Home / Nieuws / Prijzen / ‘Rosie & Moussa’ wint kinderjuryprijs in Montreal

‘Rosie & Moussa’ wint kinderjuryprijs in Montreal

MONTRÉAL/BRUSSEL, 12 maart 2018. Dorothée van den Berghes ‘Rosie & Moussa’ heeft de Prijs van de Kinderjury gewonnen op het 21ste Internationaal Kinderfilmfestival van Montréal (FIFEM, 3-11 maart). Dat maakte de organisatie zopas bekend. ‘Rosie & Moussa’ komt op 28 maart bij ons uit in de bioscoop. Het is de eerste film die wordt gerealiseerd in het kader van het stimulansbeleid voor kinder- en jeugdfilms dat het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) in 2014 lanceerde.


“Een betere prijs dan die van de jongerenjury op FIFEM kon ik me niet dromen als start voor Rosie & Moussa“, laat regisseur Dorothée van den Berghe weten in een eerste reactie. “Ik heb de film namelijk gemaakt voor jongeren en bij deze blijkt dat het ook aanslaat bij deze doelgroep. Nu is het uitkijken naar de reacties van het Vlaamse publiek wanneer de film op 28 maart bij ons in de zalen te zien is.” De Kinderjury van FIFEM prees ‘Rosie & Moussa’ voor zijn “uitzonderlijke en veelzijdige acteerprestaties, indrukwekkende beelden, boeiende personages en verrassende scènes.”

‘Rosie & Moussa’ is een verfilming van de gelijknamige verhalenreeks van auteur Michael De Cock en illustratrice Judith Van Istendael. De film begint bij Rosie die met haar moeder naar de andere kant van de stad verhuist, naar een nieuw appartementsgebouw waar ze Moussa leert kennen. Samen gaan ze tot op het dak, hoewel dat verboden is. Daar belooft Moussa aan Rosie dat hij samen met haar haar papa zal opzoeken in de gevangenis. Rosie wil niets liever dan haar vader en moeder weer bij elkaar brengen, maar zal dat ook lukken?

Savannah Vandendriessche en Imad Borji spelen Rosie en Moussa. Daarnaast zijn er bijrollen voor Ruth Beeckmans, Titus De Voogdt, Mourade Zeguendi, Katelijne Damen en Damiaan De Schrijver. De fotografie werd verzorgd door Jan Vancaille, met Marie-Hélène Dozo als monteur. Le Motel componeerde de muziek, in samenwerking met de Brusselse muzikanten Zwangere Guy en Témé Tan. Christian Monheim stond in voor het geluid. De producenten van ‘Rosie & Moussa’ zijn Helena Vlogaert en Bo De Group voor Caviar. De Belgische distributeur is J.E.F. en Attraction Distribution verkoopt de film internationaal.

 

De wereldpremière van ‘Rosie & Moussa’ had begin februari plaats op het J.E.F. jeugdfilmfestival in Antwerpen. Daarna volgde de internationale première in Montréal waar de film, naast de Prijs van de Kinderjury, lovende kritieken kreeg in de pers. Het dagblad Le Journal de Montréal tipte ‘Rosie & Moussa’ als een van de “sept films à ne pas manquer”, terwijl de film voor Radio Canada een van de “trois découvertes” van FIFEM was. Ook voor televisieomroep CBC was ‘Rosie & Moussa’ een van de “five films to watch” in Montréal.

Begin april is ‘Rosie & Moussa’ opnieuw in Canada te zien, als slotfilm van TIFF Kids van het Toronto International Film Festival (de film maakt er ook kans op de People’s Choice Award voor speelfilms). Daarna volgen nog selecties voor het Tsjechische Zlín Film Festival en het Giffoni Film Festival in Italië, twee vooraanstaande internationale jeugdfilmfestivals.

‘Rosie & Moussa’ is de eerste film die wordt gerealiseerd als resultaat van het stimulansbeleid voor kinder- en jeugdfilms dat het VAF in 2014 lanceerde. Naast een scenariopremie kreeg auteur Michael De Cock daardoor de kans om het scenario uit te werken tijdens Cinekid Script Lab-sessies in Amsterdam en Berlijn, onder begeleiding van een persoonlijke coach.

‘Rosie & Moussa’ kwam tot stand met de steun van het VAF. Daarnaast investeerde ook het economisch fonds Screen Flanders in de film.

 

Zie ook : 

Michael De Cock over hoe ‘Rosie & Moussa’ een film werd

Ruth Beeckmans op de set van ‘Rosie & Moussa’

‘Rosie en Moussa’ is een film over leven en liefde volgens Ruth Beeckmans

Savannah Vandendriessche is de dochter van het meisje uit ‘Meisje’

Katelijne Damen en Damiaan De Schrijver hadden goeie reden om ‘Rosie & Moussa’ te doen

Michael De Cock is blij dat het VAF in jeugdfilm investeert

Trailer, affiche en synopsis

Bekijk ook

JEF festival beleeft topeditie met 17.000 bezoekers!

Met de prijsuitreiking werd deze namiddag de 32ste editie van het JEF festival afgesloten, met een …