Robbie Cleiren en zijn overpeinzingen bij de overgang (2016 – 2017)

Niet dat we theatergangers zijn, onze obsessie met film laat dat nu eenmaal niet toe, maar de keren dat we Robbie Cleiren bezig zagen in het theater, dachten we wel vaker : verdorie, die man moet toch eens een hoofdrol krijgen in een film.  Op tv heeft soms wat prominentere rollen, maar ook daar is hij zelden de leading man. Maar u hoort hem niet mopperen. Robbie is die man op wie je altijd kunt rekenen.  Een zekerheid.  Een gezicht dat iedereen kent en dat veel te weinigen bij naam kunnen noemen. Maar hij is er altijd.  Zoals hij er binnenkort weer is in ‘Home’, een film waar men het weer niet over hem zal hebben, maar neem hem weg en je ziet hoe moeilijk vervangbaar hij is.  Niet alleen Fien Troch schakelt hem geregeld in, ook bij Pieter Van Hees en Felix Van Groeningen staat hij wel vaker op de aftiteling.  Zonder Cleiren kan je het niet klaren. Wij ook niet. En we zijn dan ook dolblij dat hij erbij is.  Merci voor uw antwoorden, Robbie.

 

1) Was 2016 een goed filmjaar voor u en voor de Belgische film en waarom of waarom niet? (hoogtepunten, laagtepunten…)
Ik heb maar een paar Vlaamse films gezien maar genoeg om er dit jaar een goed gevoel aan over te houden. Problemski Hotel vond ik zeer de moeite, mocht meer aandacht krijgen. Dankzij de forfait van Matthias Schoenaerts heb ik Tom Vermeir mogen bewonderen in ‘Belgica’. Ook onder de indruk van de jonge spelers in ‘Home’ van Fien Troch en ook wel heel hard gelachen met ‘Uitschot’ van Luc Wyns.


2) Wat zijn uw filmplannen voor 2017?

Zoals altijd veel plannen maar niks waar ik al echt zeker van ben…

3) Wie waren voor u de figuren van het jaar op filmvlak ?

 

Frank Van den Eeden die – zoals onlangs in ‘Home’ – op een heel bijzondere manier intimiteit weet te vatten zonder illustratief te worden. Magisch ! Ook genoten van alle kwaliteiten van iedereen die meewerkte aan ‘D’ Ardennen’, match made in heaven.

4) Wie worden voor u de figuren van volgend jaar? Wie moeten we in de gaten houden?

 

Benieuwd naar ‘Le Fidèle’ van Michael Roskam en ook naar ‘Dode Hoek’ van Nabil Ben Yadir. Ik kijk ook uit naar alles wat Jeroen Perceval maakt, schrijft of speelt.
Ook onvoorwaardelijke fan van Evgenia Brendes (‘Problemski Hotel’) en benieuwd naar hoe ze de wereld nog gaat verbazen, geldt ook voor Jan Bijvoet.
Frederic Van Zandycke is ook een straffe DOP waar we nog veel van gaan horen.

5) Welke vraag zou u zelf gesteld willen krijgen aan het eind van 2016 en/of het begin van 2017 en wat zou u er op antwoorden?

 

Ik had nog een vraag voor Umberto Eco die dit jaar stierf : Wat is nu “de naam van de roos”? Ik vind Bert eigenlijk wel een goede naam.

6) Is er een vraag die je aan iemand uit de Vlaamse filmwereld gesteld zou willen zien? Zo ja, welke?

 

Mathias Sercu en Eshref Reybrouck, wanneer gaan we jullie film te zien krijgen ?

Zie ook : 

 

Anderen die onze vragen beantwoord hebben

Bekijk ook

VTM GO-reeks Vloglab krijgt een film!

De populariteit van de VTM GO-reeks Vloglab kent geen grenzen. De serie ging in première …