Ruben Impens en Lukas Dhont in de prijzen!

Le Otto Montagne

De voorbije dagen deden onze Belgische talenten het weer erg goed in het buitenland. Ruben Impens won de Golden Camera in Macedonië en Close won de Critic’s Award in Noorwegen.

Ruben Impens & Felix van Groeningen

Ruben Impens heeft zopas de Gouden Camera gewonnen op het Manaki Brothers International Cinematographers’ Film Festival in Noord-Macedonië. Hij ontving die voor zijn camerawerk bij De Acht Bergen. De Italiaans-Belgische film van Felix van Groeningen en Charlotte Vandermeersch won in mei de Juryprijs op het Filmfestival van Cannes en is vanaf december bij ons te zien. Vorig jaar won Impens op hetzelfde festival al de Bronzen Camera, voor zijn werk aan de Franse Cannes-winnende thriller Titane.

Enkele dagen geleden won ook Lukas Dhont’s film Close, die in Cannes naar huis ging met de Grand Prix, de Critics’ Award op het Norwegian International Film Festival Haugesund (Den norske filmfestivalen i Haugesund).

“De winnaar combineert visuele dynamiek met menselijke gevoeligheid en een subtiele maar verfijnde politieke gevoeligheid. Dit is een film met een unieke thematische diepgang. Met veel moed en inzicht belicht de filmmaker hoe sociale conventies en verwachtingen het menselijke verlangen naar intimiteit en fysiek contact kunnen onderdrukken en stigmatiseren. We worden eraan herinnerd dat zo’n verlangen een uitdrukking is van een behoefte die vandaag de dag net zo elementair is als die van onze voorouders in hun grotten.

Lukas Dhont & Eden Dambrine in Cannes

Het verhaal van twee jonge jongens, in hun voortreffelijke maar bedrieglijke onafscheidelijkheid, wordt verteld met een warm hart en een cinematografie van buitengewone precisie en reikwijdte. Het is de unanieme conclusie van deze jury dat Close een waar meesterwerk is, zowel inhoudelijk als qua uitvoering, en een terechte winnaar”, aldus de jury.

Close is vanaf 2 november bij ons te zien in de zalen, The Eight Mountains vanaf 7 december. Beide films zijn ondertussen ook genomineerd voor The European Film Awards, die wordt uitgereikt op 10 december.

Bekijk ook

Baghdad Messi maakt indruk op het Filmfestival van Oostende!

Zaterdag 28 januari ging Baghdad Messi feestelijk in première in aanwezigheid van de voltallige cast …