Samen met ‘Patser’ is ‘Niet schieten’ de meest gehoorde titel als je vraagt naar welke film mensen uitkijken. Een film waarvoor Rik D’Hiet het scenario heeft geschreven, net als voor ‘Marina’, van diezelfde Stijn Coninx. En ook de serie ‘Het goddelijke monster’ werd door D’Hiet panklaar aan regisseur Hans Herbots afgeleverd. Rik maakt deel uit van het bestuur van de Scenaristengilde en zit ook in het bestuur van De Auteurs. Een man die de wereld kent. En zo iemand vragen we altijd graag zijn mening over wat er reilt en zeilt in het filmwereldje.
1. Waar hoop jij in 2018 op filmvlak mee bezig te kunnen zijn?
Helaas geen filmscenario’s dit jaar. Wel een Vlaams-Nederlandse televisiereeks die in het begin van het jaar gedraaid wordt: Grenslanders. En een tiendelige Nederlandse reeks waarvan ik de scenario’s in 2018 zou moeten gaan uitschrijven: De Stamhouder, een episch familieverhaal in het 20ste eeuwse Europa, gebaseerd op de Nederlandse bestseller van Alexander Münninghoff.
2. Welke zijn de Belgische films waar jij naar uitkijkt?
In de eerste plaats ‘Niet Schieten’ natuurlijk, waarvoor ik met Stijn Coninx het scenario schreef. Verder ook ‘Patser’ en ‘Coureur’. Maar ik hoop vooral dat ik de kans krijg deze en andere films ook in een zaal te gaan bekijken. De bioscoopcarrière van vele, nochtans uitstekende films is dikwijls zo kort dat men ze in de praktijk alleen nog later op televisie kan zien. Of in een filmclub.
3. Is er een Vlaamse filmmaker, acteur, actrice, D.O.P., setdesigner, of iemand anders uit de branche, die we speciaal in de gaten moeten houden?
Ruth Mellaerts en Boris Kuypers maakten enkele mooie kortfilms. Tijd voor een volgende stap misschien?
4. Wie breekt er nationaal en internationaal door?
Men zal het misschien niet helemaal met mij eens zijn, maar als er iets internationaal mag doorbreken dan is het de Vlaamse film zelf. Er is intussen een behoorlijk aantal scenaristen, regisseurs, acteurs, actrices, DOP’s etc. in het buitenland aan het werk. Hun talent blijft niet onopgemerkt. Er blijkt internationaal ook behoorlijk wat interesse voor wat hier gemaakt wordt, maar als we eerlijk zijn blijft het aantal bij ons geïnitieerde producties dat internationaal echt het verschil maakt toch vrij beperkt.
5. Pierre Drouot zal vermoedelijk nog lang niet stoppen met werken, maar zijn taak als directeur-intendant van het VAF zit erop. Wat heeft hij volgens jou als directeur-intendant betekend voor de Vlaamse film?
Zijn rol is van onschatbare waarde geweest. Hij heeft een zeer sterk team rond zich verzameld en met hen heeft hij professionalisme, respectabiliteit en stabiliteit in de sector gebracht. Diplomatisch en doortastend tegelijk, maar ook met het noodzakelijke begrip voor de diversiteit en de evenwichten binnen de sector.
6. Heb jij tips voor de nieuwe directeur-intendant van het VAF?
Erwin Provoost is oud en wijs genoeg om zijn eigen beleid uit te stippelen, maar met zijn decennialange ervaring is hij de juiste man om de band met het publiek te behouden en te versterken, zowel nationaal als internationaal, zowel commercieel als arthouse, zowel in de bioscoop als op de andere schermen. Want wat de ambitie of het genre ook mag zijn, een film bestaat alleen bij gratie van een publiek.
7. Wie mag van jou de nieuwe master worden van het Filmfestival van Oostende?
Lize Spit of Malin-Sarah Gozin.
Zie ook :