Ruben Impens opnieuw in de prijzen in Cannes!

Filmmaken is een teamsport, wordt weleens gezegd, en dus kan je als cineast maar best een goede ploeg samenstellen. Al jarenlang rekent regisseur Felix van Groeningen daarvoor op zijn vaste monteur Nico Leunen én op cinematograaf Ruben Impens. Die laatste maakte prachtige beelden voor De Acht Bergen, van Groeningens laatste nieuwe film. Die maakte de regisseur samen met Charlotte Vandermeersch en hij ging afgelopen woensdag op het filmfestival van Cannes in première. De film haalde vanavond de ‘Prix du jury’ binnen.

Met een minutenlang applaus werd De Acht Bergen in Cannes na de vertoning ervan onthaald. De film spreekt dan ook tot de verbeelding: het verhaal van twee jongens die een levenslange hechte vriendschap koesteren speelt zich af terwijl er een prachtig berglandschap over het witte doek rolt. “Chef fotografie Ruben Impens stond voor zijn meest ambitieuze werk ooit,” schrijft filmjournalist Jeroen Struys voor De Standaard, “om op meer dan 3.000 meter hoogte te filmen: op een gletsjer, uit een helikopter, in weer en wind en ’s nachts met amper licht.”

Het was niet de eerste keer dat Impens samenwerkte met Felix van Groeningen. Al bij diens eerste films stond Impens achter de camera. Later zou hij ook meewerken aan grote films zonder van Groeningen – onder meer Aanrijding in Moscou (Christophe Van Rompaey) en The Mustang (met Matthias Schoenaerts) – maar de twee lieten elkaar nooit los. Zelfs toen van Groeningen enkele jaren geleden naar Amerika trok om er Beautiful Boy te maken, nam hij Impens onder de arm als director of photography.

Inmiddels groeiden enkele samenwerkingen van de twee bovendien uit tot ware klassiekers in het Vlaamse filmlandschap. Denk daarbij aan De Helaasheid der Dingen of The Broken Circle Breakdown, die beiden heel wat prijzen wisten binnen te slepen op verschillende (inter)nationale filmfestivals. De Helaasheid der Dingen was bovendien de eerste film waarmee Impens en van Groeningen gezamenlijk naar Cannes trokken. De film werd geselecteerd voor Quinzaine des Réalisateurs en won in Frankrijk de Prix Art et Essai. Met De Acht Bergen dingt het ‘dreamteam’ nu ook mee naar de felbegeerde Gouden Palm in de Officiële Competitie van het festival.

Van Groeningen heeft vooralsnog geen film die met zo’n beeldje bekroond werd. Sinds vorig jaar kan dat van Ruben Impens niet meer gezegd worden: de prijs ging toen naar Titane, een Franse film van regisseuse Julia Ducournau waarvoor Impens de cinematografie verzorgde.

De première vond plaats op 18 mei, De Acht Bergen wordt bij ons in het najaar in de zalen verwacht.

Bekijk ook

Cinevillepas gelanceerd!

De Cinevillepas is gelanceerd in drie onafhankelijke bioscopen in Brussel en anderen volgen binnenkort. De …