Home / Nieuws / Interviews / Regisseur Piet Sonck presenteert zijn langspeelfilmdebuut als producer op het BIFFF : “Ik wil gewoon aantonen dat het ook anders kan.”

Regisseur Piet Sonck presenteert zijn langspeelfilmdebuut als producer op het BIFFF : “Ik wil gewoon aantonen dat het ook anders kan.”

Piet Sonck is een fenomeen. Een selfmade-man.  Studeerde economie, of iets in die aard. Iets wat met centen tellen te maken heeft. Piet werkt al zijn hele leven in het zakenleven.  Als zo iemand creatief is, dan hooguit in boekhouden, is het heersende vooroordeel. Maar Piet zijn hobby is film. Het is al jaren dat hij kortfilms maakt. Zonder subsidie, maar met des te meer drive. En kennis van zaken. Je krijgt niet zomaar gerenommeerde namen te strikken voor je films.  Mensen als Clara Cleymans, Lynn Van Royen, Koen De Graeve, Reinhilde Decleir en Lien Van de Kelder waren te zien in het korte werk van Piet.

Het is al een hele tijd dat hij zegt dat hij een langspeler zal draaien.  Aankloppen bij het VAF doet hij niet.  Wellicht uit besef dat een ongeschoolde debutant van rijpere leeftijd toch niet in de prijzen zal vallen, terwijl er tientallen jonge afgestudeerden staan te popelen om een film te maken.  Sonck is intussen de 50 voorbij. Maar zijn leeftijd kan hem niet tegenhouden. Niets kan.  Sonck is één brok passie.  En wat hij maakt, noemt hij dan ook passieprojecten. Recent draaide hij met ‘Superette Anna’ inderdaad die eerste langspeler waar hij het al een tijd lang over had. En vorig jaar stond hij ook op de set van een andere langspeler. Waar hij opnieuw debuteerde. Dit keer als producent van een langspeelfilm.  Een langspeelfilm die ook alweer met heel weinig geld gemaakt werd.  ‘Memento Mori’ is het langspeelfilmdebuut van regisseur Michaël Vermaercke, nog een selfmade-man. Ook iemand met een financiële scholing. Vermaercke is pas 26, hanteerde de camera toen Sonck zijn kortfilm ‘Nolens Volens’ regisseerde en maakte eerder zelf kortfilms als ‘Leegte’ en ‘The Disturber’.  Wij hadden op de set van ‘Memento Mori’ een gesprek met Piet Sonck.

 

Zie ook :

Felix Meyer en Charlotte De Wulf op de set van ‘Memento Mori’

Bekijk ook

Flashback 2018, flashforward 2019 #14: Daniel Lambo

Twee weken lang staan we stil bij de jaarovergang, en dat doen we in goed …