Roland Verhavert, de peetvader van de Vlaamse film, overleden

Gisterenavond is één van de pioniers van de Vlaamse film, Roland Verhavert, ons ontvallen. De regisseur was 87 en overleed aan een hartaanval. Verhavert lokte jarenlang de massa naar de bioscoop met literaire verfilmingen als ‘De loteling’, ‘Pallieter’, ‘Boerenpsalm’ en ‘Brugge, die stille’.  Hij was ook jaren lesgever aan het RITS.

In een reactie noemt minister-president Geert Bourgeois Verhavert ‘een pionier van de Vlaamse film’. “Met de verfilming van Vlaamse klassiekers zoals ’Pallieter’, ’Boerenpsalm’ en ‘de Loteling’ wist hij honderdduizenden Vlamingen te bereiken. Hij tilde het medium film in Vlaanderen ontegensprekelijk tot een hoger niveau en is daarmee een voorganger van de huidige succesvolle generatie Vlaamse filmmakers”, zegt hij.

Dé regisseur van een Vlaanderen van een andere tijd

Verhavert was al van in 1953 monteur van ’Première’ en ’Close Up’, de eerste filmprogramma’s op de Vlaamse tv.  Hij was ook één van de gezichten van die programma’s.  Hij zou trouwens altijd actief blijven voor de BRT.  Later in zijn carrière maakte hij verschillende documentaires en ook televisiefilms. Vanaf 1962 gaf hij les aan het RITS.

Verhavert was nog maar 28 toen hij samen met Rik Kuypers en Ivo Michiels zijn eerste langspeelfilm maakte, ‘Meeuwen sterven in de haven’. Maar het zou 11 jaar duren eer hij in zijn eentje zijn tweede langspeler zou maken, ‘Het Afscheid’.

Het zijn vooral de films die hij in de jaren zeventig (‘Rolande met de Bles’, ‘De Loteling’, ‘Pallieter’) en tachtig (‘Brugge, die stille’, ‘Boerenpsalm’) draaide, die in het geheugen van velen zijn blijven hangen.

Lange tijd werd ook smalend gedaan over de kostuumdrama’s over het Vlaamse boerenleven waarmee Roland Verhavert op de duur werd geassocieerd.  Net zoals de gebroeders Dardenne vaak het verwijt krijgen dat ze een te negatief beeld ophangen van Wallonië, werd Verhavert vaak verweten dat hij een Vlaanderen toonde dat arm, boertig en katholiek was en een regio waar de tijd stil was blijven staan.

Vergeten worden is erger

In 2009 kreeg hij een Lifetime-Achievement Award tijdens een uitzending waarin de filmzender PRIME de beste Vlaamse films aller tijden bekroonden. Daar was hij toen erg blij mee. Hij zei toen  : “Herinnerd worden is het mooiste wat er is. Om het met een herwerkte quote van Oscar Wilde te zeggen : ’Sterven is erg maar vergeten worden is nog veel erger.’

Op de Cobra-site, kan je een pak archiefbeelden terugvinden van de man die in 2012 op het Festival van de Sociale Film in Antwerpen nog ‘de peetvader van de Vlaamse film’ werd genoemd.

 

Zie ook :

 

Wim Opbrouck over ’De Loteling’

 

Check Also

Luc Vrydaghs over ‘Thank God For The Gift’!

In zijn documentairefilm ‘Thank God For The Gift’ gunt Luc Vrydaghs ons via een geweldige …