezig en de shoot is gepland voor 2019. Dat maakt dat ik het komende jaar nog tijd heb om mij samen met Koen Van Sande te wagen aan de regie van een pijnlijk grappige TV-reeks, ‘De Ontvoering van Phil Frisco’, geproduceerd door Cartouche en Dedsit. Als dat goed afloopt in het najaar te zien op VTM
2.Welke zijn de Belgische films waar jij naar uitkijkt? 
Voor ‘Coureur’ (Kenneth Mercken), ‘Girl’ (Lucas Dhondt), ‘Patser’ (Bilall & Adil) en ‘Niet Schieten’ (Stijn Coninx), ga ik alvast naar de cinema. Andere veelbelovende projecten moeten nog op mijn release radar verschijnen. En af en toe een goeie documentaire die zich kwaad maakt op de slechteriken van de wereld: Toxic Circle van Daniel Lambo staat alvast op de agenda.
3. Is er een Vlaamse filmmaker, acteur, actrice, D.O.P.,  setdesigner, of iemand anders uit de branche, die we speciaal in de gaten moeten houden? 4. Wie breekt er nationaal en internationaal door?  
Genoeg over regisseurs, ze zijn maar zo goed als hun cast en crew. Als het van mij afhangt wordt Bart Hollanders de nieuwe chouchou van de Vlaamse film. Ik verwacht ook veel van DOP Grimm Vandekerckhove. Internationaal worden Ruben Impens en Robrecht Heyvaert wellicht onze nieuwste exportproducten. Dik verdiend, hopelijk zijn we ze in Vlaanderen niet te snel vergeten zoals Glynn Speeckaert, Jo Willems, Danny Hiele… En genoeg over DOPs, het belang van een goeie production designer blijft niet te onderschatten, schrijf Talina Casier maar op in je boekje.
Foto Kris Dewitte        

5. Pierre Drouot zal vermoedelijk nog lang niet stoppen met werken, maar zijn taak als directeur-intendant van het VAF zit erop. Wat heeft hij volgens jou als directeur-intendant betekend voor de Vlaamse film? 

Pierre heeft het VAF en zijn werking transparant gemaakt, met een team rond zich dat doorheen de jaren steeds mee is blijven evolueren met het internationale filmlandschap. Ze hebben een systeem uitgedacht waar commerciele producties, arthouse films en cross-over projecten van hebben kunnen profiteren en Flanders Image is daar al jaren het uithangbord van. Het VAF heeft vooral de laatste jaren aan heel veel debutanten de kans gegeven om een eerste film te maken en daar ben ik hen zelf dus ook dankbaar voor.
 6. Heb jij tips voor de nieuwe directeur-intendant van het VAF?
Voor Erwin zal dit een van de grote uitdagingen worden, momenteel zijn er meer interessante projecten dan dat er films gemaakt kunnen worden en dat is jammer. De Vlaamse film heeft elk jaar zijn artistieke en commerciële successen nodig om zijn publiek te engageren en die subsidies in stand te houden. Moet de lat hoger en wordt de selectie strenger? Of moeten er meer films gemaakt worden voor minder geld? In beide gevallen moet de creatie van sterke ideeën en goede scenarios worden gestimuleerd
7. Wie mag van jou de nieuwe master worden van het Filmfestival van Oostende? 
Een Limburger.
Zie ook : 
 

Bekijk ook

VTM GO-reeks Vloglab krijgt een film!

De populariteit van de VTM GO-reeks Vloglab kent geen grenzen. De serie ging in première …