Regisseur van ‘Rundskop’ tekent bij Amerikaans agentschap

Binnen enkele dagen gaat in Nederland ‘Rundskop’ in première.  Ook de Nederlanders zijn behoorlijk onder de indruk van de Belgische kaskraker en de 38 jarige regisseur, Michael Roskam, werd in de eerste recensies al vergeleken met Martin Scorsese.  ‘Wil dat zeggen dat hij ook op weg is naar Amerika?’, vroegen wij ons af.  Want zijn hoofdrolspeler, Matthias Schoenaerts, steekt binnenkort de oceaan over om een rol te spelen in ‘Loft’ en de cameraman Nicholas Karaktsanis van zijn film werd gevraagd om ‘Loft’ van beelden te voorzien.  Nog raar dat ze u niet gevraagd hebben, lieten wij ons ontvallen, toen we hem opbelden om te polsen naar zijn verdere plannen.

Michael Roskam : “Nee, niet om ‘Loft’ te regisseren (lacht). Maar ik ben momenteel ook wel aan het praten met een aantal mensen uit Amerika.  Let wel, voor mij is dat geen prioriteit.  Ik heb hier nu genoeg projecten klaar liggen waarmee ik aan de slag wil. Maar het zijn Belgische projecten.  Ik heb werk genoeg, wat dat betreft.  Als er iets fantastisch uit de bus zou komen vanuit een ander land, dan ben ik zeker bereid om daar dan die film te gaan draaien.  Ik heb nu ook een agent in Amerika, ik heb getekend bij United Talent Agency.  Dat betekent dat ik nu wekelijks scenario’s krijg opgestuurd.  Ik lees ze en ik zie of er iets tussen zit dat me fascineert.  Is er iets dat me kan boeien, waarom dan niet?  Ik zal niet onder stoelen of banken steken dat ik het geweldig zou vinden om een film in Los Angeles of elders in Amerika te kunnen draaien.  Maar ik maak hier geen films om een ticketje naar Amerika in de wacht te slepen.”

Ben je hier dan aan een concreet project bezig of beperk je je tot het lezen van de scenario’s die uit Amerika binnenkomen?

Michael Roskam : “Ik heb een aantal treatments klaar liggen van eigen projecten.  Ik moet nog een beetje landen na ‘Rundskop’, even goed inademen, een beetje zuurstof opnemen, en dan zien welk van de projecten mij momenteel het best ligt om eraan te beginnen schrijven.  Ze liggen hier op tafel.  Binnen een paar weken ga ik hopelijk aan de slag.”

Als de internationale carrière van ‘Rundskop’ dat toelaat tenminste. Want de film komt nu uit in Nederland en binnenkort ook in Duitsland?

Michael Roskam : “Ja, en we hopen ook op Frankrijk, dat zou ook fijn zijn, mocht dat gebeuren.  Maar ik ben niet van plan om nu twee jaar met die film te gaan toeren.  Ik probeer gewoon de voornaamste festivals te doen, maar ik wil vooral dat ritueel van het schrijven weer opstarten.  Want ik heb zin om nieuwe films te maken, in plaats van met mijn oude rond te reizen (lacht).

Hoe staat het intussen met de Belgische ticketverkoop?

Michael Roskam : “Ik denk dat we nu op 430.000. zitten.  Daar zijn we uiteraard heel tevreden mee.  Toen de film uitkwam, hoopten we op 150.000. toeschouwers. Dat is een getal waarbij je meer kans maakt op een financiering voor een volgende film.   Omdat vanaf dat getal de schulden weg zijn.  In Vlaanderen ligt dat nogal complex.  Vanaf 150.000. tickets heb je geen schulden meer, maar dan begin je nog lang geen winst te maken.  Door de subsidiëring kan je pas winst maken vanaf een veel hoger getal.  Je moet de subsidies niet terugbetalen als de film niet opbrengt.  Maar als je inkomsten hebt, betaal je je subsidies terug.  Wat meer dan normaal is, vind ik.”

“DE SCHULDEN ZIJN BETAALD, MAAR ER IS NOG GEEN WINST”

En zit je nu al in de fase dat je er ook iets aan verdient?

Michael Roskam : “Ik heb geen idee. Ik wacht op mijn producent om me daar wat klaarheid in te scheppen (lacht).  Ik denk wel dat al onze investeringen nu gerecupereerd zullen zijn.  Maar het is niet dat ik plannen maak om morgen naar Moncaco te verhuizen (lacht). Het zal zeer bescheiden zijn. Maar klagen doen we niet. Het feit dat er al iets terugkomt, is al een overwinning op zich.  Cijfers kan ik echt niet noemen. Ik ben er alleen zeker van dat ik me niet aan fortuinen hoef te verwachten.”

Heb je nu voor jezelf een deadline wanneer je volgende film klaar moet zijn?

Michael Roskam : “Ik hoop dat ik in 2013 iets nieuws kan draaien.  En hopelijk komt de film dan in de loop van dat jaar ook nog uit.  Reken binnen 2 ½ jaar. In het slechtste geval zal het 2014, maar dan het begin van het jaar.  Laten we beginnen met een goed scenario.  Na ‘Rundskop’ weet ik niet hoe snel en efficiënt ik zal zijn.”

Dat was natuurlijk een verhaal dat al lang uit je systeem moest.

Michael Roskam : “Ja, maar ik heb nog zulke verhalen die eruit moeten. Mijn volgende film mag niet minder zijn qua intensiteit en qua verhaal.  Het is niet zo dat ik mijn grootste ei gelegd heb en dat ik voortaan ga uitbollen. Het moet elke keer beter.  De lat mag zeker niet lager. Ze moet iedere keer minstens even hoog liggen of liefst hoger.  Na zo’n succes zou je de druk om beter te doen als verlammend kunnen ervaren, maar ik vind er een extra motivatie in.  Als de mensen streng zijn voor mij, denk ik : ‘Oké, dan ga ik nog iets strenger zijn voor mezelf.’  Dat is de beste manier om te voorkomen dat je te gemakzuchtig wordt.  Easy is boring, zeg ik altijd.”

Heb je vaak herhaald in interviews.

Michael Roskam : “Het is een kleine boutade, maar het zegt wel wat.  Op de set zei ik dat ook vaak.  Als ik iets vroeg en ik kreeg als antwoord dat wat ik vroeg misschien wel kon, maar dat het moeilijk zou zijn, dan reageerde ik : ‘Dat is goed hé, easy is boring.’ Dan kan je met een glimlachend gezicht aan een moeilijke taak beginnen, dat is altijd goed.”

Ook interessant om te lezen :

– Michael Roskam over de buitenlandse kansen van Matthias Schoenaerts

 

 

Bekijk ook

Baghdad Messi maakt indruk op het Filmfestival van Oostende!

Zaterdag 28 januari ging Baghdad Messi feestelijk in première in aanwezigheid van de voltallige cast …