RELEASE: de soundtrack van GROND!

Op de dag van het Suikerfeest lanceren Faisal Chatar en Yello Staelens GROND, een gloednieuwe plaat, genaamd naar de gelijknamige en succesvolle televisiereeks. Westerse en Arabische klanken, in combinatie met hiphopbeats worden op een verfijnde manier met elkaar gemixt. Faisal Chatar en Yello Staelens brengen twintig nummers tot leven die je meteen doen verlangen naar de zomer. In Brussel, Tanger of gewoon elders.

Nadat de spraakmakende reeks Grond een enthousiaste start kende op VIER en dit jaar bekroond werd met de Ensor voor beste televisieserie op het Filmfestival in Oostende, brengen de Antwerpse muziektalenten Faisal Chatar en Yello Staelens een bijhorende plaat uit. Niet toevallig op de dag dat moslims het einde van de ramadan vieren en samenzijn centraal staat. Faisal Chatar en Yello Staelens weten met hun muziek op een straffe manier culturen met elkaar te verbinden.

De nummers liggen helemaal in lijn met de tragikomische televisiereeks en klinken erg verrassend. Traditionele Marokkaanse instrumenten geven de hiphopbeats een unieke twist. De plaat heeft een uitgesproken muzikale identiteit, direct herkenbaar en ver weg van de klassieke Hollywood-scores.

Faisal en Yello :“Grond gaat over de clash tussen traditionele Marokkaanse waarden en Brusselse stadscultuur. Dat hebben we proberen vertalen door Marokkaanse instrumenten zoals Krakebs en Qanuns te combineren met dikke hiphopbeats. Het klinkt alsof Timbaland een broodje merguez naar binnen werkt in een Molenbeekse snackbar terwijl Aznavour door een overstuurde FM-radio klinkt.”

De cover van het album werd ontworpen door Elke Verschatse. De muzieksupervisie was in handen van Mounir Hathout. GROND is de vierde release van Sonhouse Records.

Over GROND

Grond vertelt het tragikomische verhaal van een broer en zus van Marokkaanse afkomst, die de begrafenisonderneming van hun vader overnemen en willen moderniseren. In plaats van overleden Belgische moslims naar hun land van herkomst te repatriëren en ze daar volgens de moslimtradities te begraven, besluiten ze heilige grond te importeren.

Grond werd geregisseerd door Adil El Arbi, Bilall Fallah en Mathieu Mortelmans. De reeks werd geschreven door Wannes Cappelle, Dries Heyneman en Zouzou Ben Chikha.

De achtdelige reeks werd gemaakt door Lunanime, het productiehuis van het Belgische filmhuis Lumière, in opdracht van VIER (SBS) en Telenet. De reeks is via Streamz en wereldwijd via Netflix te bekijken.

Over Faisal & Yello

Faisal Chatar is producer, radiomaker en DJ bij Studio Brussel en woont in Antwerpen.

Yello Staelens is producer en bracht eerder deze zomer zijn eerste album uit ‘Marcel en het magnetisme van de goot’. Hij studeerde muziekproductie aan het Conservatorium van Gent en woont in Antwerpen. Beide muziektalenten maken deel uit van het collectief Abattoir Anvers.

Over Sonhouse Records

Sonhouse Records is een Belgisch soundtracklabel dat een brug wil bouwen tussen de muziekindustrie en de audiovisuele wereld: www.sonhouserecords.be .

GROND kan vanaf 2 mei beluisterd worden op alle streaming diensten. De vinylplaat kan via pre order besteld worden later deze zomer.

Bekijk ook

Niet te missen op DOCVILLE!

DOCVILLE gaat van start op 22 maart met een spetterende 19e editie. Tot en met …